Budgeten och nyvalet – betyder det något för oss vinintresserade?

Onsdagen var en intensiv och dramatisk dag i den svenska politiken, där den rödgröna regeringen under statsminister Stefan Löfven fick se sin budget nedröstad och därför svarade med att meddela att det blir nyval (formellt kallat ”extra val”) 22 mars 2015. Detta är det första nyvalet i Sverige sedan 1958, som för övrigt inte är ett särskilt känt vinår. Den mycket varma grannårgången 1959 är då bra mycket mer känd i många klassiska vinregioner, både för kraftiga röda viner och för fantastiska söta viner.

Frågan är då om dessa två besked betyder något inom ”alkoholpolitiken” (jag tycker i grunden illa om begreppet eftersom det är skapat av förbudsivrarna) och för oss vinintresserade? Såvitt jag kan bedöma är svaret faktiskt ”mycket lite”.

Domedagsrubrikerna och tonläget från de politiska journalisterna kan ju få vem som helst att tro att det är en radikalt annorlunda politik som beslutats genom att Alliansens budget gick igenom, snarare än regeringens. Så är inte fallet inom alkoholpolitiken. Den största vinrelaterade frågan i budgeten är höjningen av alkoholskatten. I det rödgröna budgetförslaget fanns en höjning med hela 9% av alkoholskatten på vin och öl (och 1% på sprit), som jag skrivit om tidigare. Den nivån låg i linje med vad Alliansen hade föreslagit i april, efter att de höjt sitt ursprungliga 5%-iga höjningsförslag till 9%. I Alliansens budgetmotion, den som alltså antogs idag med stöd av SD, höll de fast vid sin nivån från i våras. Således ingen skillnad mellan blocken, och den budget som beslutas är på denna punkt alltså helt identisk. Våra folkvalda har idag alltså klubbat igenom 9% höjning av alkoholskatten på vin och öl från årsskiftet.

SD:s egen budgetmotion – som ju inte hade minsta chans att gå igenom – låg också på samma nivå vad gäller alkoholskatten. Under rubriken ”skatt på alkohol och tobak”  föreslog de att plocka in 340 miljoner mindre än regeringen och Alliansen, men den skillnaden bestod av att de var emot den föreslagna (och nu beslutade) höjningen av snusskatten.

Sedan är frågan om vad nyvalet innebär. Eftersom det inträffar redan ett halvår efter det ordinarie valet, och Alliansen tänker hålla ihop, så lär skillnaden i politiska budskap inte vara särskilt stor jämfört med vad som basunerades ut inför valet i september. Jag räknar därför med att en recension av de olika partiernas alkoholpolitik ur konsumentperspektiv kommer att bli ungefär densamma som den jag skrev inför valet i september. Det mest trista är ju att inget parti vill göra upp med den förhärskande DDR-politiken på alkoholområdet, där Sverige (och i någon mån Finland) står för en extrem politik i jämförelse med övriga EU.

Möjligen skulle det förstående nyvalet innebära att förslaget om skärpta regler för nätvinhandeln blir försenat, eftersom regeringen fokuserar på annat när den går in i en förtida valrörelse. (Jag har skrivit om utredningsförslaget här, och hjälpte till att utforma finewine.se:s remissvar, som finns beskrivet på det forumet.) Men å andra sidan vet vi fortfarande inte om den nuvarande regeringen tänker lägga något förslag alls, och lagrådsremissen är inte genomförd. Nåväl, varje försening är av godo eftersom det hela enbart handlar om att försöka försvåra och förbjuda nätvinhandeln.

Nyvalet ger ju också en möjlighet att något eller några småpartier åker ur riksdagen genom att halka under 4%-spärren. Det ligger särskilt nära till hands att hoppas att detta ska hända Kristdemokraterna, som ju har fått härja fritt inom Alliansens alkoholpolitik under de åtta år de satt vid regeringsmakten, och som bara fick 4,6% i valet. Utan KD skulle det nog finnas betydligt bättre förutsättningar för att Alliansen skulle stå för en något mer konsumentvänlig och normaleuropeisk alkoholpolitik, snarare än den förhärskande förmynderiorienterade ”DDR-linjen” från tidigt 1900-tal.

Slutsatsen är alltså att dagens allmänpolitiska dramatik är rätt odramatisk för oss vinintresserade – åtminstone i vår roll som vinintresserade. (Man kan ju också ha ett antal andra intressen och åsikter där man drar helt andra åsikter om vilka partier man tycker bättre och sämre om!) När jag ser svårigheten att komma överens kan jag dock inte komma undan från känslan att vinet och den goda dryckeskulturen inte tillåtits få sin rättmätiga plats i svensk politik. Om folk som har minsta förmåga att uppskatta goda viner sätter sig ner med en särskilt bra flaska, brukar de nästan alltid bli på bättre humör. Detta är välkänt alltsedan antikens dagar, och bland annat de gamla grekernas symposion. Vad man dricker måste ju anpassas till tid och plats, så i ett Sverige där vi går mot vinter tycker jag att portvin hade kunnat passa bra. Nog hade samarbetsklimatet varit bättre om man i lugn och ro satt sig ner med en Vintage Port och några goda ostar? Eller varför inte en gammal Tawny med julgodis? Kanske är felet med svensk politik och dess samarbetsklimat helt enkelt att man är så fokuserad på Ramlösa och kaffe när man träffas? 🙂

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Budgeten och nyvalet – betyder det något för oss vinintresserade?

  1. visitorwoluwe skriver:

    Så det var det Löven menade när han sa att alla måste bjuda till. Han hoppades kanske på en Vintage Port och Stilton?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s