Zind-Humbrecht med fokus på Clos Windsbuhl

Utanför ingången till Domaine Zind-Humbrecht. Bilden tog jag vid ett besök i mars 2007, och den är länkad från Wikimedia Commons.

Zind-Humbrecht är en av de absolut bästa vinproducenterna i Alsace, om inte den allra bästa. De finns i byn Turckheim och bildades i sin nuvarande form 1959 genom en sammanslagning av vingårdsinnehav från familjen Zind i Wintzenheim och familjen Humbrecht i Gueberschwihr. De köpte en hel del vingårdar under 1960- och 1970-talen, vilket var en period då många sålde branta vingårdar som då inte betraktades som lönsamma.

Den som gjorde Zind-Humbrecht till vad de är idag är i första hand Olivier Humbrecht, som tog över domänen från sina föräldrar 1989.

Stilen på Zind-Humbrechts viner är fruktig och koncentrerad, ofta dessutom med fina mineraltoner. Restsötman varierar, men oavsett om vinerna är helt torra eller har påtaglig sötma så visar de nästan alltid upp riktigt bra balans. Värt att notera är att även ”basnivån”, de viner som inte har någon vingårdsbeteckning, är riktigt bra, och har en tyngd som man hos många producenter enbart hittar i grand cru-viner.

Utanför Zind-Humbrechts provningsrum, som har en vy över flera av deras vingårdar i Wintzenheim och Turckheim. Bilden tog jag vid ett besök i mars 2007, och den är länkad från Wikimedia Commons.

Vingårdar

Zind-Humbrecht har 41,1 ha vingårdar, varav över 10 ha är i grand cru-lägen och 25 ha är i andra bra vingårdslägen som helt eller delvis buteljeras under vingårdsbeteckning. Från söder till norr finns dessa vingårdar i följande byar. Från vingårdar markerade med fetstil fanns det viner med på den provning som jag skriver om denna gång.

 • 5,5 ha i byn Thann
  • Alla 5,5 ha i vingården Rangen de Thann som är grand cru. Zind-Humbrechts del har också namnet Clos Saint Urbain på etiketten. Druvsorter som odlas här är 2,7 ha Pinot Gris, 2,3 ha Riesling och 0,5 ha Gewurztraminer.
 • 2,2 ha i Gueberschwihr
  • 0,9 ha i Goldert, grand cru. Här odlas framför allt Muscat, varav ca 90% är den mer uttrycksfulla Muscat d’Alsace (=Muscat à Petits Grains) och ca 10% den mer lättodlade Muscat Ottonel, som de bestämt sig för att successivt fasa ut. Det finns också lite Gewurztraminer här.
  • I andra vingårdar i byn finns Gewurztraminer och Riesling. De går numera huvudsakligen in i de viner som betecknas ”Calcaire”.
 • 7,3 ha i Wintzenheim, grannort till Turckheim.
  • 1,4 ha i Hengst, grand cru. Här odlas f.n. enbart Gewurztraminer, men en plätt ska planteras med Riesling. Hengst syns från Zind-Humbrechts provningsrum i grannbyn.
  • 1,8 ha i Rotenberg, som ligger högre upp på samma kulle som Hengst. Här finns 0,5 ha Pinot Blanc och Auxerrois som används i deras ”Pinot d’Alsace” och 1,2 ha Pinot Gris.
  • 1,2 ha i Clos Häuserer, som ligger nedanför Hengst. Här odlas Riesling.
  • I andra vingårdar i byn finns också Gewurztraminer. Druvorna går numera huvudsakligen in i de viner som betecknas ”Calcaire”. Tidigare har Pinot Noir också odlats i byn.
 • 19,8 ha i Turckheim, Zind-Humbrechts hemby.
  • 2,4 ha i Brand, grand cru. Här odlas enbart Riesling.
  • 11,5 ha i Herrenweg de Turckheim, som alltså är Zind-Humbrechts största vingård och för övrigt ligger runt deras anläggning utanför Turckheim. Flera olika druvsorter finns planterade i Herrenweg, och flera av vinerna utan vingårdsbeteckning kommer helt eller delvis från denna vingård. Vingårdsbetecknade viner härifrån finns på Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer och Muscat (numera huvudsakligen Muscat d’Alsace och en andel Muscat Ottonel som har minskats), men inte i varje årgång. Till viner utan vingårdsbeteckning odlas därutöver Pinot Blanc och Auxerrois.
  • 1,3 ha i Clos Jebsal. Här odlas Pinot Gris.
  • 4 ha i Heimbourg, som ligger bredvid Brand. Här finns 1,6 ha Pinot Gris i övre delen, 1 ha Gewurztraminer nedanför, på sydsidan finns 1,15 ha Riesling och 0,3 ha Pinot Noir.
 • 0,32 ha i Niedermorschwihr
  • 0,32 ha i Sommerberg, grand cru. En liten plätt i denna vingård köptes 2010, och de befintliga konventionellt odlade Gewurztraminer-rankorna byttes ut mot Riesling, vilket var klart 2013, samtidigt som biodynamisk omvandling påbörjades. Hittills har inget vin släppts därifrån, och de räknar inte med att sälja vinet under vingårdsnamn de första åren.
 • 6,0 ha i Hunawihr
  • 5,15 ha i Clos Windsbuhl. Den största andelen utgörs av Pinot Gris, och därefter kommer Gewurztraminer och Riesling. Det finns också en plätt Chardonnay och Auxerrois som används för ”Zind”.

