Hugel & Fils på Alsace vindag 2015

En av de klassiska producenter som jag ”tog tempen på” i samband med Alsace vindag för två veckor sedan var Hugel & Fils. När jag skrev om förra årets provning skrev jag också en profil över Hugel. Jag nöjer mig med att påminna om att Hugel är ett klassiskt vinhus med pålitligt torr stil hos så gott som alla viner som förmodas vara torra.

Nedan med mitt intryck av årets viner, i det något förkylda skick som jag tyvärr var dagen till ära. Vinerna från den högre och mera lagringsdugliga delen av Hugels sortiment lanseras ofta lite senare, så det brukar alltid vara en blandning av flera olika årgångar som säljs under Hugel-etikett.

Hugel 20150126

Gentil ”Hugel” 2013
En blandning bestående av 40% Sylvaner och Pinot Blanc, 24% Pinot Gris, 19% Gewürztraminer, 15% Riesling och 2% Muscat. 106 kr på SB.

Doften är äpplig och lätt blommig med lite mineral. Torr smak med mineral, mycket lätt beska. Matig, välbalanserad, 85 p.

Pinot Blanc ”Hugel” 2012
50% Pinot Blanc och 50% Auxerrois. Har tilläggsbeteckningen ”Blanc de Blancs” på etiketten. 113 kr i BS.

Doft av äpple, aningen ylle, mycket lätt blommig. Torr smak, relativt stenigt intryck, bra syra, frisk och stram eftersmak. 85 p

Riesling ”Hugel” 2013
141 kr hos SB. (Kan fortfarande finnas 2012 på hyllan för informationen för två veckor sedan var att det var 2012 som låg i butik, men SB:s webbplats anger nu 2013.)

Doften är lätt blommig med lite persika. Smaken är tveklöst torr med citrus, lite grönt äpple och mineral. Stilren och stram, 87 p.

Riesling Jubilée 2009
Från grand cru-vingården Schoenenbourg. 362 kr i BS

Doft med lite petroleum, persika, lite citrus och mineral. Torr smak med druvmogen karaktär och mycket citrus. Ung, lite varmårgångskaraktär men elegant, 90(+) p.

Muscat Tradition 2012
60% Muscat Ottonel och 40% Muscat à Petits Grains.

Doften är typiskt muscatblommig med Fazers gröna marmeladkulor. Smaken är torr och lite stenig med medelhög syra. Stram stil, 86 p.

Pinot Gris Tradition 2012
181 kr i BS för årgång 2011.

Doft med lite ylle och rök, en del stekta äpplen. Smaken är torr (men inte knastertorr) med lite minttoner och kryddighet, bra syra och frisk eftersmak. 88 p

Gewurztraminer ”Hugel” 2012
173 kr i BS, restsötma 9,3 g/l, d.v.s. precis ovanför gränsen för sec (som man i och för sig aldrig ser på etiketterna i Alsace).

Blommig doft av litchi, Niveakräm och en del mineral. Relativt torr smak (upplevd sötma 2 på skalan 1-9),  bra koncentration, tropisk frukt, låg till medelhög syra, mineral. 87-88 p

Gewurztraminer Jubilée 2009
Från grand cru-vingården Sporen, restsötma 16 g/l, d.v.s. inte helt torr.

Doft med litchi, blommor, en del honung, en del tropisk frukt; en mer nyanserad doft än 2012:an ovan. Relativt torr smak (2? på skalan 1-9), bra koncentration, medelhög syra, tropisk frukt, honung, en del mineral. 89-90 p

Pinot Noir Jubilée 2008
Från vingården Pflostig.

Doft av körsbär, hallon, rök och antydan till godis. Smaken är torr, klart stram med hög syra, en del tannin. Trevlig doft men lite lätt stil för en Jubilée. Ung, 87+ p.

Gewurztraminer Vendange Tardive 2006
Från grand cru-vingården Sporen, 108 g/l restsocker.

Doft av litchi, en del parfym, kryddton med lite karaktär av torkade kryddor, och kryddig honung. Söt smak (typisk VT eller VT+), bra koncentration, honung, kryddtoner, stekt äpple, lite andra torkade frukter, medelhög syra. 90 p

Hugel har den mest ambitiösa webbplatsen bland alla Alsaceproducenter, med detaljerade data om alla viner (inklusive ett antal årgångar bakåt), och de har även en Youtube-kanal med många videoklipp. Här är en presentation gjord inför 2013 års skörd, den yngsta årgången som fanns med i Hugels urval vid denna provning:

Hugel & Fils importeras av till Sverige av Hjo Grosshandel.

Annons
Detta inlägg publicerades i Alsace, Gewürztraminer, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hugel & Fils på Alsace vindag 2015

  1. Pingback: Hugel & Fils at the 2015 Alsace wine day | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Paul Blanck på Alsace vindag 2015 | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s