Byprofil: Écueil, en premier cru-by för Champagne på nordvästra Montagne de Reims

Diagram Écueil 201506Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 144,5 ha, varav 76% Pinot Noir, 12% Chardonnay och 12% Pinot Meunier.
Klassificering: Premier cru (90%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i området Vesle et Ardre. Premier cru-byarna är i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen, där Écueil ligger, är markerad med röd kant (och Vallée de la Vesle-delen med grön kant).

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt söder: Chamery (premier cru)
Åt sydväst: Pourcy
Åt västsydväst: Marfaux
Åt norr: Sacy (premier cru)
Åt öster: Villers-aux-Nœuds (premier cru)

Écueil med omgivande vingårdar och jordbrukslandskap sett nerifrån sluttningen. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2015).

Orten

Écueil ligger mitt i sluttningen i ”La Petite Montagne de Reims”, den nordvästra delen av Montagne de Reims. Byn är en del av ett pärlband av champagnebyar, varav flertalet premier cru-klassade.

Kommunen Écueil har en yta på 703 ha och 307 invånare (läge 2015).

Stadshuset (mairie) i Écueil. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Vingårdar

Vingårdarna i Écueil består huvudsakligen av östsluttningar på Montagne de Reims nordvästra del (som räknas till området Vesle et Ardre), med en dominans av Pinot Noir. Jämfört med grannbyarna är andelen Pinot Noir betydligt högre och andelen Pinot Meunier lägre.

Aktuell vingårdsareal i Écueil är 144,5 ha (aktuella uppgifter 2018, avser läget med något års fördröjning). Fördelningen på druvsorter är 110,1 ha Pinot Noir (76,2%), 17,4 ha Chardonnay (12,0%), 16,7 ha Pinot Meunier (11,6%) och 0,3 ha övrigt (0,2%). 1997 var vingårdsarealen 141 ha. Det finns 129 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Écueil inkluderar bl.a. följande:

 • Les Aillys är ett vingårdsläge omedelbart norr om själva byn. Huvuddelen av läget är mild sydsluttande
 • Les Chaillots är ett vingårdsläge i norra delen av Écueil, nordväst om själva byn, på gränsen mot Sacy. Läget ligger i övre delen av sluttningen, men är relativt flackt. Det är ett av två vingårdslägen där Nicolas Maillart har gamla stockar av Chardonnay som används till deras Les Chaillots Gillis. Lacourte-Godbillon producerar två vingårdsbetecknade champagner (Chardonnay respektive Pinot Noir) från läget.
 • Derrière Moutier är ett ostsluttande vingårdsläge beläget i sluttningen närmast ovanför kyrkogården, väster och nordväst om densamma.
 • Les Gillis är ett sydostsluttande vingårdsläge i södra delen av Écueil, på gränsen mot Chamery. Läget ligger mitt i sluttningen, strax ovanför/väster om väg D26. Det är ett av två vingårdslägen där Nicolas Maillart har gamla stockar av Chardonnay som används till deras Les Chaillots Gillis.
 • Les Hautes Vignes är ett sydostsluttande vingårdsläge i södra delen av Écueil. Läget ligger alldeles ovanför/väster om väg D26 och gränsar i sydväst till Les Gillis. Lacourte-Godbillon använde Chardonnay från läget till sin Chaillots Hautes Vignes.
 • Le Mont des Chrétiens är ett sydostsluttande vingårdsläge i södra delen av Écueil, på gränsen mot Chamery. Läget ligger i övre delen av sluttningen, nära skogsbrynet, och gränsar till bl.a. Les Gillis. Savart producerar en vingårdsbetecknad champagne på Chardonnay från detta läge.