Viner utan vingårdsbeteckning kommer ofta från Herrenweg, från små vingårdar (sammanlagt några hektar) som inte buteljeras under eget vingårdsnamn, från plättar med  unga vinrankor i övriga vingårdar eller ”nedklassade” druvparter från dessa vingårdar. Eftersom Zind-Humbrecht är en domän så kommer allt från egna vingårdar, inget köps in.

Tidigare har en del viner buteljerats med bynamn, men ändrade regler har inneburit att de har fått sluta med det. Den märkliga förklaringen är att det krävs flera producenter som använder beteckningen för att den ska vara tillåten, och Zind-Humbrecht har i flera fall varit ensamma om att använda bynamnet för ett viss druvsort. Det maximalt tillåtna skördeuttaget är något lägre om man använder bynamnet (men ändå betydligt högre än vad Zind-Humbrecht praktiserar), och det tilltalar tydligen inte vissa producenter i dessa byar, vars viner därmed inte torde vara värda mer uppmärksamhet än en gäspning.

Clos Windsbuhl

Clos Windsbuhl. Bilden länkad från Zind-Humbrechts webbplats.

Clos Windsbuhl var lite av ett fokus för provningen. Det är Zind-Humbrechts nordligaste vingård, och ligger i Hunawihr, som ligger mellan Riquewihr (trevlig turistfälla och hemvist för bland andra Hugel och båda Dopffarna: & Irion respektive au Moulin) och Ribeauvillé (där bl.a. Trimbach återfinns). Clos Windsbuhl ligger för övrigt bara några hundra meter från Trimbachs flaggskeppsvingård Clos Sainte Hune, som är en del av grand cru-vingården Rosacker. Clos Windsbuhl är dock inte en grand cru, men har sedan länge haft ett mycket bra rykte.

Kyrkan i byn, Église Saint-Jacques-le-Majeur, är det främsta landmärket i Hunawihr. Clos Windsbuhl ligger närmare skogsbrynet och till vänster om denna bilds kant. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Psu973, 2012).

Exponeringen är söder till sydväst och lutningen är 15-40%. Vingården ligger relativt högt upp och nära skogen, så det är en svalt belägen vingård som mognar sent. Vingården funkar alltså bra även i varma årgångar. Jordmånen är annorlunda än resten av kommunen, och består av muschelkalk med nära till det underliggande berget.

Zind-Humbrecht köpte vingården 1987 och producerade sina första viner härifrån i årgången 1988. Tydligen betraktade andra det som vansinnigt att plantera Gewürztraminer här, vilket de gjorde.

