Champagnetips inför jul och nyår

Här kommer lite tips på bra champagne som finns att köpa på Systembolaget, och i några fall från näthandlare, ifall priset där är lägre. Listan tar (med ett undantag) enbart upp sådant där jag provat aktuell årgång, eller har provat de årgångslösa varianterna tillräckligt nyligen (senaste halvåret eller så) för att det ska finnas en god chans att det är samma batch som finns till salu just nu. Eftersom jag gjort urvalet på detta sätt har tipsen en klar tyngdpunkt på årgångschampagne – i mycket varierande prisklass.

Inga poäng eller fullständiga provningsomdömen den här gången, utan bara en kort karakterisering av stilen på respektive champagne. Jag tar också bara med sådant som jag tycker kan passa att dricka nu, d.v.s. inga tips på sådant man bör köpa och lagra i några år denna gång. (Och har jag inte provat aktuell årgång/batch blir det inget tips, oavsett hur fantastisk förra årgången/batchen var.)

Observera att tipsen är en blandning av sådant som ligger i butik hos Systembolaget och i beställningssortimentet, samt enstaka tips om näthandlare. Var därför uppmärksam på leveranstiderna när det gäller sådant du beställer om du behöver flaskorna till ett visst datum, och om det tillkommer fraktkostnader. Skulle flaskorna komma för sent, kommer de i och för sig att smaka ännu bättre nästa år… 🙂

Tipsen är sorterade efter ökande pris under respektive rubrik. Kommer jag på något mer tips kommande dagar så uppdaterar jag inlägget.

Årgångslösa vita

Jacquesson Cuvée No 737
Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, 389 kr i beställningssortimentet.

Jacquesson är det mest ”småodlarlika” av alla större champagnehus, håller en ypperlig kvalitet och gör dessutom alla sina champagner extra brut, d.v.s. torrare än normalstilen. Så här pratar vi extra mycket stramhet, mineral och elegans. Extra nördpoäng för de numrerade cuvéerna, den här bygger på basårgången 2009.

Louis Roederer Brut Réserve
Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, 399 kr.

Ett klassiskt champagnehus med kvalitet rakt igenom. Har i mitt tycke ytterligare vässat sin årgångslösa på senare tid, numera är den lite stramare och elegantare än tidigare och har samtidigt mer av de klassiska och brödiga champagnetonerna.

Extra brödig och utvecklad stil

Charles Hedsieck Brut Réserve
Ca 1/3 vardera av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay, 459 kr i beställningssortimentet.

Inget annat av de stora husen använder lika mycket gamla reservviner i någon ”standardchampagne” som Charles Heidsieck. Det yttrar sig som mycket brödiga och utvecklade toner, och en extra komplexitet i aromerna. Här finns alltså en sådan karaktär som man normalt hittar i champagner först efter att man lagrat flaskorna i några år.

Årgångschampagner vita

Palmer & Co 2008
Pinot Noir och Chardonnay, 275 kr

Palmer & Co Blanc de Blancs 2008
100% Chardonnay, 309 kr

Två årgångschampagner som alltid säljs till humant pris, just nu båda i toppårgången 2008 på 75 cl-flaskor. Båda presterar klart bra för sitt pris och den ”vanliga” slår många årgångslösa från andra tillverkare som är en hundring dyrare. Blanc de Blancs:en är lite yngre i stilen, men är inte superstram. I den här årgången tycker jag att de är ungefär lika bra.

Stram stil

Delamotte Blanc de Blancs 2007
100% Chardonnay, 499 kr.

En mycket klassisk blanc de blancs i stram stil. Egentligen lite på den unga sidan för min smak, men har en trevlig doft som gör att man kan tänka sig att dricka denna redan nu. Dessutom vet jag att många vill ha champagne så här ung, stram och mineralisk när den serveras till skaldjur. Kvalitetsmässigt är denna ”Salons lillasyster” helt klart överlägsen de flesta årgångslösa blanc de blancs.

Klassisk champagnestil

Jacquart Brut Mosaïque Millésimé 2002
430 kr i beställningssortimentet, 869 kr på magnum.

En rimligt prissatt årgångschampagne som säljs med bra ålder, för närvarande i en toppårgång som presterar över förväntan för Jacquart. I vanliga flaskor har 2002:an fått en fin mognad och visar upp en klassisk stil.

Louis Roederer 2007
Pinot Noir och Chardonnay, nu slut hos SB men finns hos Winefinder för 498 kr.

Elegant stil, har fått en del trevlig utveckling med brödiga toner.

Veuve Clicquot 2004
Pinot Noir och Chardonnay, 500 kr.

Veuve Clicquot är ett hus där de vanliga årgångschampagnerna, ”mellannivån”, brukar prestera riktigt bra. Frågan är om inte Veuve Clicquot millesime oftast ger mest/bäst champagne för pengarna i LVMH:s sortiment? 2004:an avviker inte från detta mönster, utan är som sig bör riktigt bra och i klassisk champagnestil, med sin höga andel Pinot Noir.

Kraftigare stil, ”matiga”

Charles Heidsieck 2005
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay, 649 kr.

