Selosse-provning med Munskänkarna inklusive 2003 och två Lieux-Dits

Selosse 20140226 glasutdelningI slutet av februari i år höll jag en provning hos Munskänkarna med champagner från Jacques Selosse, förmodligen mest eftertraktade av alla småproducenter i Champagne, och sedan länge den främsta inspirationskällan för en stor skara andra mindre producenter som mer nyligen lyft sin kvalitet.

Selosse brukar dyka upp i en årlig lansering på höstkanten, dels på Systembolaget och dels hos den utmärkta nätvinhandlaren Franska vinlistan. Årets lanseringar har redan varit, Initial dök upp på Systembolaget i början av december och några ströflaskor finns kvar.

Den här provningen innehöll framför allt champagner som släpptes hösten 2013, men också tre som var ungefär tre år äldre, som jämförelse. (Aj, att öppna två vardera av V.O. och Rosé med några års extra ålder gjorde rejält ont i källaren! Så provningar med motsvarande jämförelseobjekt är inget jag planerar att arrangera igen i närtid.) Nästan hela Selosses sortiment är årgångslöst, men alla flaskor har degoreringsdatum på etiketten, så av det går det att se hur gammal flaskan är. När de är nylanserade brukar det ha gått någon månad från degoreringen, eller ungefär ett halvår om vi pratar om toppen av sortimentet.

Selosse 20140226 flight 1

De tio vinerna var uppdelade i två flighter, där den första bestod av:

Selosse Initial Brut, degorgerad 2 augusti 2013
100% Chardonnay från byarna Avize, Cramant och Oger. Tre på varandra följande årgångar, i denna release 2008-2007-2006 enligt muntlig uppgift från Anselme Selosse i våras.

Doft av mogna äpplen, lite gula plommon, tydlig mineralton, oxidations- och fatkaraktär med drag av finosherry, blommig (bl.a. hyacint) och parfymerad på vit Bourgogne-vis. Smak av gröna och gula äpplen, bra koncentration, tydlig mineralton, hög syra, lång och grönäpplig eftersmak. Inga direkta oxidationstoner i smaken. Ung, 92+ p

Jämfört med när jag provade samma degorgering i december 2013 (den här provningen var knappt tre månader senare) hade den dämpats i fruktighet och fått mer finosherrytoner.

En liten kommentar: jag gissade tidigare på 2009-2008-2007 i denna release, men tydligen ligger Initial ett år länge än jag (och några andra) hade trott. Detta kan dock ha varierat under åren, och just Initial (som utgör klart mer än hälften av Selosses totala produktion) kan man hitta med degorgeringsdatum från olika delar delar av året.

Selosse Initial Brut, degorgerad 20 oktober 2010
De tre årgångarna är möjligen 2005-2004-2003.

Doft med mogna gula äpplen, lite bokna äpplen, lite citrusskal, nötighet med rostade hasselnötter, toffee, lite finosherry, mineral. Tydligt djupare frukt och mer mognadstoner än Initial deg. 2013. Smak med gula och lite gröna äpplen, djupare gul frukt, tydlig mineralton, kryddig, hög syra, lång och grönäpplig eftersmak med mineral. Faktiskt lite mer mineral i smaken i deg. 2o10 än i deg. 2013 och lite vassare. Fortfarande ung och grönäpplig, 92(+) p.

Selosse Version Originale (V.O.) Extra Brut, degorgerad 5 oktober 2013
100% Chardonnay från Avize, Cramant och Oger. Tre på varandra följande årgångar, kanske 2007-2006-2005?

Doft med gula äpplen, citrus, stor aromkoncentration med mindre fokus enbart på frukt, tydlig och kritig mineralton, vita blommor, parfym, antydan till smör, lite oxidationston (mindre än Initial deg. 2013) och stor elegans. Smak med rejäl koncentration, grönäpplig attack, mycket mineraldominerad mitt med stenighet och ”bra brustablettskaraktär”, mycket lång och grönäpplig eftersmak. Ung – yngst i flighten – och med bra potential, 93+ p

Selosse Version Originale (V.O.) Extra Brut, degorgerad 25 oktober 2010
Tre på varandra följande årgångar, kanske 2004-2003-2002?

Doft med mogen gul frukt, gula äpplen och persika, rejäl aromkoncentration, lite utvecklade toner med relativt diskret oxidation, lite nötter och choklad, aningen finosherry, och mineral. Elegant men mer ”på frukten” än V.O. deg. 2013. Smak med gula och gröna äpplen, lätt beska, tydlig mineralton, hög syra, lång eftersmak med grönt äpple och mineral. Relativt ung, lite ”vresigare smak” än den yngre V.O. deg. 2013, 93 p.

Selosse Rosé, degorgerad 7 augusti 2013
Chardonnay från Avize och Pinot Noir (rött vin) från Ambonnay. Två på varandra följande årgångar. Kanske 2009 och 2008 eller 2008 och 2007?

Doft av röda och gula äpplen med karaktär av ”nybitet äpple”, citrus, aningen persika och smultron, lätt kryddton, mineral med kritdamm, lite fat och oxidation, tydlig blommighet och parfymton. Smak av röda äpplen, bra koncentration, tydlig mineralton, lite kryddighet, hög syra, eftersmak med röda äpplen och mineral. Ung, den lilla kryddtonen piggar upp, utvecklades i glaset, 93 p.

Selosse Rosé, degorgerad 26 november 2010
Två på varandra följande årgångar. Kanske 2006 och 2005 eller 2005 och 2004?