Restsötma i Zind-Humbrechts viner

En effekt av att Zind-Humbrecht eftersträvar en koncentrerad stil och tar ut låga skördeuttag är att de uppnår hög druvmognad. Såvitt jag vet var det Zind-Humbrecht som var en av de verkliga pionjärer för den ”koncentrerade och fruktiga” stilen i Alsace. Uppnår man hög druvmognad så kan det förekomma att det finns restsötma i vinet. Det gäller särskilt för Pinot Gris och Gewürztraminer som regelbundet mognar till högre sockerhalt i druvmusten än vad Riesling gör.

Jag vet i och för sig ingen annan Alsaceproducent vars viner kan bära upp sin restsötma lika bra som de från Zind-Humbrecht, tack vare att det finns så mycket ”annan substans” i dem, men det är definitivt så att Z-H-vinerna varierar en hel del i stil. Framför allt varierar de mellan vingårdar och mellan druvsorter, men det finns också variationer mellan årgångar. Därför är det bra att kunna veta ungefär hur sött ett visst vin är i en viss årgång.

Zind-Humbrecht indice 1+4

Notera indice-angivelsen under alkoholhalten, i liten stil. Den vänstra etiketten anger indice 1, och den högra indice 4.

Som en hjälp för kunderna sätter Zind-Humbrecht sedan årgång 2001 därför ut ett ”indice” på etiketten till alla sina viner. Detta indice är en siffra på skalan 1-5 som indikerar hur sött vinet är:

 • 1 betyder helt torr, eller åtminstone helt torr i intrycket.
 • 2 betyder i det närmaste torr; även om vinet tekniskt inte är torr är restsötman inte uppenbar. Snarast bidrar den lilla restsötman med ett lite fylligare eller avrundat intryck.
 • 3 betyder halvtorr, med ett intryck av restsötma som gradvis kan dämpas med lagring.
 • 4 betyder ett vin med påtaglig restsötma (halvtorr-halvsöt).
 • 5 betyder hög restsötma, i princip en Vendange Tardive men utan tillräcklig botrytis för att Zind-Humbrecht ska använda den beteckningen.

Tyvärr är det få handlare som sätter ut i sina listor vilket indice vinet har, men detaljerade data för de senaste årgångarna finns på Zind-Humbrechts webbplats.

Finare Vinare skrev 2010 ett långt och läsvärt inlägg i samband med att Olivier Humbrecht besökte Sverige.

Viner provade

De viner som presenteras nedan serverades vid en provning som hölls på kvällen efter Alsace vindag i slutet av januari. Provningen hölls av importören Viunic och vinerna presenterades av en representant från Zind-Humbrecht.

En stor del av provningen utgjordes av en jämförelse mellan årgångarna 2011 eller 2012 mot 2008 i Clos Windsbuhl, där vi fick prova tre druvsorter: Riesling, Pinot Gris och Gewürztraminer. Jag måste säga att kombinationen av Zind-Humbrechts koncentrerade stil och en sval vingård var mycket gynnsam, och vinerna var riktigt imponerande.

ZH kvällsprovning 20150126

Zind 2011
60-65% Chardonnay och 35-40% Auxerrois från Clos Windsbuhl, fatlagrat. Indice 2 (restsötma 11 g/l). Finns i beställningssortimentet för 231 kr.

Klargul färg. Doft med en del mineral och rök, nyskuret äpple, diskret inslag av melon och tropisk frukt, och en diskret fatton. Medelfyllig smak, lätt kryddig med fatton, äpple, lite stenfrukt inklusive ljus persika, mineral, eftersmak med äpple och lite kryddor. Matig, 88-89 p

