Byprofil: Écueil, en premier cru-by för Champagne på nordvästra Montagne de Reims

Diagram Écueil 201506Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 144,9 ha, varav 76,3% Pinot Noir, 11,8% Chardonnay och 11,7% Pinot Noir.
Klassificering: Premier cru (90%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i området Vesle et Ardre. Premier cru-byarna är i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen, där Écueil ligger, är markerad med röd kant (och Vallée de la Vesle-delen med grön kant).

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt söder: Chamery (premier cru)
Åt sydväst: Pourcy
Åt västsydväst: Marfaux
Åt norr: Sacy (premier cru)
Åt öster: Villers-aux-Nœuds (premier cru)

Écueil med omgivande vingårdar och jordbrukslandskap sett nerifrån sluttningen. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2015).

Orten

Écueil ligger mitt i sluttningen i ”La Petite Montagne de Reims”, den nordvästra delen av Montagne de Reims. Byn är en del av ett pärlband av champagnebyar, varav flertalet premier cru-klassade.

Kommunen Écueil har en yta på 703 ha och 316 invånare (läge 2013).

Stadshuset (mairie) i Écueil. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Vingårdar

Vingårdarna består huvudsakligen av östsluttningar på Montagne de Reims nordvästra del (som räknas till området Vesle et Ardre), med en dominans av Pinot Noir. Jämfört med grannbyarna är andelen Pinot Noir betydligt högre och andelen Pinot Meunier lägre.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 144,9 ha. Fördelningen på druvsorter är 110,6 ha Pinot Noir (76,3%), 17,2 ha Chardonnay (11,8%), 16,9 ha Pinot Meunier (11,7%) och 0,2 ha övrigt (<0,2%). 1997 var vingårdsarealen 141 ha. Det finns 61 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

 • Les Chaillots är ett vingårdsläge i norra delen av Écueil, nordväst om själva byn, på gränsen mot Sacy. Läget ligger i övre delen av sluttningen, men är relativt flackt. Det är ett av två vingårdslägen där Nicolas Maillart har gamla stockar av Chardonnay som används till deras Les Chaillots Gillis.
 • Les Gillis är ett sydostsluttande vingårdsläge i södra delen av Écueil, på gränsen mot Chamery. Läget ligger mitt i sluttningen, strax ovanför/väster om väg D26. Det är ett av två vingårdslägen där Nicolas Maillart har gamla stockar av Chardonnay som används till deras Les Chaillots Gillis.

Vingårdar runt Écueil sett från ett kors ovanför vingårdarna. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2015).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Nicolas Maillart (NM), en bra producent som har vingårdar i Écueil, Villers-Allerand och Bouzy med 75% Pinot Noir och resten Chardonnay. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Les Chaillots Gillis är en årgångschampagne på 100% Chardonnay från gamla stockar i de två vingårdslägena Les Chaillots och Les Gillis, som är ekfatsvinifierad. Les Francs de Pied är en druvren Pinot Noir från oympade stockar från ett vingårdsläge med sandjord i Écueil. Det är en ekfatsvinifierad årgångschampagne. Producenten säljer även champagner under varumärket:
  • Marie-Hanze, varumärket tillkom på 1990-talet för att hedra Nicolas Maillarts mor, Marie Madeleine Maillart, född Hanze, från vars familj en stor del av Maillarts vingårdar kom.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Allouchery-Bailly (RC), vars årgångschampagne består av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay (avser årgång 2009).
 • Allouchery-Courleux (RC), har vingårdar med 90% Pinot Noir, 5% Pinot Meunier och 5% Chardonnay. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner, där den vanliga är en 100% Pinot Noir och Blanches Vignes är en 100% Chardonnay.
 • Allouchery-Perseval (RC), har 9 ha vingårdar, huvudsakligen i Écueil, och en årsproduktion av 60 000 flaskor. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2007). En presentation av producenten på franska finns i videon nedan:

 • Baillet-Jauroyon (RC)
 • Bonet-Varry (RM)
 • Louis Brochet (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har en bakgrund från Brochet-Hervieux (se även nedan) och leds idag av Alain Brochet, son till Henri Brochet. Louis Brochet var Henris far. Årgångschampagnen består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Toppcuvéen heter HBH, vilket står för Henri Brochet-Hervieux, och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Tintin-tecknaren Hergé var en anhängare av Brochet-Hervieuxs champagner och en flaska finns med i Månen tur och retur, där kapten Haddock har påtagliga problem med att öppna en flaska. Brochet Hervieux har tidigare tryckt specialetiketter med serierutor från detta Tintin-album.
 • Vincent Brochet (RM). Årgångschampagnen består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay (avser årgång 2008). 3 gr är en årgångschampagne som består av 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay (avser årgång 2007) och föga förvånande har en dosagenivå av 3 gram per liter.
  Historik
  Producenten har en bakgrund från Brochet-Hervieux (se även ovan). 1944 gifte sig Henri Brochet med Yvonne Hervieux från Sacy, vilket gav upphov till Brochet-Hervieux. Sonen Vincent Brochet tog över Brochet-Hervieux 1990. 2010 köpte han Domaine Les Croix och 2012 övergick han till att använda sitt eget namn, Vincent Brochet.

