Byprofil: Vrigny, en premier cru-by i Petite Montagne de Reims, Champagne

Diagram Vrigny 201506Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 90,7 ha, varav 71,1% Pinot Meunier, 19,5% Pinot Noir och 9,3% Chardonnay.
Klassificering: Premier cru (90%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i området Vesle et Ardre. Premier cru-byarna är i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen, där Vrigny ligger, är markerad med röd kant (och Vallée de la Vesle-delen med grön kant).

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Gueux
Åt öster: Ormes
Åt söder: Coulommes-la-Montagne (premier cru)
Åt västsydväst: Méry-Prémecy

Stadshuset (mairie) i Vrigny. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Orten

Vrigny ligger i ”Petite Montagne de Reims”, den nordvästra delen av Montagne de Reims. Byn är en del av av ett pärlband av champagnebyar, och är den sista i raden som är premier cru-klassad.

Kommunen Vrigny omfattar 446 ha och har 199 invånare (läge 2013) som kallas Vrignolais respektive Vrignolaises.

I norra delen av kommunen finns motorvägen A4/E50 mellan Paris och Reims, som här är dragen över den flackare utkanten av Montagne de Reims-hill.

Infarten till Vrigny från norr, med vingårdar i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Levequefabrice, 2013).

Vingårdar

Vingårdarna i Vrigny omfattar milda sluttningar med varierande sluttning, inklusive öst- och nordostsluttningar, som domineras av Pinot Meunier.

Aktuell vingårdsareal i Vrigny (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 90,7 ha. Fördelningen på druvsorter är 64,5 ha Pinot Meunier (71,1%), 17,7 ha Pinot Noir (19,5%), 8,4 ha Chardonnay (9,3%) och 0,1 ha övrigt (0,1%). 1997 var vingårdsarealen 87 ha. Det finns 40 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Premier cru-klassificeringen

På den nu avskaffade échelle des crus hade Vrigny 90%, vilket har gjort det till en premier cru-by. En av de sista förändringarna i échelle des crus som gjordes innan den pensionerades var att Vrigny och grannbyn Coulommes-la-Montagne höjdes från 89% till 90% (i likhet med flera andra byar i Petite Montagne de Reims) och därmed befordrades till premier cru. Förändringen skedde i slutet av 1990-talet eller i början av 2000-talet.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Vrigny inkluderar bland annat följande:

 • Les Champs de Vallier. I denna vingård har Roger Coulon Chardonnay som används till den fatlagrade och (nästan) vingårdsbetecknade champagnen Les Côteaux de Vallier – Héritage.
 • Les Clos, ett milt öst- till nordsluttande läge omedelbart söder om byn. Ingen vingårdsmur, trots clos-namnet.
 • Les Linguets. I denna vingård har Roger Coulon oympade Pinot Meunier-rankor planterade 1953, som används i deras blanc de noirs-årgångscuvée.
 • Les Près är ett nordostsluttande läge väster om byn, som gränsar mot skogen. Jordmånen är djup sandjord som innehåller snäckfossiler. Det är en av två vingårdar som används till Roger Sergents cuvée Les Près Dieu, en 100% Chardonnay.

Vingårdar i vinterskrud i norra delen av Vrigny. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Levequefabrice, 2013).

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Arlaux (RC), tidigare skrivet Arlaux Père & Fils på etiketterna, har ca 9 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne vid namn Millésime Rare. Har en egen butik i Paris, som ligger i Quartier Latin.
 • Roger Coulon (RM), en bra producent som är medlem av Vignerons Indépendants och av den lilla och mycket exklusiva odlargruppen Trait-d-union. Leds idag av Eric Coulon och har 10 ha vingårdar i Vrigny, Coulommes-la-Montagne, Pargny-lès-Reims och två andra premier cru-byar med 40% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 30% Pinot Noir. Årsproduktionen är 90 000 flaskor. Min lilla erfarenhet pekar på en stil med rätt strama champagner med tydlig mineralton. Deras årgångschampagne Millésime Blanc de Noirs görs delvis av Pinot Meunier från oympade stockar från vingården Les Linguets, men innehåller även Pinot Noir. Les Côteaux de Vallier – Héritage är en fatlagrad champagne från vingården Les Champas de Vallier på nästan 100% Chardonnay, som ges lång lagring före släpp. Några andra av champagnerna är också fatlagrade, men inte alla. Har vid enstaka tillfällen producerat en vit Coteaux Champenois (stilla vin) på Chardonnay. Nedan en video där två amerikaner från GrapeRadio hjälper till med skörden hos Roger Coulon för några år sedan.

 • Arnold Dravigny (RC)
 • B. Féry-Bertin (RM)
 • Hoffmann
 • Marie-France de Latour
 • Lelarge-Pugeot (RM), medlem av Vignerons Indépendants som har 8,7 ha vingårdar i Vrigny, Coulommes-la-Montagne och Gueux. Påbörjade konvertering till ekologisk odling 2010; de första ekologiska champagnerna från producenten dök upp hösten 2014. Har en årgångschampagne som är Extra Brut och består av en tredjedel vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir (avser årgång 2002); årgång 2005 släpptes hösten 2015. Quintessence består av 70% Chardonnay, 20% Pinot Noir och 10% Pinot Meunier från gamla stockar, och är till 50% vinifierad på stora ekfat. Sortimentet inkluderar även en årgångsbetecknad Coteaux Champenois på 100% Pinot Noir.
 • Roger Sergent (RM), på några etiketter även skrivet Guillaume Sergent. Toppcuvéen är en 100% Chardonnay vid namn Les Près Dieu som är en blandning av druvor från vingårdarna Les Près (i Vrigny) och Les Vignes Dieu (i Coulommes-la-Montagne), vinifierad på stora fat.
 • Suply-Henaux (RC). Sortimentet inkluderar en årgångschampagne vid namn Hortense.

Tidigare producenter

 • Paul Gadiot

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Kooperativet i grannbyn Coulommes-la-Montagne (som ligger precis vid kommungränsen mot Vrigny) heter Coopérative Vinicole Coulommes Vrigny, och är alltså ett kooperativ även för Coulommes-la-Montagne.

Producenter i andra byar

 • Egly-Ouriet (RM), en högklassig odlare som finns i Ambonnay i Grande Montagne de Reims, gör en utmärkt monocru-champagne från 2 ha vingårdar i Vrigny, en druvren Pinot Meunier med namnet Les Vignes de Vrigny.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-08-06

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Vrigny, en premier cru-by i Petite Montagne de Reims, Champagne

 1. Ping: Champagne village profile: Vrigny, a premier cru village in the Petite Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s