Binet-Jacquet med Caviste

Tidigare idag har Caviste, svensk-fransk nätvinhandlare med konsekvent stil på sina utvalda viner, släppt sin senaste låda. Innehållet kommer från Domaine Binet-Jacquet (vars första producerade årgång var 2006) och i numreringen är Caviste nu uppe i CAV0034. Även innehållet i CAV0003, CAV0013 och CAV0026 kom från Binet-Jacquet, men det här är först gången som jag provar dessa viner direkt vid släpp.

Appellationer i Languedoc-Roussillon. Faugères är nummer 12 på den förstorade delen. Bilden länkad från Wikimedia Commons, uppladdad av DalGobboM.

Lite om Faugères

Vinerna kommer från appellationen Faugères, som ligger ungefär mitt i Languedoc i södra Frankrike och består av sju kommuner, varav Faugères är en. Vingårdarna utgörs delvis av terrasser, och utmärkande för Faugères är mycket skiffer i jordarna. Vinerna är ofta druvblandade, och som vanligt för Languedoc delas en del druvsorter med södra Rhône. Druvsorterna som får förekomma i röda viner från Faugères är Grenache (G), Lledoner Pelut (LP – en mindre vanlig druvsort som är nära besläktad med Grenache), Mourvèdre (M), Syrah (S), Carignan (Ca) och Cinsaut (Ci), med komplicerade regler för vilka proportioner som är tillåtna. I korthet lyder reglerna G+LP+M+S >= 50%, G+LP >= 20%, S >= 15%, M >= 5%, 10% <= Ca <= 40%, Ci <= 20%. Detta innebär att en Faugères alltid måste innehålla minst fyra druvsorter, och att proportionerna kan variera mellan 0-70% Grenache, 0-70% Lledoner Pelut, 15%-65% Syrah, 5%-55% Mourvèdre, 10%-40% Carignan och 0-20% Cinsaut. Det är dock inte så svårt att hitta viner som avviker från detta. Binet-Jacquet gör för övrigt bara röda viner, men det finns även vitt och rosé från Faugères.

Binet-Jacquet 20141015

Provade viner

Domaine Binet-Jacquet Faugères 2013
25% Syrah, 25% Carignan, 25% Mourvèdre, 20% Cinsault och 5% Grenache. Lagrat på tank (inga ekfat) i 10 månader. 13,5% alkohol. Vinet taxerat med 125 kr/st, tre flaskor i lådan.

Bärig doft av relativt mogna röda bär och lite mörka bär, lätt rökig, kryddig och lite animaliska toner. Rätt mycket sydrhônedoft. Smaken är medelfyllig, åter ett bärigt intryck med en blandning av röda och mörka bär, rätt syrlig bärton och bra syra, viss stramhet i tanninerna och med bra friskhet. Smaken är svalare än doften, så inte lika mycket sydrhônska vibbar här. Funkar bra att dricka nu, men kan nog må bra av åtminstone 1-2 år i källaren, 88 p.
(Provad från magnum, i lådan finns 75 cl-flaskor.)

Baserat på doften hade jag kunnat tro att det fanns ett ekfatsinslag i vinet, men smaken är mer typisk för oekade rödviner, med sin fina friskhet utan att vinet blir för lätt eller på något sätt ”enkelt”. Det här bör vara ett vin som verkligen gillas av de som tycker att världen har för många överekade rödviner.

Domaine Binet-Jacquet Faugères Réserve 2012
40% Grenache, 30% Carignan, 20% Syrah och 10% Mourvèdre. Har spenderat 22 månader på tank och gamla ekfat. 14% alkohol. Vinet taxerat med 175 kr/st, två flaskor i lådan.

Doft av relativt mogna bär, kryddton, lätt animalisk ton, mycket diskret och välintegrerad fatton. I smaken, som är medel(+)-fyllig, hittar vi relativt mogna röda bär och körsbär, bra syra, en del syrliga bär, relativt tydliga tanniner, och en eftersmak med lite tanniner och lätt beska. Bör nog ges 1-2 års lagring, men 3-4 år vore nog ännu bättre, 88(+) p.

Jämfört med föregående vin är det här mer animaliskt i tonerna, och i smaken finns mer stuns och tydligare tanniner.

Domaine Binet-Jacquet Faugères Grande Réserve 2011
40% Mourvèdre, 40% Grenache, 10% Syrah och 10% Carignan. 22 månader på ekfat, varav 20% nya. 14,5% alkohol. Vinet taxerat med 265 kr, en flaska i lådan.

Doft av relativt mogna mörka bär inklusive mörka körsbär, antydan till tjärton och lakrits, välintegrerad fatton. Smaken är medelfyllig+ med mogna mörka körsbär, bra syra och påtagliga tanniner som dock är inbäddade i frukten, och en mörkbärig eftersmak med en del tannin. Ge gärna det här vinet minst 2-3 år i källaren, och med tanke på Mourvèdre-inslaget lär det tåla att lagras betydligt länge än så (10 år är inga problem), 90(+) p.

Det här vinet är mörkare i sina aromer än de två övriga, vilket inte är så förvånande med tanke på att det innehåller mest Mourvèdre, och har lite mer fatinslag. Även det här är lådans mest uppenbara lagringsvin, tycker jag också att det är enklare att dricka nu än Réserve-2012:an, vilket förmodligen är en avspegling av årgångskaraktären snarare än druvsammansättningen. Eftersom jag har hänvisat till druvsammansättningen kan det nog vara på sin plats att påpeka att detta trots allt är ett mycket ”snällare” vin än en typisk Bandol.

En mycket intressant observation är något som jag inte hittar i något av vinerna: en tydlig alkoholton. Med tanke på att vi är i södra Frankrike så är det mycket bra jobbat av Caviste, och återigen i linje med den konsekventa stilen, att alltid ligga på den strama sidan för respektive region, förutom att vi pratar om kvalitetsproducenter som inte kostar skjortan.

För övrigt gäller för alla årgångarna i den nu aktuella lådan, 2011, 2012 och 2013, att de visar upp lite olika stil och kvalitet i olika franska regioner. 2009 och 2010 kunde man däremot generalisera över hela Frankrike. Här nere i södern gäller att 2011 var en varm årgång, medan 2012 och 2013 var svalare.

Som referens (vinet ingår inte i lådan) provade vi också:

Domaine Binet-Jacquet Faugères Réserve 2008
Doften visar upp en del utvecklade toner, relativt mörka bär och kryddton. Smaken är medelfyllig(+), lite bärsöt ton, relativt mörka bär, rätt bra syra, kryddton och någorlunda kännbara tanniner. Fullt utvecklad. Jag bedömer att alla viner i den aktuella lådan är bättre än det här vinet och kommer att utvecklas bättre med lagring, vilket nog inte är förvånande med tanke på att 2006 var den första årgången som alls producerades av Binet-Jacquet.

Annons
Detta inlägg publicerades i Carignan, Grenache, Languedoc-Roussillon, Mourvèdre, Nätvinhandel, Syrah. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Binet-Jacquet med Caviste

  1. Pingback: Faugères wines from Binet-Jacquet | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Binet-Jacquet, röda viner från franska södern med Caviste | Vintomas blogg

  3. Pingback: Röda viner från Binet-Jacquet i Faguères i södra Frankrike med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s