Doft av röda äpplen, apelsin, fikon, lite bokna äpplen, röda bär (cocktailbär), kryddton, brödton med wafers, choklad (jo, tillsammans blir det faktiskt lite kexchoklad!) och en del oxidationston. Inte samma blommighet och parfym som Rosé deg. 13, men däremot mycket komplexitet i doften. Smak med röda äpplen, kryddton, bra koncentration, tydlig mineralitet, lite nötton kan anas, eftersmak med mineral och rött äpple. Relativt färdig, 94 p.

Slutsatsen av den första flighten, tre par viner degorgerade 2013 respektive 2010, var att 2010:orna hade mer fruktdjup, tydligare parfymtoner och var lite ”dovare” i intrycket. 2013-degorgeringarna visade upp mer blommighet och mer mineraltoner.

Selosse 20140226 flight 2

De mest svåråtkomliga pjäserna (som hade samlats ihop månaderna innan genom idogt detektivarbete) kom sedan i en andra flight:

Selosse Millésime 2003, degorgerad 11 mars 2013
100% Chardonnay.

Doft med mogen gul frukt, framför allt persika men även gula plommon och lite gula äpplen, rejäl aromkoncentration, lite kryddor, en del oxidativa toner med rostade nötter (mandel och hasselnötter), lite utvecklade toner, aningen vanilj, fattoner med vita blommor och aningen parfym. Smak med rejäl koncentration, persika, citrus, gula äpplen, mycket söt och mogen frukt i attacken, rejäl mineralton, rätt hög syra, rätt gräddig munkänsla. Lång och fruktig eftersmak med mineral, persika och citrus. Bra balans trots det varma intrycket, men är färdig, 95 p.

Årgångs-Selosse brukar vara kräva mer lagring än resten av sortimentet, men 2003:an avviker genom att vara drickfärdig direkt. Kraften och balansen gör att vinet säkert kan lagras länge också, även om jag inte tror att det har lika mycket att vinna på lagring som de toppårgångar som också är klassiska i stilen. En och annan blev förvånade över att Selosse släppte en 2003:a, men å andra sidan gör ju Selosse generellt kraftiga viner.

Selosse Lieux-Dits Les Carelles, degorgerad 12 april 2013
Chardonnay från en vingård i Le Mesnil-sur-Oger. Görs i en solera, denna release har 2006 som yngsta årgång.

Doft med lite gul frukt, rökig, lite apelsin och röda äpplen, rejäl mineralton, lite oxidationston med sherrykaraktär, nötter, blommighet med vita blommor, elegant. Det här vinet visade upp ”mellanmycket” sherry och mycket mineral jämfört med de övriga. Smak med rejäl aromkoncentration, gula och gröna äpplen, mycket citrus, rejäl och kritig mineralton som bara växer!, hög syra, lätt mineralbeska, lång eftersmak. Störst längd av dem alla. Funkar nu, kan utvecklas, 95(+) p

Egentligen inte 100% Chardonnay-typiska aromer, eftersom det finns apelsin och röda äpplen m.m., men det är väl solera-behandlingen som påverkar mitt intryck.

Selosse Lieux-Dits Sous le Mont, degorgerad 11/12 februari 2013
Pinot Noir från en vingård i Mareuil-sur-Aÿ. Görs i en solera, denna release har 2006 som yngsta årgång.

Doft med riktigt mogen persika och nektarin, lite röda bär, tydlig mineralton med krita och oxidationston med lite diskret sherry, blommighet, kryddton. Jämfört med Les Carelles har Sous le Mont mer och sötare frukt, men mindre nötter och mineral. Smak med rejäl koncentration, persika och nektarin, rött äpple, kryddton, tydlig mineralitet, lång mineralisk eftersmak med lite kryddton. Kan nog utvecklas, men även om även Sous le Mont är fantastisk, når den inte riktigt upp i samma elegans som Les Carelles, 94 p.

Första släppet av Sous le Mont var hösten 2012, så den vingården fanns inte med när vi provade de då tre befintliga Selosse Lieux-Dits mot varandra våren 2012.

Selosse Substance, degorgerad 18 september 2013
Chardonnay från Avize. Solera startad med årgången 1986.

Smak med mogna gula äpplen, en del gröna äpplen, bokna äpplen, tydliga sherrytoner (fino), rejäl mineralton med krita, blommighet, kryddton, ekfat och en del vanilj. Mest sherry och oxidationstoner av alla, men inte så mycket mer än Les Carelles, och minst frukt i flighten. Mineraltonen är tydlig och doften är lite ”vassare”. Smak med bra koncentration, gröna äpplen, tydlig mineralton, sherrytoner, lite kryddighet, hög syra, bra längd. Relativt färdig att drickas, men kan utvecklas, 94(+) p.

Ja, vad säger man? Allting från Selosse imponerar stort, men den andra flighten innebar en högre växel avseende både koncentration och komplexitet. Samtidigt så är just solera-skapelserna (Substance och Lieux-Dits) väldigt speciella för just Selosse, och ligger längre från Champagnes normalstil än vad de mer ”lättbegripliga” Initial och V.O. gör.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay, Munskänkarna, Pinot Noir och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Selosse-provning med Munskänkarna inklusive 2003 och två Lieux-Dits

  1. Johan skriver:

    Det finns inte annat är svordomar med avund att lämna här..

  2. Ping: Selosse tasting including the 2003 vintage and two Lieux-Dits | Tomas's wine blog

  3. Ping: Byprofil: Avize, en grand cru-by för Champagne i Côte des Blancs | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s