En för mig helt ny bekantskap på Alsace vindag härom veckan var Albert Schoech, en producent som finns i Ammerschwihr (byprofil på Per Warfvinges Alsacesajt). Även om jag inte hade tid att prova igenom alla gamla klassiker tänkte jag nämligen att jag borde prova åtminstone någon producent jag inte kände till förut. När sedan U.M. kom förbi och sa ”de där var bra!” och pekade mot det bord där Albert Schoech höll hus, passade jag på att prova dem.
Jag fick ett mycket positivt intryck av dessa viner: de hade bra koncentration och var i huvudsak torra. Denna kombination är det inte alla producenter i Alsace som lyckas med. På Rieslingsidan var vinerna helt torra, så som de ska vara, och jag var klart imponerad av de två Riesling grand cru. Det var en positiv överraskning att hitta en för mig helt okänd producent som höll denna stil, för hos många producenter som har bra koncentration och bra frukttoner i sina viner drar restsötman iväg mer, och kan dessutom vara väldigt varierande mellan viner och årgångar. Här tycker jag att stilen var klart konsekvent över de provade vinerna. (Att en Gewurztraminer från regionens sydligaste grand cru-läge har en del restsötma får man nog räkna med.) Ska jag lägga in en liten brasklapp så är det att de två Riesling grand cru kommer från en riktig toppårång, 2010, där vinerna har stor friskhet och balans tack vare hög syranivå, och där det bör vara lättare att få fram ett torrt intryck. Jag vet alltså inte hur Albert Schoech presterar i svagare årgångar, eller i årgångar som drar åt det varmare och mer druvmogna hållet, som 2009 och 2011.
Det enda vinet som f.n. distribueras i Sverige är deras druvblandade Alsace, alltså en Edelzwicker som dock inte har den beteckningen på etiketten. Om det mycket humana priset på det vinet är en indikation av hur den övriga delen av sortimentet är prissatt, skulle jag gärna vilja se fler av Albert Schoechs viner i Sverige. I och för sig är nog konkurrensen rätt hård i Alsace-delen av sortimentet (både monpolets eget och beställningssortimentet), så jag kan förstå en importör som inte på vinst och förlust plockar in massor av viner. Men om de fortfarande har Riesling från 2010 att sälja, kan jag ju tycka att det är helt rätt årgång att börja med…
På sin hemsida nämner Albert Schoech fem grand cru-vingårdar (Kaefferkopf, Florimont, Sommerberg, Mambourg, Winneck-Schlossberg), men två av de tre presenterade grand cru-vinerna kommer faktiskt från andra vingårdar: Eichberg och Brand. I övrigt vet jag inte så mycket om producenten. De presenterar sin historik och dessa fem grand cru-vingårdar på webbplatsen, men däremot inte vilka viner de har i övrigt. På provningslistan fanns också två Crémant, men de provade jag inte.
Alsace 2013
En blandning av 45% Sylvaner, 28% Chasselas, 20% Riesling och 7% Muskat. 71 kr på SB.
Doft av citrus, diskret blommig och med lite mineral. Smaken är helt torr (sötma 1 på skalan 1-9) med mycket citrus inklusive grapefrukt, mineral och stramhet. Klart frisk stil, 85 p.
En bra ”Edelzwicker” (etiketten använder inte den beteckningen) och ett riktigt bra vin för sitt blygsamma pris.
Pinot Blanc Réserve 2013
Fruktig doft med melon, lite honung, en del mineral. Torr smak med citrus, mineral, bra syra och lätt kryddighet. Frisk, 86 p
Riesling Réserve 2013
Doft med persika, stenig mineralitet och diskret parfymton. Torr smak med stenig mineralitet, citrus, lite grönt äpple och antydan till kryddton. Klart stram, 87 p
Pinot Gris Réserve 2013
Doft med stekt äpple, päron, lite kryddton och någon lite ”udda” ton som jag inte hittar en bra beskrivning för. Så gott som torr smak (1-2 på skalan 1-9) med citrus, kryddton, bra koncentration och bra syra. Fruktig eftersmak, balanserad, 87-88 p
Gewurztraminer Réserve 2013
Doft av litchi, honung och kryddton. Smaken är nästan torr (2? på skalan 1-9) med tydlig kryddton, medelhög syra och lätt beska. Matig, 87 p
Grand Cru Eichberg Riesling 2010
En vingård i Eguisheim
Doft med persika, stenig mineralitet och aningen parfym. Torr smak med stenig mineralton, citrus, hög syra, stram eftersmak med grapefrukt. Klart bra och relativt ung, 90(+) p
Grand Cru Mambourg Riesling 2010
En vingård i Sigolsheim
Doft av citrus och lite citrusskal, steniga toner med petroleum och aningen honung. Torr smak (men till skillnad mot Eichberg inte knastertorr) med citrus, persika, bra koncentration, mineral, hög syra och en eftersmak med citrus. Riktigt bra och relativt ung, 91(+) p
Grand Cru Brand Gewurztraminer 2012
En vingård i Turckheim, Alsaces sydligaste grand cru
Doft av honung och litchi med tydlig kryddton, persika och ett diskret inslag av något grönt (sparris?). Smaken är någorlunda torr (2-3 på skalan 1-9) med rejäl koncentration och viskositet, honung, tydlig kryddton, medelhög syra, kryddig eftersmak med toner av kryddig honung. Riktigt bra, 90-91 p.
Importör är Stockholm Wine Lab.
Pingback: Albert Schoech – a good Alsace producer in Ammerschwihr | Tomas's wine blog
Pingback: Paul Blanck på Alsace vindag 2015 | Vintomas blogg