Marcel Deiss-viner på Alsace vindag 2015

Marcel Deiss 20110708 skyltFörra måndagen genomfördes 2015 års upplaga av ett arrangemang som alltid återkommer så här års i Stockholm, Alsace vindag. En av två producenter som jag provade såväl förra året som i år var Marcel Deiss, som är en av de allra bästa vinproducenterna i Alsace och samtidigt en av de som gör de mest egensinniga vinerna.

Utmärkande för Marcel Deiss är viner i en fruktig stil med hög koncentration, en varierande grad av restsötma i många viner, och många vingårdsbetecknade viner som görs på druvblandningar. Just druvblandningarna är det mest karaktäristiska draget hos Deiss, eftersom toppvinerna – alla med vingårdsbeteckning, inklusive grand cru-vinerna – är druvblandade medan endruvsvinerna finns bland de enklare, icke vingårdsbetecknade. Detta är alltså tvärtom mot alla andra välrenommerade Alsaceproducenter jag känner till. Deiss är för övrigt också en biodynamisk producent.

Förra året skrev jag en längre profil om Marcel Deiss baserad dels på förra årets provning (januari 2014) och dels på ett besök sommaren 2011. Den som vill veta lite mer om Deiss läser alltså lämpligen det inlägget!

Marcel Deiss 20150126

Här kommer en uppdatering om mitt intryck av årets viner. Tyvärr togs dagens anteckningar i något förkylt skick, men jag tror att de trots detta är ungefär lika (o)pålitliga som mina provningsanteckningar från snabba provningar i mässformat brukar vara. D.v.s. den här typen av provning ger en hygglig bild av en producents stil i stort och var producenten just nu befinner sig på formkurvan, av vinernas relativa stil, och en intryck på bredden av några av de yngre årgångarna från regionen. Däremot är det inte den bästa källan till långa, poetiska, uttömmande och fullständigt rättvisande bedömningar av de största vinerna.

I likhet med mina anteckningar från förra året anger jag mitt sötmaintryck av vinerna på skalan 1-9, som används av vissa men långt från alla Alsace-producenter. Deiss indikerar själv inte restsötman i vinerna, varken på etiketten eller på sin hemsida, men mitt intryck är att det finns en rätt konsekvent stil mellan årgångarna: vinet från en viss vingård brukar endera ligga lågt eller högt i restsötma och de hamnar i ungefär samma ”sötmaordning” i olika årgångar. Därför råkar man inte ut för alltför stora överraskningar om man köper en tidigare favorit i en ny årgång. En annan vingård kan däremot innebära en annan nivå av restsötma.

Kort om de senaste årgångarna i Alsace:

  • 2012 – en ”klassisk” årgång med bra syra och balanserade viner, påminner mer om 2010 än om 2011 och 2009.
  • 2011 – en lite mer druvmogen årgång än 2012 och 2010, men alls inte ”extremvarm” utan har balans. Skillnaden i stil mellan 2012 och 2011 är dock inte på något sätt enorm, och många andra årgångspar i Alsace har varit mer olika, bl.a. 2010/2009, 2009/2008 och 2008/2007.
  • 2010 – en fantastisk årgång med riktigt bra syra. Bör vara den bästa långlagringsårgången sedan 2004.

Regionviner

Alsace Rouge (Pinot Noir) 2011
”Pinot Noir” stod i provningsprogrammet men inte på etiketten. Å andra sidan är det den enda tillåtna rödvinsdruvan i appellationen Alsace och Deiss hemsida jämför vinet med Côte de Nuits, så någon större tvekan om druvsort finns nog inte. 181 kr i BS

Ofiltrerat vin med lätt grumligt utseende (etiketten innehåller också texten ”Nature”). Doft av körsbär, kryddor och en diskret fatton. Smaken är klart torr, syrlig, lite kryddig med bra fattoner och har lite av en ”naturvinston”. 86-87 p?

Deiss gör sedan länge ett vingårdsbetecknat rött vin från Burlenberg i hembyn Bergheim. Jag har inget minne av att jag tidigare stött på denna Alsace Rouge, så det bör vara ett nytillskott till sortimentet. Mellan dessa två viner finns också en Rouge de Saint Hippolyte.

Alsace (Blanc) 2012
En blandning av alla Alsace-druvsorter som Deiss räknar in till 13, vilket innebär att även de numera ofashionabla räknas in, proportionerna anges inte. 161 kr i BS

Doft i fruktig stil med melon, lite honung, en del mineral, mycket lätt blommig. Relativt torr (1-2? på skalan 1-9) och fruktig smak av citrus, äpple, lite stenfrukt, riktigt bra syra, bra koncentration. Frisk och rätt stram eftersmak men alltså inte helt snustorr, 87-88 p.

