Barolo och annat från Borgogno

För två månader sedan besökte jag Vingruppens sortimentsprovning för branschfolk. Några producenter fanns själva på plats, och en av dem var vinmakaren Andrea Farinetti från Borgogno, en producent i Piemonte, mest känd för Barolo. Andrea visade upp stora delar av sortimentet, inklusive några äldre årgångar av deras Barolo. Vinerna importeras av The WineAgency (som alltså ingår i Vingruppen).

Borgogno är en producent som räknar sin historia tillbaka till 1761. Borgognos viner är vanliga att se på provningar av äldre Baroli och är några av de vanligare äldre piemontesarna som brukar figurera på auktioner. Detta beror dels på att de har funnits länge och producerat viner i en stil anpassad för lång lagring, men också på att de har en vana att spara undan rätt stora mängder av varje årgång i sin källare.

Ska jag försöka karaktärisera deras stil av idag så kanske man kunde kalla dem ”moderniserad traditionell”. Vinerna har tydligen blivit mer polerade och eleganta – och bättre – på senare år. Således är det en producent som aldrig hoppade på det ”modernistiska” tåget (som typiskt karaktäriseras av ny ek, små fat, mycket extraktion, mörkare färg, tillgänglighet i unga år), men som däremot förbättrat sig sedan modernister och traditionalister har börjat närma sig varandra. På senare år har de också börjat introducera en del nya viner, så de är numera något experimentella inom ramen för den ”traditionella stilen”.

Det här var några av de absolut sista vinerna jag provade på eftermiddagen. Så förutom de vanliga reservationerna om provningsnoteringar som är nedklottrade vid provningar i ”mässformat” så hade munlädret fått jobba en del redan innan dessa viner. Man bör därför inte ta de exakta poängen på alltför mycket på allvar, även om de avspeglar min inbördes rangordning av vinerna. De allmänna stilomdömena om de enskilda vinerna känner jag mig däremot mer säker på. Priserna tycker jag överlag är fullt rimliga för vinernas kvalitet!

Borgogno 20140908

Langhe Rosso 2010
Druvsorter: Barbera, Merlot, Freisa och Dolcetto, 99 kr i BS

Doft av röda bär, lite blommig. Smak av söta bär, rätt bra syra. Lättdrucket för ett ungt vin från Piemonte, ett trevligt och okomplicerat vin. 86 p. För övrigt ett nytt vin i deras sortiment.

Langhe Nebbiolo 2012
189 kr i BS

Doft av mogna röda bär, lite animaliska toner, lätt blommig. Smak med bra koncentration, mogna röda vinbär, tuffa tanniner. Ung, 88(+) p

Barbera d’Alba Superiore 2011
2012 finns i BS för 169 kr

Doft av ljusa körsbär och kryddtoner. Smak av söta röda bär, bra syra och en del tanniner. 87 p

Borgogno No Name 2010
Langhe Nebbiolo, 249 kr i BS

Ljusröd färg. Aromatisk och elegant doft med lite kåda/tallbarr, lätt blommig och milda kryddor. Elegant smak med röda bär, rätt bra koncentration, bra syra och relativt tydliga tanniner. Rätt tillgänglig, kan utvecklas, 89(+) p.

”No Name” är en Barolo som fått kortare lagringstid och säljs i nedklassad form. I övrigt är det vad jag förstår samma druvmaterial och samma behandling som deras vanliga Barolo. Ursprunget till detta vin är tydligen att årgång 2005 av deras vanliga Barolo av någon anledning underkändes för att säljas under denna DOCG-beteckning. De sålde den då istället som en Langhe Nebbiolo med texten ”No Name” och tillägget ”Etichetta di protesta” nere i hörnet. De har därefter fortsatt att sälja en del av Barolon i yngre form under denna beteckning (och därmed inte som en Barolo) som en protest mot den italienska vinbyråkratin.

Barolo 2008
En blandning från tre olika Barolo ”cru”: Cannubi, Liste och Fossati. 339 kr i BS

Parfymerad och elegant doft av mogna röda bär, en del rosor, rosenblad och viol. Smak med bra koncentration, mogna röda bär med ganska strama tanniner och bra syra. Ung, men har en viss tillgänglighet nu också, 90(+) p.

Blommigare och mer parfymerad än ”No Name” 2010:an.

Barolo Liste 2008

Blommig och elegant doft av mogna röda bär, lite torkade bär, lite viol. Smak med rejäl koncentration, söta röda bär, bra syra, välintegrerade tanniner. 90-91(+) p

Kraftigare doft än den vanliga Barolo 2008, men faktiskt mindre tanninstinn smak.

Barolo Cannubi 2008

Doft av mogna röda bär med lite mörka bär, en del viol och lite lakritston. Kraftig smak, steniga mineraltoner, mörka körsbär, rätt tydliga tanniner. Ung och tuff, 91+ p.

Kraftigare doft än Barolo Liste 2008 och betydligt mer tannindominerad. Tveklöst den tuffaste av de tre 2008:orna.

Barolo Riserva 2006

Doft med mogna körsbär, lite kanderade bär, lätt utvecklade toner, lite rosenblad, lätt blommig. Smak med bra koncentration, torkade bär, tranbär, aningen torkade bär, bra koncentration, relativt tuffa tanniner som ändå är något inbäddade i frukten. Ung, får gärna utvecklas mer, 91 p.

Barolo Riserva 1998

Är inte helt säker på att den här flaskan var 100% korrekt, men min notering löd:
Doft av mogna röda bär, lätt lösningsmedelston, lite stenig, lite torkade bär, lätt blommig. Smak av röda bär, kryddton, relativt tuffa tanniner. ”Sjunger” inte riktigt som de övriga, 89 p?

Barolo Riserva 1996

Doft av torkade röda bär, lite rosor och parfym. Smak av röda bär, torkade röda bär, grusiga mineraltoner och relativt påtagliga tanniner. Utvecklad, men kommer ju från en riktig långkörarårgång så det är ingen brådska, 91 p.

Nedan en video med en visuell presentation av producenten – av någon anledning försedd med ”spaghettiwestern-musik” av Ennio Morricone… närmare bestämt The Ecstasy of Gold från soundtracket till Den gode, den onde, den fule. Av dessa tre är det utan tvekan ”den gode” som bäst passar in på vinerna.

Läs även Magnus Reuterdahls artikel om en provning med dessa viner i samband med samma Borgogno-besök.

Annons
Detta inlägg publicerades i Barbera, Nebbiolo, Piemonte. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Barolo och annat från Borgogno

  1. Pingback: Barolo and other wines from Borgogno | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s