Byprofil: Ville-Dommange, en premier cru-by för Champagne i Petite Montagne de Reims

Diagram Ville-Dommange 201506Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 192,0 ha, varav 58% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir och 12% Chardonnay.
Klassificering: Premier cru (90%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna inklusive Ville-Dommange i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt nordnordväst: Jouy-lès-Reims (premier cru)
Åt nordost: Les Mesneux
(premier cru)
Åt sydost: Sacy (premier cru)
Åt sydväst: Courmas
Åt väster: Bouilly

Stadshuset (mairie) i Ville-Dommange. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Orten

Église Saint-Lié, kyrkan i Ville-Dommange. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Ludo29, 2007).

Ville-Dommange ligger mitt i sluttningen i ”Petite Montagne de Reims”, den nordvästra delen av Montagne de Reims. Byn är en del av ett pärlband av champagnebyar, varav flertalet premier cru-klassade.

Ville-Dommange är (vid sidan av grannbyn Sacy) en av de byar som hade viss namnigenkänning redan på 1800-talet.

Kommunen Ville-Dommange omfattar 340 ha och har 412 invånare (läge 2013) som kallas Villedommangeois respektive Villedommangeoises. Det är också vanligt att se ortnamnet ihopskrivet utan bindestreck, d.v.s. Villedommange.

Vingårdar

Vingårdar ovanför kyrkan i Ville-Dommange sedda från kapellet Saint-Lié. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Ojsp58, 2007).

Vingårdarna består av huvudsakligen östsluttningar till nordostsluttningar på norra sidan av Montagne de Reims, med en hög andel Pinot Meunier.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 192,0 ha, och i kommunen finns 96 vingårdsägare (exploitants). Fördelningen på druvsorter är 111,8 ha Pinot Meunier (58,2%), 57,7 ha Pinot Noir (30,0%), 22,3 ha Chardonnay (11,6%) och 0,2 övrigt (0,1%). 1997 var vingårdsarealen 189 ha.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Ville-Dommange inkluderar bland annat dessa:

 • Clos des Bergeronneau är ett läge direkt vid bybyggelsen, på nordost-sidan, som omväxlande omgärdas av murar, häckar och ett järnstaket. Det omfattar 2,1 ha med sydostexponering och är planterat med 75% Pinot Meunier och 25% Pinot Noir. Vingården köptes 2007 av Bergeronneau-Marion. Hittills använder Bergeronneau-Marion enbart gamla stockar av Pinot Meunier till den vingårdsbetecknade champagnen Clos des Bergeronneau. Den första releasen var från årgång 2007, men såldes utan årgångsbeteckning. Läget ligger inom lieu-dit Le Village (som omfattar huvuddelen av bybebyggelsen), vilket är det formella fastighetsnamnet, och tycks tidigare även ha varit känt under namnet Clos de l’Aurore.
 • Les Clos de Son är ett nordostsluttande läge i norra delen av kommunen, på gränsen mot Jouy-lès-Reims. Det finns ingen vingårdsmur.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Louis Dubrince (NM?), har idag (2014) en adress i Ville-Dommange. Det finns också Louis Bubrince-flaskor där etiketten anger att de är framställda av LDJ i Faverolles-et-Coëmy, som är företaget bakom Jeeper, då under NM-kod. Jag har inte lyckats lista ut vad som ligger bakom förändringen, men en möjlighet är att varumärket (och eventuellt en anläggning i Ville-Dommange) har sålts av LDJ, som p.g.a. ekonomiska problem fick en ny majoritetsägare 2013.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. SR = société de récoltants, ägs av ett antal odlare i samma familj och säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Auguste-Serrurier (RC) har sin källare i Ville-Dommange, men företagsadressen är i Courmas.
 • Bardoux Père & Fils (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har 4 ha vingårdar med 60% Pinot Meunier, 25% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Toppchampagnen heter Prudent.
 • James Bergeronneau (RM)
 • Florent Bergeronneau-Marion (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har vingårdar med 50% Pinot Meunier, 25% Chardonnay och 25% Pinot Noir och en produktion av 90 000 flaskor per år. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 1/3 vardera av de tre vanliga druvsorterna. Cuvée Saint-Lié kommer från ett vingårdsläge direkt vid kapellet Saint-Lie och består av 50% Chardonnay, 40% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir. Producerar en vingårdsbetecknad Pinot Meunier på från Clos des Bergeronneau, på gamla stockar och försedd med gammaldags snörförslutning. Tidigare har det även stått François Bergeronneau eller F. Bergeronneau-Marion på etiketten.
 • Boisselle & Fils (äldre webbplats), sortimentet inkluderar en årgångschampagne och Cuvée Fût de chêne som är en ekfatslagrad blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.
 • Chanoir-Fresne (RC), har 3,5 ha vingårdar med 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Noir och 1/3 Pinot Meunier, och en produktion på 15 000 flaskor per år. Cuvée Prestige är en blanc de blancs. Hade tidigare en adress i Bezannes.
 • René Chardonnet et Fils (troligen RC), drivs av Eric Chardonnet och Christophe Chardonnet. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Ej att förväxla med Chardonnet & Fils i Avize.
 • Laurent Charlier (SR), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne. Cuvée Thibault de Champagne är gjord på druvor från gamla stockar och Antique är en ekfatsvinifierad cuvée på de tre vanliga druvsorterna.
 • Guy Cogne (RC)
 • Coulon Père & Fils (RC), har 4 ha vingårdar i Ville-Dommange (3 ha, Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay) respektive Coulommes-la-Montagne (1 ha Chardonnay) och producerar ca 15 000 flaskor per år. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av en tredjedel vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Gör också en vingårdsbetecknad blanc de blancs från läget Les Paradis i Coulommes-la-Montagne.
 • Pascal Devilliers (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne med 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
 • Fenaut-Bailly (RC), har huvuddelen av sina vingårdar i Ville-Dommange, men även Pinot Noir i Les Mesneux och Pinot Meunier i Savigny-sur-Ardres, med totalt 50% Pinot Meunier, 35% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Årgångschampagnen består av 34% Pinot Meunier, 33% Chardonnay och 33% Pinot Noir (avser årgång 2008). Inès är en årgångslös blandning av deras årgångscuvéer sedan 1996. Cuvée Albert Fenaut (samma sammansättning som årgångschampagnen) vinifieras i stora ekfat, och i videon nedan presenterar Jérôme Fenaut cuvéen och faten, som står hos kooperativet:

 • Fresne Ducret (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har 6 ha vingårdar, varav 97% i Ville-Dommange, med 55% Pinot Meunier, 35% Pinot Noir och 10% Chardonnay. Årgångschampagnen heter Fresnésie och är en blandning av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.
 • Guy Froux et Fils (RC), företaget heter Lebrun Froux.
 • Jean-Claude Henry (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Infinite Eight (skrivs även Infinite 8), en marknadsföringsfokuserad producent med huvudsakligen årgångschampagner. Personerna bakom heter Frank Leroux och Nicolas Le Tixerant.
 • L. Leboeuf & Fils (RC), där L står för Laurent.
 • Lebrun-Froux (RC), se även Guy Froux et Fils ovan.
 • Frédéric Massonot (RC)
 • S. Mazzini (RC), har vingårdar i Ville-Dommange, Jouy-lès-Reims och Montbré, med 42% Pinot Meunier, 36% Chardonnay och 22% Pinot Noir. Samma familj äger även en domän i Bourgogne, Domaine Heresztyn-Mazzini i Gevrey-Chambertin. S:et i S. Mazzini står för Simon, men skrivs enbart ”S.” på etiketterna.
 • D. Poret et Fils (RC)
 • Roger Prioux (RM)
 • Albert Rolin (RM)
 • Truchon-Bergeronneau (RM)
 • Veuve Bardoux & Fils (RC), skrivs Vve på etiketten.
Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole de champagnisation, ett kooperativ grundat 1948, idag med 23 medlemmar med 50 ha vingårdar, och en årsproduktionen av 250 000 flaskor. Vinerna säljs under namnet:
  • Cl. de la Chapelle, (alternativ webbplats med annat utseende) där ”Cl.” tydligen ska utläsas som ”Clos”, men som idag aldrig verkar skrivas ut. Det har förmodligen att göra med att champagnerna i allmänhet inte kommer från någon clos, som är den franska beteckningen för en muromgärdad vingård. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 1/3 av varje druvsort (avser årgångarna 2007 och 2008). Den mest ambitiösa cuvéen är den årgångslösa Privilège.
 • Société Vinicole des Producteurs, ett kooperativ med 156 medlemmar med ca 220 ha vingårdar, som grundades 1957 och vars första skörd var 1958.
 • I Ville-Dommange finns också odlare som är medlemmar av kooperativet Palmer & Co i Reims. Palmer hämtar framför allt Pinot Meunier från Ville-Dommange (och från grannbyn Sacy).

Videoklipp

Panorama över Ville-Dommange:

Video från en drönare som flyger över Ville-Dommange:

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2015, senaste uppdatering 2016-08-06

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Ville-Dommange, en premier cru-by för Champagne i Petite Montagne de Reims

 1. Ping: Champagne village profile: Ville-Dommange, a premier cru village in the Petite Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s