Druvsortsviner, ”vin de fruit”

Riesling 2012
Lagras i ekfat. 201 kr i BS

Doft av äpple, persika, mineral, mycket lätt petroleumintryck och en lätt kryddton. Smaken är torr (1 på skalan 1-9) med mineral, citrus, äpple, rätt bra koncentration, relativt stram, lite kryddton. Relativt ung, 88 p.

Deiss Riesling brukar alltid vara torr och fruktig. Jag antar att den lilla kryddtonen i doft och smak kommer från ekfatsbehandlingen.

Pinot Gris 2011
Lagras i ekliggare (större fat), 221 kr i BS

Relativt kryddig doft av äpple med lätt rökton. Relativt torr (2 på skalan 1-9), rätt bra koncentration, smak med äpple, kryddton, mineral, lite mintton, bra syra på nivån medel+. 88 p.

Gewurztraminer 2012
221 kr i BS, men årgången anges f.n. som 2010.

Doft av honung, kryddton, litchi och parfym. Halvtorr smak (3-4 på skalan 1-9), mycket fruktig och koncentrerad med honung, lite tropisk frukt och kryddton. 89 p.

Om det är 2010 som levereras från BS, är det troligare att det vinet ger ett något torrare intryck än 2012:an.

Vingårdsbetecknade viner, ”cru d’Alsace”

Alla dessa viner är druvblandade. Blandningen varierar mellan vingårdarna, men anges inte på webbplatsen.

Langenberg 2012
En vingård i Saint-Hipployte med granit. 271 kr i BS

Doft av citrus, stenig mineralton, lite petroleum. Torr smak (1 på skalan 1-9) med citrus, stenig mineralton, bra koncentration och lite vaxton. Matig men stram och rieslinglik i både doft och smak. 89 p.

Engelgarten 2011
En vingård i Bergheim med grus. 271 kr i BS

Doft av persika, citrus och mycket diskret petroleumton. Relativt torr smak (2 på skalan 1-9), citrus, lite persika, hög koncentration, hög syra, mycket bra balans med mineral och fruktig eftersmak. Rieslingstil med lite Pinot Gris-inslag, 90 p.

Jag brukar betrakta Engelgarten som en bra introduktion bland vingårdsvinerna till den fruktiga och koncentrerade Deiss-stilen, eftersom det brukar vara ett riktigt bra vin där restsötman är tillräckligt låg för att intrycket av vinet inte bara handlar om vad man tycker om just det inslaget.

Schoffweg 2011
En vingård i Bergheim med kalkjord, granne till grand cru Altenberg. 351 kr i BS, men årgången anges f.n. som 2010.

Doften är mycket kryddig med lite linoleum, stekt frukt, lite torkad frukt, klart utvecklat intryck. Relativt torr smak (2-3 på skalan 1-9), klart kryddig, stekt äpple och lite boken äppelstil, bra syra, en del mineral. Matig och i Pinot Gris-stil men framstår som klart utvecklat och därmed äldre än sin årgång, 89-90 p.

Grasberg 2010
En vingård i Bergheim med jurassisk kalkjord, ligger runt toppen av en kulle ovanför grand cru Altenberg. 331 kr i BS

Relativt diskret doft med persika, lätt rökig med mineral. Något halvtorrt intryck (3 på skalan 1-9), citrus, lite tropisk frukt och honung, rejäl koncentration, hög syra som ger fin balans åt vinet. Matig, fortfarande ung, 91 p.

Tveklöst ett vin där 2010-stilen med riktigt bra syra lyfter vinet.

Grand cru

Schoenenbourg 2010
Vingård i Riquewihr framför allt känd för Riesling. Även Deiss del av vingården lär till stor del bestå av Riesling, och vinerna görs ofta med inslag av ädelrötade druvor.

Doft av citrus och citrusskal, lätt vaxig ton, aningen persika, mineral. Halvtorr smak (3-4? på skalan 1-9), citrus i massor, citrusskal, hög syra, en del grapefruktsbeska, mycket lätt kryddig. Fin balans, ung, 92(+) p.

Även här märks 2010-stilen tydligt med fin balans. Vinet är rätt likt en slank och elegant Riesling Vendange Tardive av hög klass.

Importör är Johan Lidby.

 

Detta inlägg publicerades i Alsace, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Marcel Deiss-viner på Alsace vindag 2015

  1. Pingback: Marcel Deiss wines at the 2015 Alsace wine day | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Paul Blanck på Alsace vindag 2015 | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s