Nyhetsprovning med Munskänkarna med en tung serie toskanare

På måndagen ordnade Munskänkarna i Stockholm en trevlig nyhetsprovning med ett urval av månadens nyheter i Systembolagets sortiment. Som tungt tillval fanns en bricka med fyra stycken ”supertoskanare”: Sassicaia och Ornellaia med respektive andravin.

Champagne

Veuve Fourny & Fils Blanc des Blancs Brut Premier Cru
Champagne, 100% Chardonnay. 259 kr i beställningssortimentet, finns också i enstaka butiker.

Doften är mestadels fruktig med mogna gula och gröna äpplen, citrus, en del mineral, lite vanilj (som indikerar fatbehandling).
Smaken är torr med mogna gröna äpplen, en del citruston, bra syra, en del mineral, lätt grapefruktsbeska och lång eftersmak som domineras av gröna äpplen med viss kartighet.
Tja, inte alls pjåkig men faller lite mellan en tydligt stram blanc de blancs-stil (eftersom fatinslaget märks i doften) och en verkligt matig champagnestil (som den inte riktigt har tyngden för). 86-87 p.
Hade gärna sluppit den lilla beskan och jag har imponerats mer av andra releaser från Veuve Fourny, som är en utmärkt producent.

Bilden länkad från Systembolaget.

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2003
Champagne, druvsorter 50% Chardonnay, 40% Pinot noir och 10% Pinot Meunier. 275 kr.

Fylligare gul färg än föregående skumpa.
Doft av mogna gula frukter med lite vanilj, lätt nötig ton och några inslag som påminner både om mognadstoner och om Chenin Blanc-typiska toner – är där inte lite arrak?
Smak med mogen gul frukt, gula äpplen med lätt boken karaktär, lite nötighet, rätt bra syra, lätt kryddton och äpplig eftersmak. Rätt bra fyllighet och gräddig karaktär.
Den extremt varma årgången 2003 visar här definitivt upp sin lite udda karaktär, så här finns lite andra toner än de man oftast förväntar i sin champagne. 85 p.

Nog inget för den som vill ha en ”middle of the road”-champagne, men kanske något för den som har ett specialintresse för 2003:or, vill servera något som många kommer att tro är något annat än champagne, eller som brukar gilla Chenin Blanc-toner.

Beaumont de Crayères är för övrigt ett litet kooperativ med medlemmar i Épernay-trakten och Vallée de la Marne, och vars champagner brukar innehålla en hög andel Pinot Meunier (de har 60% Meunier i vingårdarna), vilket dock inte är fallet här. Med svenska mått säljs den klart billigt för att vara en årgångschampagne.

Röda viner

Château d’Arsac 2011
Margaux, Bordeaux, druvsorter 60% Cabernet Sauvignon och 40% Merlot. 219 kr.

Doft av svarta vinbär, en del mörka plommon, tjära, lakrits och grafitpulver, i bakgrunden gömmer sig ett lite grönt och dammigt inslag samt en aning volatilitet som inte alls stör men som indikerar sval stil och möjligen vissa traditionella inslag (vilket jag inte egentligen tror att den här producenten har).
Smaken är medelfyllig med svarta vinbär, påtaglig syrlighet, rätt tydliga tanniner och sträv eftersmak. Ung och svalstilad i nuläget, utan den ”stoppning” som gör vissa andra Bordeaux mer lättsmälta som unga. 86 p.

Dricks nu av tanninfantasten eller lagras i ett antal år för att få fram de klassiska dragen. 2011 är inte någon ”spring benen av dig och köp”-årgång, även om det för all del har gjort en hel del bra viner även i denna årgång.

Mandrone di Lohsa 2010
Maremma Toscana, druvsorter 80% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot och 10% Alicante. 259 kr.

Doft av körsbär, svarta vinbär, lätt blommiga toner och lite sötlakrits. Mer aromatisk och mindre dov i tonerna än föregående vin.
Smaken är medelfyllig(+) med bra fruktkoncentration, körsbär och en del svarta vinbär, fin syrlighet med tillhörande lingon- eller tranbärsbeska och någorlunda tydliga tanniner. Saftig eftersmak med körsbär och andra syrliga bär och en del strävhet. Rätt ung, men funkar hyggligt att dricka nu, 89 p.

Trots 80% Cabernet Sauvignon och inte en enda äktitaliensk druva har det här vinet solklara italienska drag med körsbär och inte så lite Sangiovese-avund, men vi pratar ju helt klart om en modern italienare!

Château Lafon-Rochet 2012
Saint-Estèphe, Bordeaux, 4:e cru i 1855-klassificeringen. Druvsorter Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. 328 kr.

