Två torra Chenin Blanc från Loire presenterade av Caviste

Loire CAV0037Idag släpper den svensk-franske nätvinhandlaren Caviste sin senaste låda, och den sista före sitt ”vinterlov”, med serienumret CAV0037. Den består av två olika torra vita viner från mellersta Loire, d.v.s. Chenin Blanc-land, från varsin producent och varsin sida av floden. Årgången för båda är 2013.

På sydsidan (vänstra stranden av Loire) ligger appellationen Montlouis-sur-Loire och där finns producenten Ludovic Chanson, som också stått för de två tidigare Caviste-lådorna CAV0004 och CAV0014.

På nordsidan (högra stranden av Loire) ligger appellationen Vouvray, som är den mer kända av de två, och där hittar vi Michel Autran, som inte har funnits med i Caviste-sammanhang förut.

Lådan innehåller 3+3 flaskor och kostar 900 kr exkl. frakt. Jag provade vinerna igår.

Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Cabotines 2013
Taxerad med 145 kr/st av lådans pris

Doft med äpple, lite citron, diskret parfymton, en del mineral, samt en liten ton som jag inte riktigt kan sätta fingret på (kanske linolja?) . Smaken är helt torr och tydligt mineraldriven med päron och annan ”ljus frukt”, lite grapefruktstoner inklusive grapebeska, hög syra, åter lite parfymtoner, och en mineralisk eftersmak. Ung, funkar nu om man vill dricka något stramt, 88-89 p.

Av de två vinerna är det här det som visar upp minst typiska Chenin Blanc-toner. Det är elegantare och lättare med mer mineral, och är det torrare av de två. Det kan bl.a. passa som aperitif och till skaldjur.

Just det här vinet, Les Cabotines, har funnits med även i de tidigare Caviste-lådorna från Ludovic Chanson: årgång 2010 i CAV0004, 2011 i CAV0014 och 2012 i en liten extralansering i våras. 2012:an (som jag provade igår som jämförelse) var fruktigare, kryddigare och tyngre än 2013, och hade mer typiska Chenin Blanc-toner.

Michel Autran Vouvray Ciel Rouge 2013
Taxerad med 155 kr/st av lådans pris

Doft av äpple, kryddtoner, inslag av arrak och lite torkad frukt, samt aningen rökton. Torr och fruktig smak med toner av moget äpple, aningen arrak, en del kryddton med viss pepprighet, bra syra och mineral. Fruktig eftersmak med lätt kryddton. Relativt ung, funkar nu, 88 p.

Av de två vinerna är det här det som visar upp de klassiska Chenin Blanc-tonerna, och är det kryddigare och matigare av dem. Det borde bl.a. passa till fiskrätter med sås och till hårdost.

Annonser
Det här inlägget postades i Chenin Blanc, Loire, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Två torra Chenin Blanc från Loire presenterade av Caviste

  1. Torgny Wännström skriver:

    Tack för en mycket intressant och innehållsrik blogg som förutom redovisningar av vinprovningar också gör knivskarpa analyser av den s k svenska alkoholpolitiken.

  2. Ping: Some dry Loire Chenin Blancs presented by Caviste | Tomas's wine blog

  3. Ping: Ludovic Chanson 2016 med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s