  • Espionne är en cuvée Vincent Brochet som fått en egen webbplats. Det är producentens bästa årgångscuvée och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2002).
 • Brochet-Dolet (RC)
 • Brochet-Prévost (RM)
 • M. Brugnon (RC), har även tagit över från Philippe Brugnon som tidigare fanns i Rilly-la-Montagne. Har 8,5 ha vingårdar i Écueil (3 ha), Rilly-la-Montagne (1 ha) och Mont-Saint-Père (i Vallée de la Marne Ouest, 4,5 ha). Den vanliga årgångschampagnen består av 2/3 Chardonnay från Rilly-la-Montagne 0ch 1/3 Pinot Noir från Écueil och därutöver finns en årgångs-blanc de blancs.
 • Canu Delahaye (RC)
 • Desbordes-Amiaud (RM), har 9 ha vingårdar, huvudsakligen i Écueil. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • H. Deguerne & Fils (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne och toppcuvéen La Divine, döpt efter ett av Greta Garbos smeknamn.
 • Desjardin-Varoquier
 • Dravigny-Demoizet
 • Dravigny-Godbillon (RC)
 • Lacourte-Godbillon (RM), har 8 ha vingårdar med 85% Pinot Noir och 15% Chardonnay. 0,5 ha finns i Mesneux och resten i Éceuil. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2008). Blanc de Sables är en årgångslös blanc de blancs som huvudsakligen (80%) är ekfatsvinifierad; Chardonnayn kommer från leriga och sandiga (”sableux”) jordar.
 • Lacourte-Guillemart (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Cuvée Pierre & Henri är en blanc de blancs.
 • Hervé Leclère (RC), har vingårdar i Écueil, Villers-aux-Nœuds, Sermiers och Verzenay. Secret de Millésime är en årgångschampagne och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
 • Leclère-Pointillart (RC), har vingårdar med 80% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier och 10% Chardonnay. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • Macquart-Lorette (både etiketter med RC och RM förekommer, har inte lyckats lista ut vilka som är nyare), har 5 ha vingårdar.
 • Perrard-Trichet (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Perrier-Fourny (RC)
 • Pointillart & Fils (RC), har 6 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner; den vanliga som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir och Rencontre som består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Sortimentet inkluderar även en årgångslös Blanc de Blancs en barriques, som är ekfatsvinifierad.
 • Pointillart-Leroy (RC, Facebook-sida)
 • Savart (RM), en av den nya generationens högkvalitativa småodlare, leds av Frédéric Savart som bytte stil när han tog över från sina föräldrar. Har 4 ha vingårdar i Écueil och Villers-aux-Nœuds, varav 3 ha Pinot Noir och 1 ha Chardonnay. Har fått uppmärksamhet i Sverige tack vare att nätvinhandlaren Caviste säljer dem på distans en gång om året. Årgångschampagnerna har inslag av ekfatsvinifiering. Den vanliga årgångschampagnen heter L’Année och består av 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay. Calliope är en årgångschampagne som består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir i mer traditionell stil, som framställdes till årgång 2007. På toppen finns Dame de Cœur, som är en utmärkt 100% Chardonnay som bör ges lagringstid i källaren och Expression som är en 100% Pinot Noir. Första årgången av Expression var 2009; 2009 och 2010 var vita och 2011 var rosé.
  Jag har bloggat om mina intryck av 2012 års release2013 års release, 2014 års release och 2015 års release.
 • Varry-Lefèvre (RC), har 4 ha vingårdar med 80% Pinot Noir, 15% Chardonnay och 5% Pinot Meunier. Årgångschampagnen består av 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. När den säljs med högre ålder kallas den Vieux Millésime.
 • Vély-Prodhomme (RC), har 3 ha vingårdar. Marquise des Anges är en årgångschampagne som består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir.
 • Watier-Kirch (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.

Anm: Listan är förmodligen inte fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole (à Écueil), med 70 medlemmar och 140 ha vingårdar. Tycks ej ha någon webbplats.

Kyrkan i Écueil. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-07-04

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Écueil, en premier cru-by för Champagne på nordvästra Montagne de Reims

 1. Ping: Champagne village profile: Écueil, a premier cru village in the Petite Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s