Årets Savart-släpp med Caviste

Dagens lansering från Caviste, serienummer CAV0036, är den fjärde lådan som Martin släpper med Champagne Savart, samtidigt som han treårsjubilerar som nätvinhandlare. Grattis – och hoppas det blir många år till!

Savart är en av den nya generationens högklassiga småodlare i Champagne och finns i den premier cru-klassade byn Écueil i den nordvästra delen av Montagne de Reims – ”La Petite Montagne”. Savart har även vingårdar i grannbyn Villers-aux-Nœuds. Champagnerna är Pinot Noir-dominerade men är mycket strama och mineralbetonade för sin druvsammansättning, även om de absolut har en hel del frukt och ”substans”. Renhet i aromerna och elegans är två andra ord som alltid brukar passa på allt från Savart.

2013 års Savart-släpp recenserade jag här, och 2012 års släpp här.

Årets låda innehåller två flaskor vardera av tre årgångslösa champagner, två vita (en ”instegs” och en ”lite bättre”) och en rosé.

Savart CAV0036

Jag provade flaskorna igår, och här är mina intryck. 2012 som utgör basårgången tycker jag visar upp sig från en riktigt bra sida i dessa champagner.

Champagne Savart L’Ouverture

100% Pinot Noir, Brut, dosage 7 g/l. Basårgången är 2012 (50%, kompletterat med 25% 2011 och 25% 2010). Degorgerad oktober 2014. Taxerad med 265 kr/st av lådans pris.

Fruktig och äpplig doft med mycket gröna äpplen, lätt blommiga toner. Torr och relativt stram men ändå fruktig smak med mycket gröna äpplen, en del citrus, mineraltoner, medelfyllig och frisk, klart bra syra, och tydligt mineralisk eftersmak. Relativt ung, men funkar bra nu, 88-89 p.

L’Ouverture är mindre komplex än L’Accomplie och mer renodlat grönäpplig, men är mycket stilren och frisk. Även om en dominans av gröna äpplen normalt för tanken till Chardonnay och blanc de blancs så finns det här en mer påtaglig fruktighet än vad som är fallet för många blanc de blancs. Men det är säkert många som skulle gissa på att den här skumpan var tydligt Chardonnay-dominerad…

Champagne Savart L’Accomplie

80% Pinot Noir och 20% Chardonnay, Brut, dosage 4 g/l, d.v.s. i praktiken en Extra Brut. Basårgången är 2012 (70%, kompletterat med 30% 2011). Degorgerad oktober 2014. Taxerad med 295 kr/st av lådans pris.

Doft av moget och välvaxat grönt äpple, lätt rökig, en del blommiga och parfymerade toner. Med tid i glaset kommer en del fattoner fram. Torr och stram smak, medelfyllig(+), med grönt äpple, citrus, med tydlig mineralitet i smaken, hög syra och en eftersmak med påtaglig mineralton. Ung, men funkar nu, 89-90(+) p.

Lite kraftigare och mer komplex än L’Ouverture, med aningen fatinslag (som jag inte kände först när moussen dominerade, men som märktes när skumpan fått tid i glaset) och mer utvecklingspotential. Även här är gröna äpplen den dominerande frukttonen, men det finns relativt sett mer citrus, och mineraltonerna är klart mer framträdande och ger lite mer toner av sälta.

Vi fick också prova en magnum av L’Accomplie, degorgerad 2013 och hade legat lite längre än de vanliga flaskorna, så det var basårgång 2009 i den. Finns tyvärr ej att köpa – tydligen gör Savart väldigt få magnum.

Rätt kraftig äpplig doft med grönäppliga toner, en del persika och andra ”djupare/mognare” frukttoner, lätt örtig. Torr smak, fruktig, klart tydlig mineralton, grönt äpple, hög syra, mycket mineralbetonad eftersmak. Relativt ung, funkar nu, 90 p. Jämfört med den aktuella L’Accomplie är skillnaden framför allt de mogna frukttonerna, vilket gör att den lite tydligare säger ”Pinot Noir”. Jag tror att det orsakas av basårgången 2009, som har hög druvmognad men ändå utmärkt balans, som pratar snarare än flaskstorleken eller lagringstiden.

Champagne Savart Bulle de Rosé

80% Pinot Noir (varav 6% rött vin) och 20% Chardonnay, Brut, dosage 6 g/l. Basårgången är 2012 (70%, kompletterat med 30% 2011). Degorgerad oktober 2014. Taxerad med 335 kr/st av lådans pris.

Varuprovet av rosén satt tyvärr fast på en paketterminal någonstans mellan Frankrike och Sverige. Eftersom vi pratar samma utmärkta basårgång som de två andra (2012), som var alldeles utmärkta, har jag svårt att tro att det är något problem med att köpa denna ”rosa gris” i säcken… Som substitut fick vi prova en flaska rosé från 2012 års släpp, som alltså fått ”gotta till sig” i två år.

För 2012 års släpp gällde: 82% Pinot Noir, 10% Chardonnay och 8% rött vin på Pinot Noir. 60% från 2009 och 40% från 2008.

Aktuellt intryck: doft av röda bär, smultron, röda äpplen, blommighet och elegans. Med tid i glaset kommer lite fat- och kolaton. Torr och stram, frukttoner av smultron, röda äpplen och citrus, rejäl mineralton, hög syra, aningen kryddton, eftersmak med mineral, citrus och rött äpple. Fortfarande relativt ung med min smak, men fin nyansering, 89-90 p.

Detta inlägg publicerades i Champagne, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Årets Savart-släpp med Caviste

  1. Pingback: Champagne Savart with Caviste | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Champagne från Savart med Caviste | Vintomas blogg

  3. Pingback: Champagne Savart – eftertraktad champagne från Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s