Kraftig doft av mogna svarta vinbär, blommighet med viol, en del kryddor och lätt örtighet, choklad, med en del läder- och stalltoner som växer till efter hand. Ung och elegant doft, klart modern stil med märkbart men välhanterat fatinslag, och omisskännlig Bordeaux.
Smaken är medelfyllig(+), bra fruktkoncentration med rätt mogna svarta vinbär, fin syrlighet, lätt kryddton, påtagliga tanniner, och bärig eftersmak med svarta vinbär och en del strävhet. Ung, funkar någorlunda nu, har klar potential, 90+ p.

En klart trevlig Bordeaux i modern stil.

Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2011
Santa Cruz Mountains, Kalifornien. 349 kr, 769 kr på magnum.

Doft med mogna mörka plommon tillsammans med svarta vinbär och lite björnbär, choklad, antydan till vanilj, aningen stall. Trevlig doft men rätt framträdande fatkaraktär – mer än Ridge brukar bjuda på.
Smaken är medelfyllig(+) med bra fruktkoncentration och tydliga svarta vinbärstoner, kryddton, rätt tydliga tanniner, eftersmak med svarta vinbär och en del fatkänsla. Smaken är mer klassisk Ridge än doften! Relativt ung, funkar någorlunda nu, men kan utvecklas och lär då integrera fattonen bättre. 90(+) p.

Domaine Garon Côte-Rôtie Les Triotes 2012
Norra Rhône, druvsort Syrah. 369 kr, 739 kr på magnum.

Doften är härlig och mycket norra Rhône-klassisk/Côte-Rôte-typisk med björnbär, kryddnejlika, nymald peppar och andra kryddtoner, samt viol och lite mynta.
Smaken är medelfyllig+ och bärig med syrliga björnbär i god koncentration, peppar, kryddnejlika och andra kryddtoner, rätt tydliga tanniner som ändå friskas upp fint av syrligheten, och en kryddig eftersmak där de syrliga björnbären finns med. Relativt ung, med bra balans och friskhet, 91 p.

Går säkerligen att lagra, men jag har en känsla av att den här visar sig från sin bästa sida redan som ung.

Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux 2012
Södra Rhône, druvsorter 65% Grenache, 20% Mourvèdre och 15% Syrah. 309 kr.

Bärig doft med röda vinbär, mogna jordgubbar, kryddtoner, lätt blommig och en mycket lätt volatil ton (som säkert är början på det ”myggmedel” som understundom hittas i Ch9dp med lite mognad).
Smaken är medelfyllig+ och bärig med röda vinbär, lite mogna skogshallon och körsbär, bra bärkoncentration, kryddighet, mycket lätt mintton och eldighet, och hyggligt påtagliga tanniner som ligger kvar i eftersmaken ihop med kryddigheten. Även om det här vinet är lite eldigare än de övriga i uppställningen, så är balansen klart fin för en Châteauneuf-du-Pape och jag tycker den är på den polerade sidan. Funkar nu men kan lagras. 90 p.

Guidalberto 2012
Toscana, andravin till Sassicaia. Druvsorter 60% Cabernet Sauvignon och 40% Merlot. 295 kr.

Mogen mörk bärdoft av svarta vinbär, mörka plommon, lite körsbär, lakrits, lätt blommighet med violton, och en del choklad och fatton.
Smaken är medelfyllig+, bäriga toner med svarta vinbär och mörka körsbär, tydlig syrlighet, kryddton med lite pepprighet och lakrits, medelkraftiga tanniner som är av polerad karaktär och rätt väl inbäddade. Välpolerad, relativt ung, men med bra tillgänglighet redan nu, 90(+) p.

Doften påminde mig rätt mycket om en modern Saint-Émilion, men med mindre framträdande fatinslag än Le Serre Nuove (nedan) och sympatiskt nog utan påtaglig eldighet. Smaken är lite mer italiensk med syrligt körsbärsinslag.

Bilden länkad från Systembolaget, och visar tydligt den korrekta stavningen.

Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2012
Toscana, andravin till Ornellaia. Druvsorter 57% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon, 14% Petit Verdot och 12% Cabernet Franc. 399 kr. Anm: vinets namn felstavat ”Nouve” av Systembolaget, så om man söker på rätt stavning får man ingen träff på de 2012:or som nyss släppts (vilket även säger en del om deras val av sökmotor).

Klart mörk och kompakt färg, mörkare än föregående vin.
Doft av mörka plommon, en del svarta vinbär, fruktkaka, lite lakrits, lite läderton, kryddor, rätt tydligt fatinslag med kaffe och choklad.
Smaken är medelfyllig+ med mörka plommon, mörka körsbär, lätt eldighet, kryddighet med peppar, en del tanniner som är hyggligt väl inbäddade, och en del fattoner. Relativt ung, funkar rätt bra nu, men ett höggradigt modernt vin som verkligen inte är något för den som är överkänslig för ekfatstoner. 89 p.

