Lite aktuella och kommande releaser från Jacquesson

Jacquesson 20140207 Jean-Hervé

Bild i repris: så här såg Jean-Hervé Chiquet ut i februari i år.

Förra veckan var Jean-Hervé Chiquet från det utmärkta lilla champagnehuset Jacquesson åter i stan och höll en skribentprovning. Det blev en trevlig provning av några aktuella och kommande releaser som är eller kommer att bli tillgängliga i Sverige, om än i små mängder i några fall. Jacquesson importeras av Vinovum som ingår i Vingruppen.

För en längre profil av Jacquesson hänvisar jag till ett inlägg jag skrev förra våren, och som komplement ett inlägg om ett besök hos dem som jag gjorde i februari i år.

Jacquesson 3 700 framsida

700-serien

Vi provade tre viner ur 700-serien, som är Jacquessons årgångslösa cuvée, men med en rätt tydlig ”årgångsidentitet” och tydlig information på baksidesetiketten om vad som finns i flaskan.

Från denna hösts releaser har Jacquesson för övrigt modifierat etiketten något, som syns ovan. Numera står det bl.a. ”Famille Chiquet” under Jacquesson. Baksidesetiketterna innehåller dock fortfarande samma detaljerade information, och kartorna kommer att finnas kvar på de vingårdsbetecknade champagnerna.

Jacquesson Cuvée 737 (magnum)
Basårgång 2009 samt 30% reservviner, huvudsakligen från 2008 men även från cuvée 736 och 735. 43% Chardonnay, 27% Pinot Noir och 30% Pinot Meunier. 75 cl-flaskor kostar 389 kr i BS, men finns i några SB-butiker i Stockholm och Göteborg. Magnumflaskorna ligger i Vinovums/Vingruppens restaurangsortiment.

Äpplig doft med gult och grönt äpple, lite citrus och mineral, tydligt rökig, en del brödighet, lite vanilj, lätt blommighet. Tydligt mer utvecklad doft än 738:an. Smaken är tydligt torr med grönt äpple, citrus, mineral, hög syra och en lång eftersmak med ett grönäppligt intryck. Relativt ung men funkar nu, 89+ p.

Precis som förra gången jag provade den i februari, då från en 75 cl-flaska, så är syran bra och stilen stram för att vara en champagne den varma årgången 2009. Så är ofta fallet med Jacquesson. Däremot tycker jag att 737:an är lite mindre utvecklad nu än då, men det tror jag mer beror på att magnumversionen är lite senare i sin utveckling än att 737:an skulle ha slutit sig sedan vi träffades senast.

Jacquesson Cuvée 738
Basårgång 2010 samt 33% reservviner. 61% Chardonnay, 18% Pinot Noir och 21% Pinot Meunier. Enbart 2,5 g/l dosage. Degorgerad i april 2014 för en lansering från Jacquesson i november 2014 (Ibland tar det någon månad till innan cuvéenumret byts i Sverige.)

En klart blekare färg än 737:an. Doft av citrus, gult äpple och lite vita vinbär med diskret blommighet, diskret brödig ton och rökighet (som ökar efter hand i glaset). Mer citrus i doften än i 737:an. Smaken är torr med citrus, grönt äpple med lätt kartig karaktär, hög syra, tydlig mineralton. Ung, 88(+) p

Jean-Hervé beskrev årgång 2010 som mycket besvärlig, och att det var särskilt stora problem med Pinot. Därför blev andelen Chardonnay särskilt hög i 738:an. För att komma från en förmodat svår årgång tycker jag att det är en riktigt lyckad release. (Många vinproducenter försöker snacka upp svaga årgångar – här var det snarast tvärtom…) Den är slankare och stramare än 737:an och har mer markerad syra, mer kartighet, mer grönäpplighet och har tydligare mineralton. För mig framstår 738:an som en stram blanc de blancs i stilen, d.v.s. Pinot-inslaget märks knappast allt, i alla fall inte i nuläget.

Jacquesson Cuvée 733 Degorgement Tardif (DT)

Basårgång 2005 samt 22% reservviner, varav 16% från 2004 och 6% från 2001. 52% Chardonnay, 24% Pinot Noir och 24% Pinot Meunier. Enbart 2,5 g/l dosage. Degorgerad september 2013, lanseras september 2014. Lanserades i BS 1 okt för 795 kr.

