Byprofil: Villers-aux-Nœuds, en Champagneby på nordvästra Montagne de Reims

Diagram Villers-aux-Nœuds 201506Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 28,0 ha, varav 53% Pinot Noir, 31% Pinot Meunier och 16% Chardonnay.
Klassificering: Premier cru (90%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt sydostVillers-Allerand (premier cru, räknas till Grande Montagne de Reims)
Åt söder: Sermiers
Åt sydväst: Chamery (premier cru)
Åt väster: Écueil (premier cru)
Åt nordnordväst: Bezannes (premier cru)
Åt nordnordost: Reims

Orten

Stadshuset (mairie) i Villers-aux-Nœds. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2015).

Kommunen Villers-aux-Nœuds omfattar 644 ha och har 172 invånare (läge 2015), som kallas Villersnaudai. Den lilla byn ligger på vägen D22 som går från Champfleury och fortsätter sydsydväst uppför Montagne de Reims-sluttningen.

Nœud är franska för knut eller knop.

Villers-aux-Nœuds och grannkommunen Sermiers ligger närmast väster om vägen mellan Reims och Épernay, D951, och räknas därför (något godtyckligt) inte till Grande Montagne de Reims utan till det mer utspridda området runt floderna Vesle och Ardre.

Kyrkan i Villers-aux-Nœds, Église St. Théodulphe. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Vingårdar

I stort sett hela kommunen består av jordbruksmark, men endast en mindre del är vingårdar. Vingårdarna ligger på nedre delen av nordsluttningarna på Montagne de Reims-sluttningen, och finns i kommunens södra del.

Aktuell vingårdsareal i Villers-aux-Nœuds är 28,0 ha (aktuella uppgifter 2018, avser läget med något års fördröjning). Fördelningen på druvsorter är 14,3 ha Pinot Noir (51,1%), 8,8 ha Pinot Meunier (31,4%) och 4,9 ha Chardonnay (17,5%). 1997 var vingårdsarealen också 28 ha. Det finns 33 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Villers-aux-Nœuds inkluderar bland annat:

  • Le Mont Benoit, ett sydostsluttande läge i norra delen av kommunen, nära motorvägsavfarten från A4/E17 och på gränsen mot Bezannes. Jordmånen består av lera, silt och kalksten. Emmanuel Brochet gör en årgångslös champagne och en årgångschampagne härifrån; de äldsta stockarna är från 1962. Brochet har illustrerat etiketterna med kraftledningsstolpar som syns från vingården. Savart i Écueil producerar en vingårdsbetecknad champagne på Pinot Noir och Chardonnay från detta läge.

 

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information. 

  • Emmanuel Brochet (RM), en av den nya generationen av småodlare. Startade sin produktion 1997 efter att ha återfått familjens vingård (2,5 ha i Le Mont Benoit) efter att den varit utleasad en period. Började producera sin egen champagne 2003. Medlem av Vignerons Indépendants.
  • Germain-Brochet (RC, Facebook-sida)
  • Leroy (RC), har 4 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir (avser årgång 2009). Cuvée de fût de chêne är ekfatsvinifierad blanc de blancs.
  • Solemme (Facebook-sida), har 6 ha vingårdar i fem byar i Montagne de Reims och en by i Vallée de l’Ardre.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2018, senaste uppdatering 2018-11-30

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Villers-aux-Nœuds, en Champagneby på nordvästra Montagne de Reims

  1. Ping: Champagne village profile: Villers-aux-Nœuds, a premier cru village in the northwestern part of Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s