Sassicaia 2011
Bolgheri Sassicaia, Toscana. Druvsorter 85% Cabernet Sauvignon och 15% Cabernet Franc. 1095 kr.

Något ljusare kant än lillebror Guidalberto.
Stor, varm doft av mörka plommon och svarta vinbär, kryddor, rätt tydlig fatton med choklad och kaffe.
Rätt fyllig smak av syrliga svarta vinbär, en del björnbär, rejäl bärkoncentration, lakrits, en del peppar, tydliga tanniner som dock friskas upp av syrligheten, eftersmak med syrliga svarta vinbär och en del strävhet. Klart polerad smak, ung, har potential, 93+ p.

I doften märks karaktären av Bordeaux-blend, men doften är egentligen inte så extremt ”cabbig” utan har mer högra stranden-karaktär, d.v.s. är ”merlotig”. I smaken märks Cab-dominansen däremot tydligare. Som alltid med en ung Sassicaia är det ett barnarov att dricka redan när den släpps.

Ornellaia 2011
Bolgheri Superiore, Toscana. Druvsorter Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot. 1049 kr, 2449 kr för magnum.

Klart mörkare än Sassicaia och lite mer kompakt.
Stor, kraftig och bärig doft av mörka plommon, svarta vinbär, saltlakrits, tjära, tydlig fatton med choklad och kaffe.
Klart fyllig smak med massiv bärkoncentration, blandade mörka bär med bl.a. svarta vinbär och björnbär, bra syrlighet, lakrits, tydlig pepprighet, rejäla tanniner som friskas upp lite av syran i mitten, men som verkligen ligger kvar i eftersmaken, som i övrigt domineras av mörka bär, lakrits och peppar. Vinet är ungt, mycket modernt och klart massivt, 94(+) p.

Klart lik en högklassig, modern Saint-Émilion i både doft och smak. Även om det här vinet också är högmodernt tycker jag att det bättre absorberar sin fatbehandling än vad lillebror Le Serre Nuove gjorde. Minst ett halvt nummer större än Sassicaia och faktiskt med en mer tuff eftersmak.

Starkviner

Williams & Humbert Dos Cortados Palo Cortado 20 Years
Sherry, 239 kr.

Relativt ljus bärnstensdoft.
Sötaktig doft av apelsinskal, torkad gul frukt (naturgodis), valnötter, nötgodis, lite vaxkaka och viss blommighet. Tydligt utvecklade och oxidativa toner, men med fin fruktighet och balans.
Torr smak, bra koncentration med apelsinskal, torkad gul frukt, en del valnötter, en del kritig mineralton, bra syra, viss kryddton, viskös smak, lätt eldighet. 90 p? (Lite svår att bedöma med poäng efter de röda.)

Framstår som ett klart bra pris för en så gammal och klassisk sherry. Men det är väl ack så få som idag förmår uppskatta torr sherry av de oxiderade stilarna.

Dow’s Quinta do Bomfim Vintage Port 2002
Douro, 349 kr.

Mörkröd, relativt kompakt.
Något utvecklad doft av körsbär och blandade mogna röda och mörka bär, en del lakritston, katrinplommon och lite russin, och lätt blommighet med viol. Typisk portvinsdoft.
Söt smak, medel+ koncentration med mörka körsbär, katrinplommon, en del björnbär, lite russin, rätt tydlig kryddton med en del peppar, en del tanniner. Rätt färdigutvecklad men med lite tanninbett kvar, 89 p.

Det här ett trevligt portvin i rimlig mognadsfas, men har väl inte riktigt med poleringen hos ”riktig vintage” från de stora årgångarna. Detta är dock fullt förståeligt eftersom det här är en s.k. ”Quinta Port”. I de årgångar som de stora portvinshusen inte gör någon ”vanlig” Vintage Port (som bara har husets namn), släpper de en mindre mängd årgångsport från sina bästa vingårdar, och anger oftast vilken ”quinta” som är ursprunget. Flera av husen har dessutom traditionen att släppa sina Quinta Port äldre än sina vanliga Vintage Port, d.v.s. mer eller mindre drickfärdiga.

Annonser
Det här inlägget postades i Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Champagne, Chardonnay, Grenache, Kalifornien, Merlot, Munskänkarna, Portvin, Sherry, Syrah, Toskana. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nyhetsprovning med Munskänkarna med en tung serie toskanare

  1. Ping: Tasting of mixed new releases with a few heavy-duty Super Tuscans included | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s