Eftersom det är en 2005:a med mycket Pinot så är det här en matig champagne som funkar utmärkt att dricka idag, men som också har bra syra och friskhet (som man inte hittar i allt från den här årgången).

Bollinger La Grande Année 2004
66% Pinot Noir och 34% Chardonnay, 899 kr. Hos Roberson Wine är priset just nu 699 kr, vilket är ett riktigt bra pris! 869 kr hos Winefinder.

Bollinger LGA bjuder i denna årgång som i de flesta på en klassisk kraftig och matig Pinot Noir-stil med mycket äpplen inklusive äppelmos och bokna äpplen, och lite diskreta krydd- och fattoner därtill, men samtidigt på utmärkt friskhet. Duger den åt James Bond får den väl duga åt oss också… 🙂

Årgångschampagne med mycket utveckling och mognadstoner

Drappier Carte d’Or 1995
Hög andel Pinot Noir, 499 kr från Winefinder.

För den som vill ha en champagne med hela registret av utvecklade och mogna toner, med bokna äpplen, svamp och sherrytoner, är det här ett säkert tips. De som fördrar unga viner bör nog däremot hålla sig undan. Det här är en sendegorgerad variant av Drappiers vanliga årgångschampagne (som numera heter Millesime d’Exception), men tack vare en hög andel Pinot Noir från Champagnes södra utkant och låg svaveltillsats så utvecklar de här Drappier-skumporna mognadstoner tidigare än många andra champagner. Det enda tips där jag inte provat aktuell årgång, men däremot både 1990 och 1992 relativt nyligen, och de har varit konsekventa i stilen.

Årgångschampagner rosé

Louis Roederer Rosé 2009
62% Pinot Noir och 38% Chardonnay, 499 kr.

”Rosébärig” och elegant på en gång, med mycket rena aromer.

Prestigechampagner vita

Ska verkligen en 750 ml-flaska jäst druvsaft med bubblor behöva kosta fyrsiffrigt? Det är en mycket bra fråga. För dem som väl accepterar den prisnivån är de här flaskorna/årgångarna att rekommendera.

Gosset Celebris 2002
52% Chardonnay och 48% Pinot Noir, 999 kr (ligger i beställningssortimentet)

En prestigeskumpa från en toppårgång med stor och komplex doft, men med mer stram smak. Stramheten är som väntat från Gosset (och särskilt kombinationen Gosset och en toppårgång), men tillsammans med den härliga doften så funkar det att dricka den här redan nu.

Dom Pérignon 2004
60% Chardonnay och 40% Pinot Noir, 1299 kr

Det produceras massor av Dom Pérignon, men i toppårgångar är den verkligen bra! 2004:an är en klart bra ”Dompa” som redan har fått en hel del av de klassiska rostade tonerna (som man annars kan behöva lagra flaskorna i några år för att få fram), men också den mineralitet, syra, friskhet och stramhet som nästan alla bra 2004:or har.

Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995
Blanc de blancs, 100% Chardonnay, 1399 kr

En prestige-blanc de blancs med fina mognadstoner, men ändå mycket ungdomlighet och fruktighet för sin ålder. Har definitivt den elegans som den bör ha, och ligger stilmässigt någonstans mellan matighet och stramhet, möjligen lite närmare matighet (= lite mer lik en Comtes de Champagne än en Salon). Fantastiskt trevligt att kunna köpa champagne med den åldern!

För den som undrar: de flaskor som säljs nu är relativt nyligen degorgerade, d.v.s. senare än de 1995:or som fanns att köpa för ett antal år sedan och då hade ett annat etikettutseende.

Roederer Cristal 2006
55% Pinot Noir och 45% Chardonnay, 1597 kr

Cristal släpps alltid yngst av de ”stora” prestigechampagerna, och många bra Cristal-årgångar behöver lagras för att nå sin topp. 2006:an är en riktigt bra årgång (jag tycker den är bättre än 2005) som paradoxalt nog ändå är öppen och tillgänglig redan nu, med klassiskt brödiga toner. Som alltid med Cristal så finns det fin mineralitet och mycket elegans, och den ligger stilmässigt inte så långt från en elegant prestige-blanc de blancs trots att Pinot Noir dominerar.

Uppdatering: nu har ”Champagne och mat-Elvis” kommit med sitt motsvarande champagnetips.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Champagnetips inför jul och nyår

 1. The Wall skriver:

  Delamottes rosé tycker jag förtjänar en plats på förslagslistan.

 2. Elvis skriver:

  Så du har provat Gosset Celebris 2002. Låter spännande! Jag har alltid haft ett gott öga åt Gosset.

  • vintomas skriver:

   Jo, jag besökte dem i Epernay (där de numera bor sedan några år) i slutet av oktober och fick då prova igenom huvuddelen av sortimentet inkl. denna. Att Celebris 2002 var riktigt bra förvånade mig inte, men däremot att den var någorlunda tillgänglig redan nu. De kör ju som du vet utan malolaktisk jäsning på nästan allt, så de kan ju uppfattas som lite ”krävande” av standardbubbeldrickaren. Det borde bli ett blogginlägg med producentprofil av det trevliga besöket.

 3. Ping: Champagnetips inför nyår | Vintomas blogg

 4. Ping: Några årgångschampagner i butik inför nyår | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s