Nio procents vin- och ölskattehöjning i den rödgröna budgeten!

Några av de rödgröna. Bild från september 2014, foto Frankie Fouganthin, länkad från Wikimedia Commons.

Regeringen Löfvens första rödgröna budgetförslag presenterades idag. I den finns förslag om att alkoholskatten på vin och öl ska höjas med 9% och den på sprit med 1% från 1 januari 2015. Den uppmätta inflationstakten i Sverige just nu är faktiskt negativ just nu, -0,4% i september 2014 jämfört med året innan. Regeringen räknar i budgeten med att inflationen blir 0% 2014 och 0,9% 2015. Den föreslagna ökningen av vin- och ölskatten är alltså 9,4% över den uppmätta inflationen eller 9% över den förväntade inflationen sedan senaste höjningen. En rekordhög höjning jämfört med inflationen?

Det innebär att alltså 2015 blir andra året i rad som vin- och ölskatten höjs skyhögt över inflationen. 1 januari 2014 höjdes ju skatten på vin och öl med 7% och på sprit med 1%. Med ränta på ränta blir det 16,6% skattehöjning på två år på vin och öl. Inflationen 2013 var 0%, så det är också 16,6% över inflationen 2013-2014.

Regeringen räknar på detta sätt med att plocka in 320 miljoner mer på öl under 2015, 400 miljoner mer på vin, 20 miljoner på s.k. mellanklassprodukter och 26 miljoner mer på sprit. Totalt blir det 770 miljoner i ökade skatteintäkter.

Samma nivå som Alliansens höjda förslag

Den höjning som nu förslås i den rödgröna budget är samma ”uppumpade” nivå av skattehöjning som Alliansen föreslog i sin vårproposition.

Inledningsvis, i februari 2014, gick Alliansen ut med att de skulle höja vin- och ölskatterna enligt följande: ”Höjd skatt på alkohol och tobak – Enligt förslaget höjs punktskatten på öl och vin med 5 procent.”

Sedan åkte dåvarande skattehöjarminister Anders Borg på pumpen med ett förslag att spara på studiebidraget – det blev för mycket protester helt enkelt. I vårpropositionen hade den tilltänkta alkoholskattehöjningen pumpats upp till 9% på öl och vin, och 1% på sprit. Inget nytt hade hänt med folkhälsan från februari till april, men det fanns ett behov av att håva in mer skattepengar någonstans, och alkoholskatterna blev svaret. I alla länder brukar det vara så – folkhälsa eller sociala aspekter är det officiella motivet, men timingen och nivåerna förklaras av allmänna statliga finansieringsbehov. Folklig opinion och att folk ”röstar med fötterna” genom att importera legalt, smuggla eller framställa själv, är den återhållande faktorn för politikernas törst för mer alkoholskatteintäkter.

Socialdemokraterna uttryckte tidigare en tveksamhet kring ytterligare alkoholskattehöjningar på Alliansens nivå. Men på något sätt ska ju allehanda dyra vallöften finansieras, samtidigt som den berömda ”tomma ladan” fyllas. Så det var väl rätt självklart att S+MP skulle gå fram med det förslag som Alliansen redan kommit överens om på detta område. De ser väl inte någon större risk att det läggs något motförslag med en mindre höjning.

Några ytterligare funderingar

Anledningen till att det bara blir 1% höjning på sprit är alltså att man där är mer rädd för ökad smuggling eller resandeinförsel. Spritdryckerna är ju mycket högre beskattade per flaska än måltidsdryckerna vin och öl, och skillnaden i skatt mot utlandet gör det alltså mycket mer lönsamt att köpa utomlands.

En uppskattning från CAN (år 2014) som budgeten citerar anger att 54% av spritkonsumtionen av 2013  var s.k. oregistrerad konsumtion = svensk spritskatt betaldes ej på den. För vin gällde 13% och starköl 25%. Siffrorna lär väl öka för vin och öl.

Systembolaget hejar för övrigt på skattehöjningen, så de vill att deras kunder ska betala mer skatt och att priserna på hyllorna ska öka! Varför monopolet ska ha en åsikt om skattenivån begriper jag inte, men det är konsekvent med deras politiserade agerande och att alltid vara för allt som är dåligt för deras kunder. När det gäller nätvinhandel är de ju livrädda för att tappa bara några tiondels procent i marknadsandelar, men om det blir en ökad resandeinförsel är det ett mindre bekymmer, tydligen?

Vi får väl se vilken motbudget Alliansen lägger – men den lär nog bli lika illa på den här fronten – och hur SD agerar i budgetfrågan.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nio procents vin- och ölskattehöjning i den rödgröna budgeten!

  1. Johan skriver:

    Vad agerar SD eller menar du rent generellt politiskt ?

  2. vintomas skriver:

    Jag syftar på funderingarna kring om de kommer att stödja någon budget (rödgröna eller Alliansen) eller lägga ner rösterna efter att deras eget förslag faller. En stor fråga i ”allmänpolitiken”, men båda budgetarna lär ha samma alkoholskattehöjning, så i det här fallet är det nog sak samma.

  3. Ping: Budgeten och nyvalet – betyder det något för oss vinintresserade? | Vintomas blogg

  4. Ping: Nu har alkoholskatten höjts igen | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s