Byprofil: Serzy-et-Prin, en Champagneby i Vallée de l’Ardre

Diagram Serzy-et-Prin 201506Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 75,6 ha, varav 82% Pinot Meunier, 10% Pinot Noir och 8% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (86%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Hourges
Åt nordnordost: Vandeuil
Åt öster och sydost: Savigny-sur-Ardres
Åt sydsydost: Faverolles-et-Coëmy
Åt söder: Lhéry
Åt sydsydväst: Lagery
Åt sydväst: Brouillet
Åt nordväst: Crugny

Stadshuset (mairie) i Serzy-et-Prin. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Gérald Garitan, 2010).

Orten

Serzy-et-Prin ligger uppe på Montagne de Reims-kullens nordvästra del, längs floden Ardre. Byn kallas ibland bara Serzy.

Kommunen Serzy-et-Prin omfattar 736 ha, med en långsträckt form i nord-sydlig ledd, och har 176 invånare (läge 2012).

Vingårdar

Vingårdarna i Serzy-et-Prin utgörs av milda syd- till västsluttningar som domineras av Pinot Meunier. Den största delen av vingårdarna ligger direkt norr och öster om byn, i ett band av vingårdar som sträcker sig mellan Savigny-sur-Ardres och Serzy-et-Prin. Därutöver finns ytterligare vingårdar i kommunens norra del bortanför detta band, i ett block med mild sydsluttning, och i kommunens södra utkant, där de ingår i ett band som ligger längs bäcken Ruisseu de Brouillet i fyra kommuner från Lhéry till Brouillet.

Aktuell vingårdsareal i Serzy-et-Prin (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 75,6 ha. Fördelningen på druvsorter är 61,9 ha Pinot Meunier (81,9%), 7,9 ha Pinot Noir (10,4%) och 5,8 ha Chardonnay (7,7%). 1997 var vingårdsarealen 72 ha. Det finns 30 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Alain Bailly (RM), en odlare med knappt 12 ha vingårdar, fördelat på drygt 8 ha i Serzy-et-Prin och Savigny-sur-Ardre, samt ca 3,5 ha i premier cru-byarna Sacy och Ville-Dommange i Petite Montagne de Reims. Pinot Meunier står för den största andelen, deras Chardonnay finns huvudsakligen i Sacy och deras Pinot Noir mestadels på sandjordar. De första egna flaskorna såldes 1940 under namnet Bailly Frères, och då fanns producenten i Ville-Dommange. Alain Bailly skapade verksamheten i Serzy-et-Prin 1962. Vinodlingen inriktas på hållbar produktion. De två toppvinerna (båda årgångslösa) är Cuvée Fleur de Vigne, en Pinot Meunier från Serzy-et-Prin, och Cuvée Exception, en Chardonnay från Sacy som vinifierats i små fat.
 • Delagarde Delozanne (RM), på flaskorna V. Delagarde, medlem av Vignerons Indépendantes med 8 ha vingårdar fördelade över fem byar, med 78% Pinot Meunier, 13,5% Pinot Noir och 8,5% Chardonnay. Jordarna är huvudsakligen kalkhaltig lera och exponeringen är sydöst. Inledde produktionen från de egna vingårdarna i Serzy-et-Prin 2000 och fortsatte med dem i Germigny 2005. Vinodlingen inriktas på hållbar produktion. Sålde tidigare namnet under namnet Yves Delozanne, men idag gäller alltså V. Delagarde.
 • Delozanne-Gaudin
 • Bernard Housset (RM), har 7,4 ha vingårdar i Savigny-sur-Ardre, Serzy-et-Prin, Brouilly och Villers-Allerand.
 • L & K Huiban, producerar en blanc de blancs och har en hög andel Chardonnay i champagnerna för att ligga i Vallée de l’Ardre.
 • Jumeau-Delozanne (RC)
 • Jean-Michel Rogier (RC)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative La Vigneronne är ett kooperativ med 184 medlemmar med sammanlagt 185 ha vingårdar. Medlemmarnas vingårdar finns utspridda över 25 kommuner i Vallée de l’Ardre, Massif de Saint-Thierry, Montagne de Reims och Vallée de la Marne. 40 av medlemmarna säljer ”RC-champagner” under eget namn. Det är ett av de 82 kooperativ som är medlemmar av storkooperativet Centre Vinicole Champagne-Nicolas Feuillatte (CVC-NF), med huvudanläggning i Chouilly, men säljer också must/basvin till flera stora champagnehus. Ej att förväxla med Coopérative La Vigneronne i Vertus!
  Historik
  Kooperativet grundades formellt 1957 men den praktiska verksamheten drog igång 1965. De uppförde en ny byggnad 1999.

Videoklipp

Här ett klipp om roséproduktion vid kooperativet La Vigneronne i Serzy-et-Prin (franskt tal, ingen textning).

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2016-08-27

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Serzy-et-Prin, en Champagneby i Vallée de l’Ardre

 1. Ping: Champagne village profile: Serzy-et-Prin in the Vallée de l’Ardre | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s