Byprofil: Gueux i Champagne

Diagram Gueux 201506Nyckelfakta för Gueux

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 19,8 ha, varav 84,5% Pinot Meunier, 11,7% Pinot Noir och 3,8% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (85%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt söder: Vrigny (premier cru)
Åt sydväst: Méry-Prémecy
Åt väster: Janvry
Åt västnordväst: Rosnay

Kyrkan i Gueux. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto ChristiaanPR, 2009)

Orten

Gueux är en by som ligger väster om Reims, i utkanten av den nordvästra delen av Montagne de Reims. Motorvägen A4/E50 mellan Reims och Paris går genom kommunen och skiljer Gueux från grannbyn Vrigny.

Kommunen Gueux omfattar 886 ha och har 1704 invånare (läge 2013) som kallas Gueuxiens respektive Gueuxiennes.

I byn finns ett slott och park vid namn Château & parc de Gueux. Egendomen köptes 1856 av Eugène Roederer (bror till Louis Roederer) och sedan byggde ett nytt slott i nygotisk stil. Detta slott förstördes genom en brand 1918, och 1928 skapades istället Le Golf de Reims på platsen, på initiativ av Grandes Marques-organisationen i Champagne.

Château de Gueux. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Vingårdar

Vingårdarna i Gueux består av milda sluttningar i den nordvästra delen av Montagne de Reims, och kan därför räknas till ”Petite Montage de Reims”. Byn ligger å andra sidan rätt nära floden Vesle, som går genom Reims, så den kan lika gärna räknas till Vallée de la Vesle. Pinot Meunier är den dominerande druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i Gueux (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 19,8 ha. Fördelningen på druvsorter är 16,7 ha Pinot Meunier (84,5%), 2,3 ha Pinot Noir (11,7%) och 0,8 ha Chardonnay (3,8%). 1997 var vingårdsarealen 18 ha. Det finns 9 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

  • Les Béguines, ett läge som ligger omedelbart sydväst om bybebyggelsen, nära motorvägen A4. Se Jérôme Prévost nedan.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Boland-Nominé
  • Cornu-Jancart (RC), hade tidigare en adress i Jonchery-sur-Vesle.
  • Benoît Dinvaut (RC)
  • Jérôme Prévost (RM), en av den nya generationen av småodlare med biodynamisk profil (men ingen certifiering) som fått mycket uppmärksamhet. Har 2,2 ha vingårdar, allt Pinot Meunier i Gueux, varav 2 ha i ett block. Champagnerna kommer från gamla stockar i vingårdsläget Les Béguines, som planterades 1962-1964 och ärvts från Jérômes farmor. På etiketten står La Closerie, som är namnet på domänen, och vingårdsnamnet Les Béguines. Oftast framställs en vit champagne, men ibland även en rosé (med namnet Fac Simile), och årgången kan identifieras med en kod på etiketten, eftersom de deorgeras och säljs för tidigt för att få kallas årgångschampagner. Årsproduktionen är 13 000 flaskor, vilket tillsammans med uppmärksamheten innebär att Prévosts champagner oftast är svåra att få tag på. Första årgång var 1998.
    Historik
    Prévosts druvor gick tidigare till kooperativet i Coulommes-la-Montagne. 1998 upplät Anselme Selosse plats åt honom i sin källare i Avize, vilket möjliggjorde för Prévost att behålla hälften av sina egna druvor och framställa sin egen champagne. Från 2002 har han en egen källare.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-06-06

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Gueux i Champagne

  1. Ping: Champagne village profile: Gueux in the Petite Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s