Tydligt utvecklad doft med boket gult äpple, rökig, diskret romrussinton och tydlig brödighet. Smaken är tydligt torr (men inte lika ”knastertorr” som 737 och 738), gult äpple och boket äpple, bra syra, kryddton, matig. Färdigutvecklad nu, 90-91 p.

Visar upp en del 2005-stil, eftersom det är en druvmogen årgång, men i en stram skrud. Framstår även denna gång som kraftigare än unga 700-cuvéer brukar vara. Kvaliteten ligger definitivt på en nivå motsvarande årgångschampagner från högkvalitativa stora hus, men den är mer utvecklad än vad sådana brukar vara när de släpps.

Jacquesson 738 733 DT baksida

733 DT är den första DT-releasen ur 700-serien, som lanserades med cuvée 728 (basår 2000). DT är Jacquessons beteckning för sendegorgerade champagner ur deras sortiment, och de har tidigare släppt ett antal årgångschampagner som DT, om än i liten mängd. Jag skrev mer om 733 DT efter mitt besök där i februari.

Jacquesson 733 DT serverasFrån och med Cuvée 733, som de fick rätt mycket av, har Jacquesson alltså sparat undan ca 15 000-20 000 odegorgerade flaskor per cuvée, som kommer att släppas som DT. Efter utprovning har de kommit fram till att dessa flaskor bör få ett års lagring efter degorgering. 733 DT släpps nio år efter skörd, vilket alltså innebär att flaskorna fått 7,5 års lagring på jästfällningen + ett år ytterligare på korken.

Jean-Hervé bekräftade min tidigare misstanke att DT-releasen av 700-serien har införts för att ta den plats i sortimentet som tidigare fylldes av det ”vanliga” årgångsvinet, som producerades för sista gången i årgången 2002. Detta innebär ett snäpp upp från den unga 700-cuvéen i pris och kvalitet, men inte hela vägen upp till de vingårdsbetecknade vinerna, som produceras i liten mängd. Tydligen hade handlare påpekat att de gärna såg att det fanns något mer än 700-cuvéen att sälja. Dessutom påpekade Jean-Hervé lite underfundigt att deras champagner alltid brukar smaka som bäst strax efter att de hade sålt slut. Numera återkommer alltså 700-cuvéen i sådant bättre skick.

2005 är ju en relativt varm och klart druvmogen årgång, vilket innebär rätt tidig utvecklad och mognad. Det ska därför bli spännande att se var kommande DT-releaser ur 700-serien befinner sig i sin mognadsfas när de släpps.

Jacquesson 3 Lieux-Dits 2004

Lieux-Dits – de vingårdsbetecknade champagnerna

Vi fick trevligt nog prova alla tre vita Lieux-Dits, de vingårdsbetecknade champagnerna, i årgång 2004. Dessa släpptes på hösten förra året, men det är fortfarande 2004:or som säljs i år. Följande gäller framöver för dessa:

  • 2005: släpps nästa år, samtliga tre har gjorts
  • 2006: inga har gjorts
  • 2007: enbart Dizy Corne Bautray gjordes
  • 2008: samtliga tre har gjorts, släpps eventuellt efter 2009
  • 2009: samtliga tre har gjorts
  • 2010: inga har gjorts
  • 2011: enbart Dizy Corne Bautray gjordes

Dizy Terres Rouges, som hittills har varit en vingårdsbetecknad rosé, är ett intressant särfall. Rosén byttes under perioden 2002 till 2007 successivt från en druvren Pinot Meunier (från vinrankor planterade 1971) till en druvren Pinot Noir (från vinrankor planterade 1993) i takt med att se senare rankorna hade nått tillräcklig ålder för att producera tillräckligt bra druvmaterial. Från årgång 2012 kommer den att bli en vit champagne. Följande gäller:

  • 2002: släpptes som rosé med 100% Pinot Meunier
  • 2003: släpptes som rosé med 83% Pinot Meunier och 17% Pinot Noir
  • 2004: släpptes som rosé med 71% Pinot Meunier och 29% Pinot Noir
  • 2005: gjordes ej
  • 2006: gjordes ej
  • 2007: släpptes som rosé med 100% Pinot Noir
  • 2008: har nyligen släppts som rosé med 100% Pinot Noir
  • 2009: kommer som rosé
  • 2010: har ej gjorts
  • 2011: kommer som rosé
  • 2012: kommer som vit
  • 2013: kommer som vit

Både Pinot Meunier och Pinot Noir finns fortfarande i Jacquessons del av vingården Vauzelle Terme, som består av 6 ha fördelade på tre plättar. Pinot Meunier-plättarna används numera till 700-cuvéen, och Pinot Noir-plätten på 1,35 ha är ensamt ursprunget till alla årgångar från 2007 av det vingårdsbetecknade vinet.

