I avsaknad av andra provningar på schemat samlades en sextett till en AuZone-provning med BYO-upplägg på skärtorsdagen, på initiativ av E.T. Det tema som utlystes för flaskorna var ”vitt och gott”, och efter genomförd blindprovning (så när som på att alla visste vilket vin som var deras eget) konstaterade vi att alla viner uppfyllde kravspecifikationen. Intressant nog blev det tre Riesling, två Chardonnay och en Sauvignon Blanc, så inte direkt några riktigt udda val av druvsorter…
Josmeyer Riesling Grand Cru Hengst 2005
Alsace
Doft av citrus, citrusskal, mogen gul frukt, lätt botrytiston, aningen vanilj och lätt parfymerad. Smaken är nästan torr (men inte helt) med bra koncentration, citrus, en del annan mogen gul frukt, bra syra, en del viskositet, lång och fruktig eftersmak med citrus. 91-92 p
Gissade Riesling, var inne på en tysk GG från en årgång med hög druvmognad, i första hand 2009 eller eventuellt 2007. Den lilla restsötman som trots allt ligger lite över typisk ”trocken”, och var högre än nästa vin, borde kanske ha lett tanken mer åt Alsace. Förvånansvärt unga toner för en 10-årig Alsacare! Jag upptäckte inga direkta petroleumtoner i detta vin.
1 bäst- och 2 sämströster.
Dönnhoff Dellchen Riesling GG 2009
Nahe
Doft av mogen gul frukt, citrus i form av färsk citronsaft, lätt rökton, lätt stenig mineralton. Smak med citrus (åter citrussaft), bra koncentration, klart hög syra, riktigt friskt intryck med mineral, lätt örtigt inslag, lång och citrusfrisk eftersmak med syra och mineral. Fortfarande ung, 92(+) p.
Jag gissade på en tysk Riesling på GG-nivå i en ung högsyraårgång, så i första hand 2012 eller 2010. Klart ung och frisk för en 2009, tycker att en del viner från det året (som jag gillade skarpt när de släpptes) inte har utvecklats riktigt så bra som jag hoppades.
3 bäströster inklusive min, framröstat som bästa vin.
Durelle Vineyards Les Grands Vins de Colette Chardonnay 2009
Sonoma Coast, Kalifornien
Doft av citrus, en del mogen gul frukt, lite smörkola, lätt rökig, diskret blommighet. Helt torr smak, rökig, gul frukt, hög syra, mineral, ekfat med krydd- och rökton. Kan utvecklas mer, 90(+) p.
Framstod definitivt som en Chardonnay, men inledningsvis funderade jag faktiskt på en ekad Chablis, innan fattonerna blev tydligare.
Inga röster.
Henri Bourgeois Sancerre Jadis 2002
Loire, druvsort Sauvignon Blanc. Släpptes nyligen på SB för 399 kr.
Näst djupast färg. Doften är tydligt rökig inklusive brödtoner, fat, mogen gul frukt inklusive plommon, lätt nötig med rostade hasselnötter och ”nötfnas”, en del kryddton. Rätt druvmoget intryck. Smaken är torr med rejäl koncentration, rökig med fatinslag, bra syra, citrus och annan gul frukt, rätt stram eftersmak. Seriös koncentration, men framstod som mindre fyllig efterhand och aningen ”klumpigare” än flera andra. Funkar nu, kan lagras, 90-91 p.
Här var jag i första hand inne på Nya världen-Chardonnay, alternativt något ”Chardonnay-wannabe”-vin på andra druvsorter. Jag kände inte några Sauvignon Blanc-toner, men det gjorde några andra, för den gissningen förekom. Tja, de karaktäristiska tonerna brukar ju lägga sig med några års lagring. När jag blindprovat oekad Sancerre eller Pouilly-Fumé med ålder har jag oftast gissat på Chablis, men det var intressant att mina tankar faktiskt gick till Nya världen i det här fallet!
1 sämströst
Jean-François Ganevat Les Grands Teppes Vieilles Vignes 2009
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay
Doft med gul frukt och en örtig komponent, kvittenmarmelad, lätt rökig med en del mognadston samt mineral och lite vax. Klart torr smak med citrus, hög syra, lätt örtigt inslag, mineral, bra koncentration men ändå rätt slank (om det är begripligt), lätt beska. Svårt att säga om vinet kommer att utvecklas väl, 88-89 p? – möjligtvis lite snål bedömning
Mest svårplacerat av vinerna. Funderade på sval Chardonnay (mer p.g.a. örtigheten än p.g.a. syra eller mineralitet), men var också inne på Sauvignon Blanc. Ett vin som jag faktiskt uppskattade mer när jag väl visste vad det var och var mindre perplex, eftersom det finns vissa toner som är OK i ett Juravin… Dessutom blev vinet mer fruktigt när det stod i glaset.
1 bäst- och 3 sämströster, inklusive min sämströst, och därmed framröstat som sämsta/minst bra vin.
Selbach-Oster Zeltinger Schlossberg Riesling Auslese 1998
Mosel-Saar-Ruwer (som det hette på den tiden, innan namnet kortades av)
Fyllig gyllengul färg, aningen åt bärnstenshållet, klart mörkast i flighten. Doft med torkad frukt, stekta och bokna äpplen, kola, en del kryddton, lite petroleum och tydlig ”firne”. Halvtorr smak, torkad frukt, kryddton, inte så koncentrerad för en Auslese, fruktig eftersmak med torkad frukt och kryddtoner. 88-89 p.
Det här var mitt vin, så ingen direkt blindprovning. Vinet var mer moget än jag väntade, och jag var därför inte förvånad över de 80-talsgissningar som hördes. Korken var lite besvärlig och smulades när jag öppnade flaskan, så det är möjligt att det blivit mer oxiderat än idealt. Dock inga problem med fyllnivån.
1 bäströst.
Pingback: Mixed white BYOB with AuZone | Tomas's wine blog