Det här vinet har en lite speciell historia. I Alsace är det tillåtet att använda Chardonnay i bubbelvinsappellationen Crémant d’Alsace, men inte i appellationen Alsace som täcker de vanliga stilla vinerna. Någon IGP-beteckning (f.d. Vin de Pays) som täcker Alsace finns inte, så använder man en icke-tillåten druva måste vinerna klassas ner till den ospecifika Vin de France (f.d. Vin de Table). Förutom att man då inte får skriva att vinet är från Alsace, fick man förr varken skriva ut druvsorter eller årgång på sådana viner. De flesta bra producenter som tvingades klassa ner sitt vin till Vin de Table brukade ändå, i sann fransk vardagsrevolutionär anda, hitta på ett sätt att ange årgången i form av ett lätt dechiffrerbart batchnummer. I fallet Zind användes ett Z i kombination med årgångens tre sista siffror, t.ex. Z005 för 2005 (och dessutom med nollorna formade som vinfat). Jag tror att det idag är tillåtet att skriva årgång på Vin de France, men Zind-Humbrecht har uppenbarligen fortsatt med samma typ av etiketter, så på det här vinet står det Z011. Vinet har kallats Zind och varit ett Vin de Table/Vin de France från årgången 2001, och hette före dess Pinot d’Alsace, men tycks på 1990-talet ha innehållit mer Auxerrois än Chardonnay samt en mindre andel Pinot Blanc, och plockades då från fler vingårdar än enbart Clos Windsbuhl. De andra vingårdarna används nog idag till deras Pinot Blanc.

Heimbourg Riesling 2012
Indice 2 (restsötma 15 g/l). Ströflaskor kvar för 241 kr. (2011:an finns i Vinunics restaurangsortiment för 319 kr och har också indice 2.)

Fyllig gul färg. Doft av citrus, citrusskal, lite persika, diskret blommig, en del stenig mineralton, antydan till honung & torkad frukt. Smaken är relativt torr (men inte helt), tydligt kryddig och närmast lite eldig med bra syra, citrus och moget äpple. Lite tung för en Riesling med inslag av Pinot Gris-karaktär snarare än klassisk Riesling-elegans, men det betyder att det är ett matigt och kryddigt vin. 88-89 p

Clos Windsbuhl Riesling 2011
Indice 1 (restsötma 4,3 g/l)

Doft med tydlig och stenig mineralton, citrus, citrusskal, en del petroleumdoft. Elegant och klassiskt stram Rieslingdoft. Torr smak, stram, tydligt mineralisk med stenighet, citrus, hög syra och eftersmak med mycket mineral. Stram och ung, 90+ p.

Clos Windsbuhl Riesling 2008
Indice 1 (restsötma 8 g/l)

Diskret doft med gula äpplen som är aningen bokna, lite rök- och kryddton, aningen kakao, en del stenig mineralton, lite mognadston med inledningsvis en aning petroleum. Efter hand tillkom mer petroleum och citrus, vilket fick det här vinet att bli en alltmer klassisk Riesling. Torr smak (men egentligen inte knastertorr) med mycket citrus, rejäl koncentration, hög syra och mineral. Matig men stram och elegant, fortfarande relativt ung. 91(+) p

Båda Rieslingvinerna från Clos Windsbuhl visar på vilken intressant kombination av kraft och stramhet som man kan få när Zind-Humbrecht-stilen kombineras med ett helt torrt vin från ett svalare vingårdsläge.

Rotenberg Pinot Gris 2012
Indice 1 (restsötma 4 g/l)

Mellangul färg. Doft av persika, relativt mogen gul stenfrukt, tydlig kryddton, något jordigt intryck med diskret svampton. Torr smak, tydligt kryddig, citruston med en del äpple, mineral, bra syra. Matig, relativt ung, 89(+) p

En klart intressant Pinot Gris-stil eftersom den både är matig och torr!

Rotenberg Pinot Gris 2009
Indice 2 (restsötma 12 g/l). Finns i Vinunics restaurangsortiment för 359 kr.

Doft av torkad frukt, kryddton inklusive kakao, stekt äpple. Smaken är halvtorr med rejäl koncentration, mycket kryddig, stekt äpple, medel(+) syranivå och en kryddig eftersmak. 89-90 p

2009 är en varm årgång, men här har inte sötman dragit iväg särskilt mycket (även om den är sötare än 2012:an), och syran är fullt normal för en Pinot Gris.

Clos Windsbuhl Pinot Gris 2012
Indice 4 (restsötma 36,5 g/l)

Ljusgul färg. Doft med kryddton, stekt äpple, mineral med en del mint, mycket lätt parfymerad. Halvtorr smak med rejäl koncentration, äpplen, varav en del stekta äpplen, lite torkad frukt, tydlig kryddton, fruktig eftersmak med kryddton. Matig och relativt ung, 91 p.

