Byprofil: Janvry, en Champagneby i Monts de Reims

Diagram Janvry 201503Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 35,0 ha, varav 79% Pinot Meunier, 12% Chardonnay och 9% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (85%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt öster: Gueux
Åt sydsydväst: Méry-Prémecy
Åt väster: Germigny
Åt nordväst: Rosnay

Kyrkan i Janvry, Église Saint-Remi. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Orten

Stadshuset (Mairie) i Janvry. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Janvry ligger uppe på Montagne de Reims-kullen, mellan motorvägen A4 (mellan Paris och Reims) och floden Ardre. Byarna Janvry och Germigny ligger bara några hundra meter från varandra, men är varsin kommun.

Området Janvry, Germigny och Rosnay kallas ibland Monts de Reims, att skilja från det betydligt större området Montagne de Reims.

Kommunen Janvry omfattar 194 ha och har 137 invånare (läge 2012).

Vingårdar

Vingårdarna i Janvry ligger runtomkring byn och utgörs av milda sluttningar av varierande riktning med Pinot Meunier som vanligaste druvsort.

Vingårdarna kan räknas till Vallée de la Vesle inom området Vesle et Ardre, men lokalt används även begreppet Les Monts de Reims om vingårdarna Janvry, Germigny och Rosnay.

Aktuell vingårdsareal i Janvry (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 35,0 ha. Fördelningen på druvsorter är 27,6 ha Pinot Meunier (78,8%), 4,2 ha Chardonnay (11,9%) och 3,2 ha Pinot Noir (9,3%). 1997 var vingårdsarealen också 35 ha, men det var först på 1950-talet som mer omfattande vinodling påbörjades i kommunen. Det finns idag 33 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

 • Les Hauts du Chapitre. Michel Beauchamp producerar en cuvée (Pinot Noir och Chardonnay) från detta läge, med namnet Cuvée Eliane Les Hauts Du Chapitre.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Serge Armand
 • Armand-Blin (RC)
 • Beauchamp (RM), även Michel Beauchamp, är medlem av Vignerons Indépendantes och har 6 ha vingårdar spridda över Massif de Saint-Thierry, Montagne de Reims, Janvry-trakten, Aÿ-trakten, Vallée de la Marne och Vallée de l’Ardre. Producerar bl.a. en vingårdsbetecknad champagne, Cuvée Eliane Les Hauts du Chapitre (blandning av Pinot Noir och Chardonnay) från ett vingårdsläge i Janvry.
 • Robert Gervais
 • Lamblot (RC), har vingårdar i Montagne de Reims, Vallée de l’Ardre och i trakten runt Janvry. Hette tidigare René Lamblot och har förr varit RM.
 • Jacky Martin (RC, har även en blogg och en Facebook-sida), har 1,87 ha vingårdar i Janvry och Courcelles-Sapicourt, och en produktion av upp till 12 000 flaskor per år.
 • Yves Masson (RC)
 • Ponsart-Delagarde (RC)
 • Saillard-Martin
 • Clément Victor

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole de Germigny, Janvry, Rosnay, även kallat Coopérative Vinicole GJR, är ett kooperativ med 157 medlemmar med sammanlagt 117,68 ha i 40-talet byar. Det grundades 1961 av sju vinodlare i Janvry som då hade 17 ha. Kooperativet säljer sina champagner under olika varumärken med olika profil:
  • CH. de l’Auche (CH. ska tydligen utläsas C-H eftersom de inte är något château), där champagnerna huvudsakligen består av Pinot Meunier och i bland med en mindre andel Pinot Noir. Varumärket har använts sedan 1975 och namnet är taget från ett vingårdsläge som länge utnyttjats av kooperativet. Toppcuvéen heter La Cuvée du Chapitre, består av 100% Pinot Meunier och är årgångslös.
  • Prestige des Sacres (finns även på Facebook), där Pinot Meunier, Pinot Noir och även Chardonnay används i sortimentet, om än inte alla tre i alla cuvéer. Toppvinet i sortimentet är traditionellt en årgångschampagne som heter Cuvée Privilège och består av Pinot Noir och Chardonnay (typiskt 50% av varje), i likhet med en årgångsrosé vid namn Cuvée Grenat. 2014 tillkom en ny champagne i form av La Cuvée Boisée med 30% fatbehandlad Pinot Meunier och 70% Chardonnay. Namnet är taget från staden Reims smeknamn, la Cité des Sacres.
  • Charles de Courcelle
  • Hubert de Lossey, som åtminstone tidigare har använts som varumärke, tycks ha samma druvsammansättning som Ch. de l’Auche.
  • Philippe de Morney
  • Coopérative Vinicole GJR förser också Champagne Marquis de Sade med flaskor. Marquis de Sade är ett marque de acheteur (MA), d.v.s. varumärke utan egna anläggningar som ägs av företaget Maison de Sade i Parisförorten Boulogne-Billancourt, och det är en ättling till den (ö)kände markisen som står bakom. Flaskorna till varumärket har kommit olika källor under åren. Vid lanseringen 1989 (se artikel i NY Times) kom de från Michel Gonet i Avize.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2016-08-25

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Janvry, en Champagneby i Monts de Reims

 1. Pingback: Champagne village profile: Janvry in the Monts de Reims | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s