Byprofil: Coulommes-la-Montagne, en premier cru-by i Petite Montagne de Reims, Champagne

Diagram Coulommes-la-Montagne 201601Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 77,1 ha, varav 65% Pinot Meunier, 21% Chardonnay, 13% Pinot Noir och 1% övrigt.
Klassificering: Premier cru (90%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i området Vesle et Ardre. Premier cru-byarna är i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen, där Coulommes-la-Montagne ligger, är markerad med röd kant (och Vallée de la Vesle-delen med grön kant).

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Vrigny (premier cru)
Åt ostnordost: Ormes
Åt sydsydost: Pargny-lès-Reims (premier cru)
Åt sydväst: Saint-Euphraise-et-Clairizet
Åt väster: Méry-Prémecy

Stadshuset (mairie) i Coulommes-la Montagne. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Orten

Coulommes-la-Montagne ligger i ”Petite Montagne de Reims”, den nordvästra delen av Montagne de Reims. Byn är en del av ett pärlband av champagnebyar, varav flertalet premier cru-klassade.

Kommunen Coulommes-la-Montagne omfattar 270 ha och har 231 invånare (läge 2013) kallade Coulommois respektive Coulommoises.

Vingårdar

Vingårdarna i Coulommes-la-Montagne ligger runtomkring byn och omfattar milda sluttningar med varierande sluttning. Ovanför byn åt nordväst ligger vingårdarna som en amfiteater. Pinot Meunier dominerar i vingårdarna.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 77,1 ha. Fördelningen på druvsorter är 49,8 ha Pinot Meunier (64,6%), 16,4 ha Chardonnay (21,3%), 10,1 ha Pinot Noir (13,1%) och 0,8 ha övrigt (1,0%). Det finns 29 vingårdsägare (exploitants) i kommunen. 1997 var vingårdsarealen 74 ha.

Premier cru-klassificeringen

På den nu avskaffade échelle des crus hade Coulommes-la-Montagne 90%, vilket har gjort det till en premier cru-by. En av de sista förändringarna i échelle des crus som gjordes innan den pensionerades var att Coulommes-la-Montagne och grannbyn Vrigny höjdes från 89% till 90% (i likhet med flera andra byar i Petite Montagne de Reims) och därmed befordrades till premier cru. Förändringen skedde i slutet av 1990-talet eller i början av 2000-talet.

Vingårdslägen

 • Les Paradis, ett sydost-sluttande läge i nordvästra delen av kommunen, nära gränsen till ett skogsområde i Vrigny. Coulon Père & Fils i Ville-Dommange gör en vingårdsbetecknad blanc de blancs från denna vingård.
 • Les Vignes Dieu, syd(sydost)-sluttande läge i norra delen av kommunen, vid gränsen till ett skogsområde i Vrigny och strax väster om väg D26. Vingården har sandjord och kalksten på ytan. Det är en av två vingårdar som används av Roger Sergent (en producent i Vrigny) till sin cuvée Les Près Dieu, en 100% Chardonnay. Bonnet-Ponson i Chamery gör sin Cuvée Spéciale, en årgångs-blanc de blancs, på Chardonnay från detta läge.

Kyrkan i Coulommes-la Montagne, Église Saint-Rémi. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Augé Père & Fils (RC), har 8,5 ha vingårdar. Årgångschampagnen består av 1/3 vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir i varje årgång. Toppcuvéen heter Mémoire de Vignerons och består av 40% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 30% Pinot Noir som vinifierats på ekfat.
 • Guillot-Prévot (RC)
 • Hoche-Petit (RC), har 4 ha vingårdar i Vrigny och Coulommes-la-Montagne samt i Fleury-la-Rivière och Damery i Vallée de la Marne Rive Droite. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • Leclere-Minard (RC)
 • Christian Lépitre (RM)
 • Jean-Claude Lépitre (RM), medlem av Vignerons Indépendants, har 6,4 ha i tre byar, Coulommes-la-Montagne, Pargny-lès-Reims och Chenay (i Massif de Saint-Thierry). Årgångschampagnen består av 70% Chardonnay, 15% Pinot Meunier och 15% Pinot Noir.
 • Jean-Marie Massonot (RM, det finns även flaskor med RC som förmodligen är äldre)
 • Ponson & Fils (RM) eller Pascal Ponson, medlem av Vignerons Indépendants, har 13,5 ha vingårdar i fem premier cru-byar. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay, 25% Pinot Noir och 25% Pinot Meunier (avser årgång 2005).
 • Jean-Marie Sogny (RC)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole Coulommes Vrigny, också känt som Coopérative de Coulommes la Montagne, är ett kooperativ i Coulommes-la-Montagne, precis vid kommungränsen mot Vrigny. Kooperativet grundades 1960, har ca 100 medlemmar (varav ca 40 i Coulommes-la-Montagne- och Vrigny-trakten) med 125 ha vingårdar. Kooperativet är lite ovanligt genom att inte ha någon anställd, och har heller inget eget varumärke. Tycks ej ha någon webbplats.

Kooperativet i Coulommes-la-Montagne. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Levequefabrice, 2013).

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-07-05

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s