Portvin från Taylor’s, med årgångar från 1863 till 2011

Taylor’s är en av de mest kända och bästa portvinsfirmorna, inte minst vad gäller Vintage Port. Deras stil är på den kraftiga och kryddiga sidan, ofta med rätt påtagliga tanniner i ungdomen, och de framstår inte sällan som lite mindre söta än vinerna från många andra portvinshus. På senare tid har de också utökat sortimentet med mer årgångsbetecknade portviner i Tawny-stil, efter deras köp av Wiese & Krohn (i mitten av 2013), som var specialister på just den stilen.

Taylor’s svenska importör Vinunic bjöd för en dryg månad sedan in till en provning tillsammans med Jorge Ramos från Taylor’s. Förra gången jag provade en större uppsättning av just Taylor’s portviner var i slutet av 2012.

Ett inlägg om portvin kanske skulle passat bättre när det fanns de som sökte efter lämpliga viner till julgodiset, men jag tänker som så att det kanske trots allt finns en och annan som behöver avsluta det sista av godiset framåt tjugondag Knut?

Taylor's 20141121 flaskor

Taylor’s Late Bottled Vintage 2009
180 kr i BS

Kompakt mörkröd färg med ljusare kant. Doft av koncentrerade röda bär, lakrits, lite tjära, en del stenig mineralton, lite fatintryck. Smaken är söt med mogna röda bär med en del björnbär, bra koncentration, rätt väl inbäddade tanniner, rätt inbunden eldighet. Faktiskt lite mer rödbärig än vanligt för ung port, särskilt i doften, och framstår som rätt ”mjuk i stilen” för Taylor’s. Det kan vara en lite varmare årgång som gör sig påmind. Trevlig, 89 p.

Late Bottled Vintage (LBV) är lillebror till Vintage Port, och är färdig att drickas direkt när den säljs.

Taylor’s 10 Year Old Tawny
254 kr i BS

Ljusröd färg. Doft med torkade röda bär, en del apelsinskal, läder, utvecklade aromer och en del blommighet. Söt smak, mogna och torkade röda bär, mycket jordgubbstoner och jordgubbsconfiture, bra syra, en del kryddtoner, milda tanniner, viss eldighet, bärig och söt eftersmak. Klart trevlig, 90 p.

Taylor’s 20 Year Old Tawny

Blekröd färg med orange kant. Doft av läder, torkade röda bär, torkad gul frukt (naturgodis), lätt rökton, tydligt mer utvecklad än 10-åringen. Smaken är söt och mer intensiv än 10-åringen med torkade röda bär, en del karamellton, tydlig kryddton, lätt eldighet, och en lång och bärig eftersmak med lätt eldighet. Mer utvecklade oxidationstoner än i 10-åringen, med läderantydan. Mycket trevlig, 91-92 p.

Taylor’s Vintage Port 1997

Provad från magnum. Blekröd kant, men kärnan fortfarande mörk. Doften visar upp en utvecklad ton med tobak, röda bär, rökton, skifferstenig, en del lakrits, tydligt blommig. Elegant utvecklad ton med nyansering, mest blommig i flighten. Söt smak med intensiv bärton av söta mogna björnbär, mörka körsbär, pepprighet och relativt mjuknade tanniner. Klart nynanserad doft som jag verkligen gillade, fortfarande relativt ung smak, så tål mer lagring, 93(+) p.

Taylor’s Vintage Port 2000

Provad från halvflaska. Elegant doft, kan utvecklas mer, 93(+) p.

Taylor’s Vintage Port 2003

Provad från magnum. Doft av mogna röda och en del mörka bär inklusive söta björnbär, en del söt lakritston, rätt fruktiga och varma inslag, lätt blommig. Söt smak med bra koncentration, mogna och söta mörka bär, rätt eldig, tydligt pepprig, tanninerna är kännbara. Varmårgångskaraktären är tydlig. Kan utvecklas mer, 91(+)p.

Visst ska portvin vara kraftigt och det är gjort på druvor med bra mognad, men även i Dourodalen har den extremt varma årgången 2003 gett upphov till viner med lite sämre balans än de bästa årgångarna.

Quinta de Vargellas Vinha Velha 2007
Vinunics restaurangsortiment, 1755 kr.