Den svenska importören har periodvis släppt en del av Jacquessons sortiment enbart till restaurangmarknaden. Trevligt nog kommer alla tre vingårds-2004:or att finnas tillgängliga för privatpersoner – men mängderna mäts i ett antal dussin flaskor per vin eftersom produktionsmängden och allokeringen ser ut som den gör. Dock kommer de att säljas på tre olika sätt, så det krävs möjligen lite pusslande för att komma över alla tre.

Mina intryck av de tre vi provade:

Dizy Corne Bautray 2004
Blanc de blancs, från en vingård på 1 ha med sydvästsluttning och mycket lera, alluvial silt och grus, 100% Chardonnay planterad 1960. Degorgerad februari 2013. Lanseras i beställningssortimentet 1 november.

Doften är rökig med mineral, grönt och gult äpple med aningen gula plommon, lite kryddton, och efter en tid lite romrussin. Dessutom en fint utvecklad ton med lite svamp och modellera. En klart öppen doft som är mer utvecklad och tillgänglig doft än Avize Champ Caïn. Smaken är torr och relativt stram med rejäl koncentration, gult och grönt äpple, hög syra, en rejäl mineralton som biter till i mitten, mineral och citrus i eftersmaken. Funkar nu, kan utvecklas mer. 94 p

Den här champagnen hade tagit sig rejält sedan jag provade den i februari! Även om den här champagnen fortfarande avviker en del från Avize Champ Caïn och från ”normalstilen” av högklassig blanc de blancs, uppfattar jag nu tonerna som mer harmoniska och mer eller mindre färdigutvecklade. Mums!

En intressant kommentar från Jean-Hervé var att han inte vet varför hans pappa valde att plantera Chardonnay på den här plätten 1960. Dizy har i och för sig en rätt jämn blandning av druvsorter, men jag antar att han menade att det hade gått att plantera Pinot Noir här.

Avize Champ Caïn 2004
Blanc de blancs, från en vingård på 1,3 ha med mild sydsluttning med lera, sant och silt och en hög andel kalkgrus, 100% Chardonnay planterad 1962. Degorgerad februari 2013. Kommer som en lansering 21 november (i vinkällarbutikerna?) om 60 flaskor.

Doft av grönt äpple, mineral, tydlig citruston, mycket diskret vaniljton. Inledningsvis en diskret doft, efter en tid i glaset tillkommer lite mer toner av mogen frukt och vita vinbär. En typisk ung blanc de blancs-doft. Torr och stram smak men med bra koncentration, grönt äpple, rejäl citruston, kraftig mineralton, hög syra, lång mineraldominerad eftersmak med citrus och äpple. Mer citrus efter hand. Tydlig blanc de blancs-stil med fin fyllighet, ung och stram, 93+ p.

Av dessa tre behöver Champ Caïn mest tid av de tre för att toppa, men de som gillar ung blanc de blancs lär inte ha några problem med den här.

Aÿ Vauzelle Terme 2004
Blanc de noirs, från en vingård på 0,3 ha med rakt sydlig sluttning med alluvial kalkrik jord på block av krita, 100% Pinot Noir planterad 1980. Degorgerad februari 2013. Kommer på en webblansering 20 november om 24 flaskor.

Doft med röda äpplen och tydlig äppelskalston, diskret smultronton, lite persika (med dragning åt burkpersika) och nektarin, en del blommighet som växte till i glaset, kryddton, viss rökighet och brödighet. En kraftig doft med tydlig ”Pinot-profil”. Torr smak med röda äpplen, rejäl koncentration och rejäl mineralton, viss kryddighet, hög syra, lång eftersmak med rött och grönt äpple samt mineral. Funkar nu, kan utvecklas, 94+ p.

Mycket stram smak för en Pinot Noir, fylligare och kryddigare än de två blanc de blancs. Det här uttrycket av Pinot Noir gillar jag skarpt!

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lite aktuella och kommande releaser från Jacquesson

  1. Ping: Some current and upcoming releases from Jacquesson with Jean-Hervé Chiquet | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s