Dopff & Irion på Alsace vindag

IMG_1062Dopff & Irion är en stor Alsaceproducent med säte i Riquewihr (byprofil på Per Warfvinges Alsacesajt). En del av vinerna säljs under namnet Domaine du Château de Riquewihr. Vingårdsinnehavet är 27 hektar i Riquewihr-trakten, varav drygt en tredjedel ligger i grand cru-vingårdarna Schoenenbourg och Sporen. De har också vingårdsinnehav i grand crun Vorbourg i byn Rouffach. Därtill kommer inköpta druvor till vinerna på basnivån. En del av vinerna står det också Domaine du Château de Riquewihr på, och de kommer från egna druvor.

Det totala sortimentet är stort, och endast ett mycket litet urval tas in av importören Mondo Wine.

Det här är en producent som jag tror har skärpt till kvaliteten på senare år. Jag gjorde ett kort och ”oplanerat” besök i deras källarbutik i Riquewihr när jag var i Alsace sommaren 2011. Anledningen till besöket var att vi hade lite tid över innan middagen och detta var ett ställe med igenkänt namn som låg vid turiststråket och dessutom var öppet. Vid det besöket var kvaliteten hos vinerna riktigt bra, och högre än väntat. Min minnesbild är att det var Riesling som imponerade mest på denna adress, för det följde bl.a. med en flaska Riesling Vendange Tardive hem från det spontanbesöket. Jag tycker att intrycket från de viner jag provade på Alsace vindag i slutet av januari går i samma riktning.

Dopff & Irion ska för övrigt inte förväxlas med Dopff au Moulin, som också ligger i Riquewihr och vars viner säljs i Sverige, bl.a. i form av den brett distribuerade Dopff Brut Cuvée Julien. Från Dopff & Irion har vi mest brukat se rieslingviner.

Provade viner:

Crémant d’Alsace Brut l’Egérie
Chardonnay

Doften är rökig, relativt fruktig med lätt ylleton. Relativt torr smak, åter lite ylle och närmast Chenin Blanc-känsla, rätt bra koncentration, 84-85 p.

Den vanligaste druvsorten i Crémant d’Alsace är Pinot Blanc. En viss inblandning av Chardonnay är rätt vanligt, men rent Chardonnay-bubbel är det långt från alla crémantproducenter som gör.

Cuvée René Dopff Riesling 2013
91 kr på SB (Cuvée René-delen står inte i namnet hos SB)

Doften är lätt blommig och med toner av persika. Relativt torr smak med massor av stenig mineral och citrus, bra koncentration för en bas-Riesling, bra syra, citrusfruktig eftersmak med lätt grapefruktston. 87 p

Klart bra för sitt pris.

Les Murailles Riesling 2009
Domaine du Château de Riquewihr

Doft med en del petroleum, mineral, moget grönt äpple och lite annan frukt. Smak med bra koncentration, persika, mycket stenig mineralton. Visar upp både lite utvecklade toner och lite årgångsbetingad varm stil. 88 p?

För övrigt så öppnade jag förra året en Les Murailles 1973, på vinst och förlust. Fyllnivån var OK men inte perfekt, så det var verkligen en chanstagning. Även om vinet var klart ålderstyngt så var det fortfarande drickbart. Frågan är bara var mina noteringar om det vinet är?

Les Maquisards Pinot Gris 2011
Domaine du Château de Riquewihr. Finns i restaurangsortimentet för 176 kr inkl. moms.

Doft med päron, mogen frukt, lätt blommig och godistonad, mycket lätt kryddig. Smaken drar åt det halvtorra hållet (3? på skalan 1-9) och är fruktig med bra koncentration, rätt bra syra, lätt kryddton och mycket lätt beska. 87 p?

Cuvée René Dopff Gewurztraminer 2013
Finns i restaurangsortimentet för 138 kr inkl. moms.

Tydligt blommig doft med litchi, en del citrus, persika och tropisk frukt. Smaken drar åt halvtorr (3? på sötmaskalan 1-9), medelhög syra, fruktig. 87 p?

Grand Cru Schoenenbourg Riesling 2011
Finns i restaurangsortimentet för 263 kr inkl. moms.

Doft med en del petroleum med stenigt intryck, citrus, lätt blommig, mer elegant än de övriga. Smak med lätt restsötma (2-3? på skalan 1-9) men i huvudsak ”torr stil”, mycket citrus, stenig mineralitet, hög syra. Relativt ung med potential, 90(+) p.

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Alsace, Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dopff & Irion på Alsace vindag

  1. Pingback: Dopff & Irion at the Alsace wine day | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Paul Blanck på Alsace vindag 2015 | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s