Clos Windsbuhl Pinot Gris 2008
Indice 4

Fylligt gyllengul färg. Doft med tydlig kryddton, stekt äpple, en del honung, lite torkad frukt, antydan till botrytis och lite inslag av ”vendange tardive-doft”. Smaken är halvtorr och tydligt kryddig med stekta äpplen, en del torkad frukt, aningen röda bär, medel+ syra, kryddig och fruktig eftersmak. Matig, 91 p.

Heimbourg Gewurztraminer 2012
Indice 5 (restsötma 55 g/l). Lanserades sep 2014 i tillfälliga sortimentet för 239 kr, men tycks nu vara slutsåld där. Finns dock kvar i Vinunics restaurangsortiment för 239 kr.

Mellangul färg. Doft med litchi, rosenblad, honung, en del kryddton och lite mineral. Smaken är halvtorr med rejäl koncentration, honung, en del tropisk frukt, kryddton. Ung, men funkar nu, 90 p

Clos Windsbuhl Gewurztraminer 2012
Indice 5 (reststöma 50 g/l)

Mellangul färg. Doft med tydlig parfymton, mogen persika, citrusskal och mycket diskret kryddton. Halvtorr smak med bra koncentration, citrus, tropisk frukt, en del mineral, medel+ syra, en del kryddton, eftersmak med mineral. Relativt ung med potential, 91(+) p

Clos Windsbuhl Gewurztraminer 2008
Indice 4

Doft av honung, torkad frukt, välintegrerad kryddton, blommiga och parfymerade toner, en del mineral och en del utvecklade toner. Smaken är halvtorr med bra koncentration, honung, kryddton, lite torkad frukt, lite tropisk frukt, fruktig och kryddig eftersmak. 91 p

ZH viner 20150126

Importören i Sverige är alltså Vinunic. Tyvärr är väldigt få viner från Zind-Humbrecht tillgänglig via Systembolaget, men viner ur Vinunics restaurangsortiment (där några av de provade vinerna ingår) är generellt tillgängliga för privatimport.

Detta inlägg publicerades i Alsace, Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Zind-Humbrecht med fokus på Clos Windsbuhl

 1. auzine skriver:

  Tack för infon om sötmaindikeringen, nu kan jag ju våga köpa ZH-viner! Har du förresten någonsin provar deras muskat?
  ASi

 2. vintomas skriver:

  Nej, jag har tyvärr aldrig provat någon Muscat från dem! Har en flaska Herrenweg Muscat 2010 i källaren (nyligen inköpt till ett överpris i London p.g.a. nyfikenhet) som väntar på att provas. Jag har sett en uppgift om att de gör druvsorten rätt Riesling-lik, vilket låter positivt.

 3. Pingback: Paul Blanck på Alsace vindag 2015 | Vintomas blogg

 4. Pingback: Zind-Humbrecht with a focus on Clos Windsbuhl | Tomas's wine blog

 5. auzine skriver:

  På väg hem från Finland såg jag en flaska ZH riesling i tax-free. Full av nyfikenhet började jag då leta efter sötmaindikeringen, men jag hittade ingen. Jag fortsatte läsa och hittade tillslut följande text, här översatt från engelska: ”Etiketten är speciellt framtagen i samarbete med Viking Line”. Ridå. Mitt första Alscaeköp det är decenniet blev inte av.

 6. vintomas skriver:

  Hoppsan, det var ju snopet! Annars är ju texten liten, men brukar väl stå under alkoholhalten. Minns du vilket vin det var, bortsett från druvsorten? Eller bara en domän-Riesling i största allmänhet? Var det en specialbuteljering hoppas man ju på att de hade en beskrivning av vinet. Faktum är att man kan surfa in på ZH:s webbplats och få detaljerade data för de senaste årgångarna, men det kanske känns som överkurs när man står i en butik…

  • auzine skriver:

   Jag fick intrycket av att det var en standardriesling med specialetikett. Jag tittade extra noga i närheten av alkoholhalten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s