Byprofil: Pargny-lès-Reims, en premier cru-by i Petite Montagne de Reims, Champagne

Diagram Pargny-lès-Reims 201506Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 76,7 ha, varav 76,7% Pinot Meunier, 18,8% Pinot Noir och 4,4% Chardonnay.
Klassificering: Premier cru (90%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna inklusive Pargny-lès-Reims i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt nordnordväst: Coulommes-la-Montagne (premier cru)
Åt nordost: Ormes
Åt öster: Les Mesneux (premier cru)
Åt sydsydost: Jouy-lès-Reims (premier cru)
Åt sydväst: Bouilly
Åt västsydväst: Saint-Euphraise-et-Clairizet

Kyrkan i Pargny-lès-Reims. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Orten

Pargny-lès-Reims ligger mitt i sluttningen i ”Petite Montagne de Reims”, den nordvästra delen av Montagne de Reims. Byn är en del av ett pärlband av champagnebyar, varav flertalet premier cru-klassade.

Kommunen Pargny-lès-Reims omfattar 362 ha och har 418 invånare (läge 2013).

Vingårdar

Vingårdarna består av huvudsakligen nordostsluttningar på norra sidan av Montagne de Reims, med huvudsakligen Pinot Meunier.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 76,7 ha. Fördelningen på druvsorter är 58,8 ha Pinot Meunier (76,7%), 14,4 ha Pinot Noir (18,8%), 3,4 ha Chardonnay (4,4%) och 0,1 ha övrigt (0,1%). Det finns 41 vingårdsägare (exploitants) i kommunen. 1997 var vingårdsarealen 72 ha.

Vingårdslägen

 • Les Clos, ett vingårdsläge i anslutning till byn, öster om väg D26 och strax norr om stadshuset. Trots clos-namnet finns det ingen vingårdsmur, men har ett delvis skyddat läge p.g.a. de omgivande kvarteren.
 • Clos des Chaulins. I denna häckomgärdade vingård med centralt läge i byn ägde Médot & Cie (som då låg i Reims) tidigare 0,68 ha med 55% Pinot Noir, 35% Pinot Meunier och 10% Chardonnay, och från denna plätt framställde de en årgångslös champagne med vingårdsbeteckning. Sedan Médot & Cie 2002 köptes av Lombard (se Lombard & Médot nedan) produceras denna champagne inte längre. Jag vet inte om vingården idag ägs av Lombard & Médot eller någon annan. Clos des Chaulins är inte vingårdens lieu-dit-namn, men jag tror inte den är identisk med Les Clos eftersom denna inte har någon häck omkring sig.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Lombard & Médot (NM) har ett presshus i Pargny-lès-Reims som tidigare tillhörde Reims-huset Médot & Cie (NM). Médot är numera (2014) ett varumärke som tillhör Lombard & Médot och den huvudsakliga produktionen sker därför i Épernay, där Lombard & Cie funnits sedan länge.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Olivier Cossy (RC), på flaskorna O. Cossy, har 3,5 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Olivier Cossy jobbar för organisationen Champagnes de Vignerons där han sedan 2011 är rapporteur för kommunikation.
 • Pascal Cossy, vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Jackowiak-Rondeau (RC), har 6 ha vingårdar med 55% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Produktionen är 50 000 flaskor per år. Årgångschampagnen Cuvée Vieilles Vignes består av 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier från gamla stockar. Cuvée d’Or är en blend av Pinot Noir och Chardonnay som ges ovanligt lång lagringstid före försäljning, 13 år. Den polskklingande delen av namnet (som på etiketterna kompletteras med ett polskt heraldiskt vapen) kommer från Wladislaw Jackowiak, en polsk officer som efter att själv ha varit krigsfånge i Tyskland 1939-1945 kom till Frankrike och Champagneregionen för att vakta tyska krigsfångar. Han blev kvar och gifte sig 1946 med en mademoiselle Rondeau.
 • Leguay-Truchon (RC)
 • Christian Leloir (RC)
 • Gérard Leloir
 • Prévoteaux-Lapierre (RC), har vingårdar Pargny-les-Reims och Pévy (i Massif de Saint Thierry)
 • Christophe Morin (RC)
 • Frédérick Thiebault, som har vingårdar huvudsakligen i Jouy-lès-Reims och Pargny-lès-Reims. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. La Maine Blanche är en ekfatsvinifierad blanc de blancs från ett vingårdsläge med detta namn. Cuvée Vieilles Vignes framställs av äldre stockar och har gammaldags snörförslutning.
 • J. Wafflart Fils (RC)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Kooperativet i grannbyn Jouy-lès-Reims, Coopérative Vinicole Rurale, kallas också coopérative Jouy-Pargny, d.v.s. är ett kooperativ för båda byarna. Det är ett av de 82 kooperativ som är medlemmar av storkooperativet Centre Vinicole Champagne-Nicolas Feuillatte (CVC-NF), med huvudanläggning i Chouilly.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-08-06

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Pargny-lès-Reims, en premier cru-by i Petite Montagne de Reims, Champagne

 1. Pingback: Champagne village profile: Pargny-lès-Reims, a premier cru village in the Petite Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s