Doft av mörka bär, en del viol, lakrits, lite pepparton, en del skifferstenighet, bärigt och relativt blommigt intryck. Smaken är söt och mycket intensiv med björnbär, lakrits, en del pepprighet, rejäla men välbalanserade tanniner, violton och bärig eftersmak. Ett fantastiskt portvin som föga förvånande fortfarande är ungt, men redan har en viss nyansering, 94(+) p

Många Quinta Port från de stora portvinshusen är årgångsport som görs i de ”mellanårgångar” där huset inte producerar någon vanlig Vintage Port. Taylor’s Quinta de Vargellas (utan tillägget Vinha Velha) och Quinta de Terra Feita är den typen av portvin, och de befinner sig alltså mellan LBV och Taylor’s Vintage Port pris- och kvalitetsmässigt. Quinta de Vargellas Vinha Velha är däremot en specialversion från gamla stockar – vinha velha är portugisiska för gammal vingård – som är ca 80-120 år gamla, och görs i huvudsak i samma årgångar som Taylor’s Vintage Port produceras.

Taylor’s Vintage Port 2011
(703 kr hos SB, men i princip slut)

Ung doft som ger ett ”torrare” intryck än de andra Vintage Port, björnbär, lakrits, en del svartpeppar, mycket skifferton med lite stendamm. Utvecklade mycket mer blommighet med tid i glaset. Smaken är söt och mycket intensiv med björnbär, mörka körsbär, lakrits, väl inbäddad eldighet, peppar och påtagliga men ändå inbäddade tanniner. Ett fantastiskt portvin, men ungt, 95+ p

2011 är en portvinsårgång av absolut toppklass! Visst är Vintage Port idag möjligt att dricka när det är ungt, om man är allmänt otåligt lagd av sig och saknar respekt för seder och bruk. Men det är ju storheten hos mogen Vintage Port som gjort vinstilen riktigt känd! Vi får väl se hur högt 2011:orna faktiskt når när de är fullt mogna, och vilket decennium detta inträffar… Mycket högt kommer de i alla fall att nå!

Taylor's 1965 och 1863 i glas

1965:an till vänster och 1863:an till höger.

Taylor’s Single Harvest 1965
Lanseras 6 mars 2015, ca 1749 kr

Brun färg med gul kant. Doft med torkad gul frukt, toffee, hasselnötter, valnötter, kryddtoner med milda torkade kryddor och peppar, bränt socker och karamell. Klart madeiralika toner, inklusive en del volatil syra. Söt smak med torkade röda bär och gul frukt, karamellton, bränt socker, tydligt kryddig och bra syrlighet. (Smaken var inte lika madeiralik som doften, eftersom syran inte är lika hög.) Tydligt utvecklad och klart bra, 92-93 p.

Några veckor senare provade jag 1964:an av samma vin vid en Tawny-provning i AuZones regi, här finns den bloggposten.

Taylor's 1863 med glas

De som köpt 1863:an levereras normalt i en kristallkaraff som ligger i en trälåda, med ett utseende som matchar prislappen. Vårt smakprov hälldes dock från en halvflaska.

Taylor’s Single Harvest 1863

Ungefär samma färg som 1965:an men lite blekare. Stor doft av bränt socker, karamell, vaniljsocker (marshmallows?), valnötter, torkad frukt, läder, choklad. Mycket intensiv smak, smakar torrare än de övriga, intensiv syra, citrustoner, bränt socker, kryddtoner, lång och angenäm eftersmak. Helt fantastisk, 96 p!

En unik upplevelse med ett så gammalt vin, som definitivt inte bara levde på ”upplevelsepoängen” utan var ett riktigt stort vin på egna meriter! Vinet har stor spänst tack vare att både koncentrationen och syran ligger riktigt högt. För mig och flera andra var 1863:an klart madeiralik, men det bör påpekas att den närvarande madeiraexperten var av en annan åsikt.

Läs också om samma provning hos Winepunkerhos BKWine (där det även ingår lite mer allmän text om Taylor’s) och hos Barolista (på engelska).

Annonser
Det här inlägget postades i Portvin. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Portvin från Taylor’s, med årgångar från 1863 till 2011

  1. Ping: Taylor’s Port, vintages from 1863 to 2011 | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s