Byprofil: Jouy-lès-Reims, en premier cru-by för Champagne i Petite Montagne de Reims

Jouy-lès-Reims 201605Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 95,2 ha, varav 55,8% Pinot Meunier, 28,5% Pinot Noir, 14,6% Chardonnay och 1,3% övriga.
Klassificering: Premier cru (90%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna inklusive Jouy-lès-Reims i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt nordnordväst: Pargny-lès-Reims (premier cru)
Åt öster: Les Mesneux (premier cru)
Åt sydsydost: Ville-Dommange (premier cru)
Åt västsydväst: Bouilly

Kyrkan i Jouy-lès-Reims. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Orten

Jouy-lès-Reims ligger mitt i sluttningen i ”Petite Montagne de Reims”, den nordvästra delen av Montagne de Reims. Byn är en del av ett pärlband av champagnebyar, varav flertalet premier cru-klassade.

Kommunen Jouy-lès-Reims omfattar 186 ha (varav mer än hälften, 95,2 ha, är vingårdar) och har 213 invånare (läge 2013) som kallas Joussiens respektive Joussiennes.

Vingårdar

Vingårdarna består av huvudsakligen nordostsluttningar på norra sidan av Montagne de Reims, med en hög andel Pinot Meunier.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 95,2 ha. Fördelningen på druvsorter är 53,1 ha Pinot Meunier (55,8%), 27,1 ha Pinot Noir (28,5%), 13,8 ha Chardonnay (14,6%) och 1,2 ha övrigt (1,3%). Aubrys odlingar av de ovanliga druvsorterna lär förklara den ovanligt höga andelen ”övrigt”. 1997 var vingårdsarealen 94 ha. Det finns 47 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

 • l’Auditeur är ett läge i kommunens sydvästra del, nära gränsen till både Bouilly och Ville-Dommange. Aubry har Chardonnay i denna vingård, som används i årgångschampagne Ivore et Ebene.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information. 

 • Aubry (RM), även L. Aubry Fils, är en bra och lite egensinnig producent vars familjehistoria som champagneodlare går tillbaka till 1790, och som idag drivs av Pierre och Philippe Aubry. De har 15 ha vingårdar i Ville-Dommange, Pargny-lès-Reims, Jouy-lès-Reims och Coulommes-la-Montagne. Aubry har bl.a. intresserat sig för de ”udda” druvorna i Champagne, som de började nyodla 1989-1990. De skördade sin första Arbanne och Petit Meslier 1993, och sin första Fromenteau och Enfumé (båda Pinot Gris) 1994. De tycks också ha Pinot Blanc. Sortimentet inkluderar fem årgångschampagner. Aubry de Humbert består av 1/3 vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir och är döpt efter den ärkebiskop som 1211 inledde bygget av katedralen i Reims. Ivore et Ebene består av 70% Chardonnay (från vingårdsläget l’Auditeur) som vinifieras i ekfat och 30% Pinot Meunier från gamla stockar, allt från Jouy-lès-Reims. Le Nombre d’Or – med tillägget Campaniae Veteres Vites (”Champagnes gamla vinrankor” på latin) – är en cuvée på alla sju tillåtna druvsorter (de tre vanliga och de fyra udda) med en dominans av Pinot Gris. Le Nombre d’Or Sablé Blanc de Blancs är en cuvée på tre blanc-druvsorterna (Chardonnay, Arbanne och Petit Meslier). Deras Sablé Rosé, en cuvée som infördes vid deras 200-årsjubileum 1991, hämtar inspiration från 1700-talsstilen av champagne. Färgmässigt är det ett vin gris, d.v.s. är blekrosa i färgen, tack vare en viss skalkontakt med blå druvor (saignée-metoden), mindre mousse än normalt, och ingen eller liten dosage.
 • Jean Aubry & Fils (RM), vars sortiment inkluderar en årgångs-blanc de blancs som heter Symphonie.
 • Bonnet-Crinque (RC), har ca 6 ha vingårdar i Jouy-lès-Reims, Pargny-lès-Reims och Chamery. Har det nuvarande namnet sedan 1996, hette före dess René Bonnet. Vignes d’antan framställs från gamla stockar och Ce fût un plaisir är en ekfatsvinifierad blanc de blancs.
 • Jean-François Brunel (RC), har 2 ha vingårdar med 50% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir och 20% Chardonnay och producerar 10 000 flaskor per år. Har även en adress i Savigny-sur-Ardres. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: Cuvée Vieilles Vignes som består av 33% vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir (avser årgång 2009) och en blanc de blancs som är ekfatsvinifierad.
 • Caullery-Perseval (RC)
 • F. Cossy (RC), tidigare Francis Cossy. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: Cuvée Vieilles Vignes som består av 33% vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir (avser årgång 2006) och Cuvée Sophistiquée som består av 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier (avser årgång 2008). Framställer också champagner åt Caveau i Portland, Oregon. Nedan ett franskt TV-reportage med engelsk textning om Sophie Cossy som sköter F. Cossy.

 • Jean-François Dautreville (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Gross (RC), har vingårdar med ca 80% Pinot Meunier, och resten Chardonnay och Pinot Noir. Hette tidigare Bernard Gross & Fils. Cuvée Vieilles Vignes är en årgångschampagne som består av 33% vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir
 • Jean-Jacques Perseval (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Julien Perseval (RC)
 • Patrick Perseval (RC)
 • Vincent Perseval (RC), producerar ca 65 000 flaskor per år. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner, Brut Millésimé Vieilles Vignes som består av 33% vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir (avser årgång 2008), och en blanc de blancs som är ekfatsvinifierad.
 • Alain Rondeau (RC), har vingårdar i Jouy-lès-Reims och Vertus. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av en blandning av de tre vanliga druvsorterna från gamla stockar.
 • Didier Rondeau (RC)
 • Jean-Pierre Tual (RC)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Rurale et Vinicole, tycks ej ha någon webbplats. Kallas också coopérative Jouy-Pargny, d.v.s. är även ett kooperativ för grannbyn Pargny-lès-Reims, och är ett av de 82 kooperativ som är medlemmar av storkooperativet Centre Vinicole Champagne-Nicolas Feuillatte (CVC-NF), med huvudanläggning i Chouilly.

Videoklipp

Den som har undrat över de små plastkapslar som ofta hänger i vingårdarna, på de trådar som används för att binda upp vinrankorna, får här en förklaring. Det rör sig om kapslar med feromoner som används för sexuell förvirring, en miljömässigt skonsam metod att bekämpa vissa insekter (insektslarver) som angriper vinrankorna. Nedan en video med ett reportage (franska med engelsk text) där metoden används i vingårdar i Jouy-lès-Reims och Pargny-lès-Reims.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2017-01-21

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Jouy-lès-Reims, en premier cru-by för Champagne i Petite Montagne de Reims

 1. Ping: Champagne village profile: Jouy-lès-Reims, a premier cru village in the Petite Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s