Byprofil: Courmas, en Champagneby uppe på Montagne de Reims

Diagram Courmas 201503Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 40,9 ha, varav 80% Pinot Meunier, 12% Chardonnay och 8% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (87%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt nordväst: Bouilly
Åt nordost: Ville-Dommange (premier cru)
Åt öster: Sacy (premier cru)
Åt sydsydväst: Marfaux
Åt västsydväst: Chaumuzy

Courmas med vingårdar i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Standecourmas, 2008).

Orten

Courmas ligger uppe på Montagne de Reims-kullen, längs det lilla vattendraget Noron som också rinner igenom byn Bouilly och som slutligen rinner ut i floden Ardre strax nedströms från byn Poilly.

Kommunen Courmas omfattar 287 ha och har 190 invånare (läge 2013) som kallas Courmassiens och Courmassiennes.

Ett fältkors i en vingård i Courmas. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Vingårdar

Vingårdarna i Courmas ligger i direkt anslutning till bybebyggelsen och utgörs av milda sluttningar som domineras av Pinot Meunier.

Aktuell vingårdsareal i Courmas (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 40,9 ha. Fördelningen på druvsorter är 32,7 ha Pinot Meunier (79,8%), 4,8 ha Chardonnay (11,8%) och 3,4 ha Pinot Noir (8,4%). 1997 var vingårdsarealen 41 ha. Det finns 28 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

 • Sous les Roses, ett vingårdsläge väster om byn. Yann Alexandre producerar en vingårdsbetecknad champagne från detta läge, på Pinot Noir och Pinot Meunier.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information. 

 • Xavier Alexandre (RM), som har 7 ha vingårdar i nio byar inklusive de fyra premier cru-byarna Champillon, Coulommes-la-Montagne, Ville-Dommange och Vrigny. Vissa av champagnerna är delvis ekfatsvinifierade. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner, dels en årgångs-blanc de blancs och dels Signature A, som består av 50% Chardonnay, 27% Pinot Noir och 23% Pinot Meunier (avser årgång 2004) och är helt ekfatsvinifierad. Vintage Collector består av en blandning av 32 årgångar från 1966 till 2009. Deras röda Coteaux Champenois består av 90% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir.
 • Yann Alexandre (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har drygt 6 ha vingårdar i nio kommuner, med 45% Pinot Meunier, 35% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Vissa av champagnerna är delvis ekfatsvinifierade. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner, dels en årgångs-blanc de blancs och dels en årgångschampagne som består av en majoritet Chardonnay, en tredjedel Pinot Noir och en mindre andel Pinot Meunier, och är ekfatslagrad. Sous les Roses är en vingårdsbetecknad champagne från ett vingårdsläge i Courmas, och består av Pinot Noir och Pinot Meunier (ingen årgång). Vinothèque består av en blandning av 32 årgångar från 1966 till 2009. Terre de Clos är en röd Coteaux Champenois på Pinot Noir från ett vingårdsläge med detta namn i Marfaux.
 • Auguste-Rauot (RC)
 • Auguste-Serrurier (RC) har 7 ha vingårdar i Courmas, Ville-Dommange, Jouy-lès-Reims, Pargny-lès-Reims, Coulommes-la-Montagne, Sermiers, Brouillet och Chenay (i Massif de Saint-Thierry) med 60% Pinot Meunier, 20% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Källaren finns i Ville-Dommange, men företagsadressen är i Courmas. Årgångschampagnen heter Cuvée AS och är en blandning av de tre druvsorterna.
 • J.P. Bourbonnois (RC)
 • Jean-Bernard Bourgeois (RC), har vingårdar i Courmas, Coulommes-la-Montagne och Jouy-lès-Reims med en majoritet av Pinot Meunier. Produktionen är ca 30 000 flaskor per år. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • Jean Fournier (RM)
 • P. Minard (RM) alternativt Patrick Minard eller bara Minard, har 4 ha vingårdar i Coulommes-la-Montagne och Courmas med 70% Pinot Meunier, 25% Chardonnay och 5% Pinot Noir. Produktionen är 25 000-30 000 flaskor per år.
 • Simon Rion (RC), har 2,15 ha vingårdar i Courmas, varav 1,2 ha Pinot Meunier, 0,85 ha Pinot Noir och 0,1 ha Chardonnay.
 • Vrain-Augé (RM)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole de Courmas, tycks ej ha någon webbplats. Grundat 1961.

Stadshuset (mairie) i Courmas. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2016, senaste uppdatering 2016-05-05

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Courmas, en Champagneby uppe på Montagne de Reims

 1. Ping: Champagne village profile: Courmas, on top of the Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s