Jura-Chardonnay från Domaine Labet med Caviste

Dagens släpp från Caviste, nätvinhandlaren med genomgående franska viner och mycket konsekvent stil, kommer från Jura. Det är Domaine Labet som återkommer ungefär 11 månader efter det förra släppet, som jag skrev om då.

Lådan innehåller enbart Chardonnay-viner som alla är i ouillé-stil, d.v.s. viner framställda utan oxidation. Det är alltså det som skulle kallas ”vanliga viner” nästan överallt annars utom i Jura, där många vinstilar har vissa oxidativa inslag eller är framställda under ett jästtäcke (voile). För mig är dessa viner klart chablislika, och de har inga kännbara fatinslag, förutom att de i vanlig ordning är strama och eleganta i typisk Caviste-stil.

I samband med en provning av Juraviner i Munskänkarna hösten 2013 skrev jag för övrigt en längre profil om Jura för den som är intresserad av en översikt av regionen.

Lådans nummer är CAV0038, lådan släpps till försäljning idag, och priset är 1090 kr för sex flaskor, två flaskor vardera av de tre vinerna. Innehållet är samma som i Domaine Labet-lådan förra året (CAV0027), men en årgång yngre på alla viner. Dock har ett av vinerna bytt namn sedan förra året, och två av dem har bytt etikett.

Domaine Labet 20150218

Cuvée Fleurs 2013
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 15 månader på gamla ekfat. Taxerad med 145 kr/flaska av lådans pris, två flaskor i lådan.

Doft av gult äpple, kritig mineralitet, mycket lätt nötigt inslag och aningen ”naturvinsdoft”. Torr smak, gult äpple, lite citrus, lätt kryddton, rätt hög syra, mineral. Ung men funkar hyggligt nu, 87-88 p.

Minst chablislik av de tre vinerna, men ändå inte alldeles olik med samma stramhet.

Cuvée Fleurs 2012

Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 15 månader på gamla ekfat. Ingår inte i den nuvarande lådan, men fanns med i förra årets låda; provad som referens.

Doft av gula äpplen med ton av relativt moget äpple, diskret nötig ton i bakgrunden, mineralton. Smak av gula äpplen, bra koncentration, intryck av mogna äpplen, mineralisk eftersmak av med grönt och gult äpple. Relativt färdig, 88-89 p.

Äppligare doft än Cuvée Fleurs 2013, och lite mer chablislik.

Les Champs Rouges 2012
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 12 månader på 4-10 år gamla ekfat. Taxerad med 185 kr/flaska av lådans pris, två flaskor i lådan.

Diskret doft med gula och gröna äpplen, en del citrus och en tydlig mineralton. Smak av gröna äpplen med mycket tydlig mineralton, viss viskositet med stenig munkänsla, hög syra, eftersmak med mineral, citrus och grönt äpple. Stram, relativt ung, 89(+) p.

I stilen är det här vinet mycket lik en bra chablis premier cru! 2012 är förmodligen lite mer av en ”långkörarårgång” än 2011, som är lite varmare i stilen.

Det här vinet har bytt både namn och etikett sedan förra året, och heter nu samma sak som vingården (som alltså har ordet ”röda” i namnet, trots att vinet är vitt). Det är samma Domaine Labet-vin som förra året hette Fleur de Chardonnay. En bonus är att vinet nu är svårare att förväxla med Cuvée Fleurs.

Fleur de Chardonnay 2011
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 12 månader på gamla ekfat. Ingår inte i den nuvarande lådan, men fanns med i förra årets låda; provad som referens.

Doft av gult äpple, lite citrus, tydlig mineralton med kalkigt intryck och en diskret nötighet i bakgrunden. Smak med gult och grönt äpple, tydlig kalkig och stenig mineralton, en del citrus, stram eftersmak med mycket mineral och grönt äpple. Ung, men funkar någorlunda så, 89 p.

Chablislink precis som 2012:an.

Les Varrons 2011
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 22 månader på gamla ekfat. Taxerad med 215 kr/flaska av lådans pris, två flaskor i lådan.

Doft med citrus, en del gult äpple, lite lera, tydlig mineralton; stramt doftintyck. Smak med tydlig mineralton som är kalkig och lite stenig, grönt och gult äpple, en del citrus, hög syra, bra koncentration med lite viskositet i munkänslan, stram eftersmak med mineral. Ung, funkar någorlunda nu, 90(+) p.

Bra tyngd i det här vinet. Den lite mer druvmogna årgången 2011 har här hanterats mycket snyggt, utan att stramheten gått förlorad, så den har faktiskt mer 2012-stil. Det här vinet är rätt likt en riktigt bra chablis premier cru eller en chablis grand cru som döljer sin ekfatston väl.

Domaine Labet baksidor 20150218

Detta inlägg publicerades i Chardonnay, Jura, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jura-Chardonnay från Domaine Labet med Caviste

  1. Pingback: Jura Chardonnay from Domaine Labet | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Chardonnay från Domaine Labet i Jura med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s