Vingårdar runt Écueil sett från ett kors ovanför vingårdarna. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2015).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Nicolas Maillart (NM, Facebook-sida), en bra producent som har vingårdar i Écueil, Villers-Allerand och Bouzy med 75% Pinot Noir och resten Chardonnay. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Les Chaillots Gillis är en årgångschampagne på 100% Chardonnay från gamla stockar i de två vingårdslägena Les Chaillots och Les Gillis, som är ekfatsvinifierad. Les Francs de Pied är en druvren Pinot Noir från oympade stockar från ett vingårdsläge med sandjord i Écueil. Det är en ekfatsvinifierad årgångschampagne. Producenten säljer även champagner under varumärket:
  • Marie-Hanze, varumärket tillkom på 1990-talet för att hedra Nicolas Maillarts mor, Marie Madeleine Maillart, född Hanze, från vars familj en stor del av Maillarts vingårdar kom.
 • Savart (NM, Facebook-sida), en av den nya generationens högkvalitativa småproducenter, leds av Frédéric Savart som bytte stil när han tog över från sina föräldrar. (Namnet i förra generationen var Daniel Savart.) Har 4 ha vingårdar i Écueil och Villers-aux-Nœuds, varav 3 ha Pinot Noir och 1 ha Chardonnay. Har fått uppmärksamhet i Sverige tack vare att nätvinhandlaren Caviste säljer dem på distans en gång om året. Årgångschampagnerna har inslag av ekfatsvinifiering, och samma sak gäller den bättre årgångslösa champagnen, L’Accomplie. Den vanliga årgångschampagnen heter L’Année och består av 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay. Expression är en 100% Pinot Noir från gamla stockar i tre vingårdslägen i Écueil (Les Aillys, Les Chaillots derrière Moutier och Les Gillis). Första årgången av Expression var 2009; 2009 och 2010 var vita och 2011 var rosé. Från 2012 har båda färgerna producerats parallellt. Två vingårdsbetecknade champagner har också tillkommit: Le Mont Benoît som är 95% Pinot Noir/5% Chardonnay från Villers-aux-Nœuds och Le Mont des Chrétiens som är en 100% Chardonnay från Écueil. Den sistnämnda har ersatt Dame de Cœur, en 100% Chardonnay som tidigare var toppnivån i sortimentet och som var lagringskrävande. Tidigare fanns också Calliope, en årgångschampagne i mer traditionell stil med 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir, som framställdes till årgång 2007. Savart var tills nyligen RM, men är numera NM.
  Jag har bloggat om mina intryck av 2012 års release2013 års release, 2014 års release, 2015 års release och 2018 års release.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Allouchery-Bailly (RC, Facebook-sida), vars sortiment innehåller två årgångschampagner. Brut Millésime består av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay (avser årgångarna 2009 och 2011). Chœur de Pinot är en 100% Pinot Noir som gjorde debut i årgången 2012.
 • Allouchery-Courleux (RC), har vingårdar med 90% Pinot Noir, 5% Pinot Meunier och 5% Chardonnay. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner, där Brut Millésimé är en 100% Pinot Noir och Blanches Vignes är en 100% Chardonnay.
 • Allouchery-Perseval (RC, Facebook-sida), har 9 ha vingårdar, huvudsakligen i Écueil, och en årsproduktion av 60 000 flaskor. Sortimentet innehåller tre årgångschampagner. Millesime består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgångarna 2007 och 2009). Ellipse är en delvis fatlagrad blanc de blancs. Epilogue är en årgångsrosé på Pinot Noir och Chardonnay (2012: 60% PN varav 8% rött vin och 40% Ch, fatlagrad). En presentation av producenten på franska finns i videon nedan:

 • Baillet-Jauroyon (RC, Facebook-sida)
 • Michel Barrault (RC)
 • Bonet-Varry (RM)
 • Louis Brochet (RM, Facebook-sida), medlem av Vignerons Indépendants med 13 ha vingårdar. Har en bakgrund från Brochet-Hervieux (se även nedan) och leds sedan av Hélène och Louis Brochet, barnbarn till Henri Brochet. Den Louis Brochet som gett sitt namn till producenten var Henris far. Sortimentet innehåller två årgångschampagner. Millésime består av 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay (avser årgång 2012). Toppcuvéen heter HBH, vilket står för Henri Brochet-Hervieux, består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2005) och produceras i de bästa årgångarna. Tintin-tecknaren Hergé var en anhängare av Brochet-Hervieuxs champagner och en flaska finns med i Månen tur och retur, där kapten Haddock har påtagliga problem med att öppna en flaska. Brochet Hervieux har tidigare tryckt specialetiketter med serierutor från detta Tintin-album.
 • Vincent Brochet (RM, Facebook-sida), med tillnamnet Domaine Les Croix, som har 5 ha vingårdar. Sortimentet innehåller tre årgångschampagner. Millésime består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay (avser årgångarna 2008 och 2009). 3 gr är en årgångschampagne som består av 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay (avser årgångarna 2007 och 2008) och föga förvånande har en dosagenivå av 3 gram per liter. Espionne är producentens bästa årgångscuvée och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2002). Den hade tidigare en egen webbplats.
  Historik
  Producenten har en bakgrund från Brochet-Hervieux (se även ovan). 1944 gifte sig Henri Brochet med Yvonne Hervieux från Sacy, vilket gav upphov till Brochet-Hervieux. Sonen Vincent Brochet tog över Brochet-Hervieux 1990. 2010 köpte han Domaine Les Croix och 2012 övergick han till att använda sitt eget namn, Vincent Brochet.
 • Brochet-Dolet (RC), som använt detta namn sedan 1990. Har en bakgrund i Brochet-Perseval. Sortimentet inkluderar två årgångschampagne: Brut Réserve som består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir, och Brut Prestige som säljs med lite högre ålder och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
 • Brochet-Prévost (RM), hör ihop med Louis Brochet ovan.
 • M. Brugnon (RC, Facebook-sida), en producent som drivs av Alain Brugnon och även har tagit över från Philippe Brugnon som tidigare fanns i Rilly-la-Montagne. Har 8,5 ha vingårdar i Écueil (3 ha), Rilly-la-Montagne (1 ha) och Mont-Saint-Père (i Vallée de la Marne Ouest, 4,5 ha). Den vanliga årgångschampagnen, Millésime, består av 2/3 Chardonnay från Rilly-la-Montagne och 1/3 Pinot Noir från Écueil och därutöver finns en årgångs-blanc de blancs från Rilly-la-Montagne.
 • Canu Delahaye (RC)
 • Desbordes-Amiaud (RM), en producent som har 9,2 ha vingårdar, huvudsakligen i Écueil, med 63% Pinot Noir och en plätt med oympade vinrankor. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne, som även har sålts med betydande ålder. Elodie Desbordes, som leder Desbordes-Amiaud, står även bakom Elodie D. i Épernay och är gift med Fabrice Pouillon som står bakom R. Pouillon & fils i Mareuil-sur-Aÿ.
  Historik
  Detta är en producent som letts av kvinnor i flera generationer och som länge har producerat egna flaskor. Marie-Christine tog över 1969 från sin mor Hélène-Rose. 1997 tog Elodie Desbordes över från Marie-Christine.
 • H. Deguerne & Fils (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne, Brut Millesime, och toppcuvéen La Divine, döpt efter ett av Greta Garbos smeknamn.
 • Desjardin-Varoquier
 • Dravigny-Demoizet
 • Dravigny-Godbillon (RC)
 • Lacourte-Godbillon (RM, Facebook-sida), har 8 ha vingårdar med 85% Pinot Noir och 15% Chardonnay. 0,5 ha finns i Mesneux och resten i Éceuil. Årgångschampagnen Millésime består av Chardonnay och Pinot Noir (2008: 50% Ch/50% PN, 2012: 40% Ch/60% PN). Därutöver finns två vingårdsbetecknade årgångschampagner: Chaillots, som är en 100% Pinot Noir från vingårdsläget Les Chaillots i Écueil, och Chaillots Hautes Vignes som är en 100% Chardonnay från de två lägena Les Chaillots och Les Hauts Vignes. Tidigare producerades Blanc de Sables, en årgångslös blanc de blancs som huvudsakligen (80%) är ekfatsvinifierad; Chardonnayn kommer från leriga och sandiga (”sableux”) jordar.
 • Lacourte-Guillemart (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Cuvée Pierre & Henri är en blanc de blancs.
 • Hervé Leclère (RC), som har 4 ha vingårdar i Écueil, Villers-aux-Nœuds, Sermiers och Verzenay. Secret de Millésime är en årgångschampagne och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2011).
 • Leclère-Pointillart (RC), har vingårdar med 80% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier och 10% Chardonnay. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
 • Macquart-Lorette (Facebook-sida; både etiketter med RC och RM förekommer, har inte lyckats lista ut vilka som är nyare), har 5 ha vingårdar.
 • Perrard-Trichet (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Perrier-Fourny (RC)
 • Pointillart & Fils (RC), har 6 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner; den vanliga Millésime som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2007) och Rencontre som består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Sortimentet inkluderar även en årgångslös Blanc de Blancs en barriques, som är ekfatsvinifierad. Företagsnamnet är Nectar du Terroir.
 • Pointillart-Leroy (RC, Facebook-sida), som har 5,12 ha vingårdar i Écueil, Chamery och Vrigny, varav 3,59 ha Pinot Noir, 0,80 ha Chardonnay och 0,72 ha Pinot Meunier. Sortimentet inkluderar årgångschampagnen L’ode à la joie som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2011). Namnet betyder Ode till glädjen och är även namnet på en dikt av Schiller, som senare tonsattes av Beethoven som fjärde satsen i dennes nionde symfoni.
 • Varry-Lefèvre (RC), har 4 ha vingårdar med 80% Pinot Noir, 15% Chardonnay och 5% Pinot Meunier. Årgångschampagnen består av 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. När den säljs med högre ålder kallas den Vieux Millésime.
 • Vély-Prodhomme (RC, Facebook-sida), har 3 ha vingårdar. Marquise des Anges är en årgångschampagne som består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir (avser årgång 2011). Sortimentet innehåller även en årgångs-blanc de blancs.
 • Watier-Kirch (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.

Anm: Det är inte säkert att listan är fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole (à Écueil), med 70 medlemmar och 140 ha vingårdar. Tycks ej ha någon webbplats.

Kyrkan i Écueil. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2018, senaste uppdatering 2018-11-27

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Écueil, en premier cru-by för Champagne på nordvästra Montagne de Reims

 1. Pingback: Champagne village profile: Écueil, a premier cru village in the Petite Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s