Byprofil: Boursault, en Champagneby på vänstra stranden av Marnedalen

Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Vallée de la Marne / Vallée de la Marne Rive Gauche
Vingårdar och druvsorter: 252,7 ha, varav 68% Pinot Meunier, 21% Pinot Noir och 12% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (84%)
Känt för: slottet Château de Boursault.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog, orange är bebyggelse och orangeröd tät bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Rive Gauche markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

På högra stranden av Marne
Åt nordost: Damery (ingår i Vallée de la Marne Rive Droite)
Åt norr: Venteuil (ingår i Vallée de la Marne Rive Droite)
Åt nordväst: Reuil (ingår i Vallée de la Marne Rive Droite)

På vänstra stranden av Marne
Åt ostsydost: Vauciennes
Åt sydost: Épernay (ingår i Côteaux Sud d’Épernay)
Åt söder: Saint-Martin-d’Ablois (ingår i Côteaux Sud d’Épernay)
Åt väster: Œuilly

Stadshuset (mairie) i Boursault. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Denys, 2007).

Orten

Boursault ligger längs Marneflodens vänstra strand, vilket innebär söder om floden. Två småbyar ligger inom kommunens gränser. Villemongeois ligger öster om Boursault och slottet, i riktning mot Vauciennes, och Villesaint ligger väster om Boursault, i riktning mot Œuilly.

Kommunen Boursault omfattar 1645 ha och har 450 invånare (läge 2016) som kallas Boursaultiers respektive Boursaultières.

Det finns en ost som heter Boursault, men den har inget med denna by att göra eftersom den inte är en appellationsost utan ett varumärke uppkallat efter en Monsieur Boursault. Osten kommer från departementet Val-de-Marne (nr 94), i utkanten av Paris, medan byn Boursault ligger i departmentet Marne (nr 51). Val-de-Marne är alltså inte samma sak som området Vallée de la Marne i vinregionen Champagne, även om floden Marne för all del flyter genom båda. Å andra sidan passar osten Boursault bra till champagne eftersom den är av den milda och krämiga sorten, och därför ingår i samma familj av ostar som bl.a. Brillat-Savarin.

Château de Boursault. Bilden länkad från Wikimedia Commons (uppladdad av Denys, foto från 2005).

Château de Boursault

Porträtt av Veuve Clicquot tillsammans med sin dotterdotterdotter Anne, som kom att ärva Château de Boursault. I övre högra hörnet av porträttet syns slottet. Porträttet är målat någon gång mellan 1860 och 1862 av Léon Cogniet. Bilden länkad från Wikimedia Commons.

Château de Boursault är ett pampigt slott i nyrenässansstil som uppfördes 1842-1848 på initiativ av madame Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin (1777-1866), från 1805 mer känd som Veuve Clicquot.

På platsen fanns tidigare en 1500-tals-befästning som användes av baronerna de Boursault och därefter en herrgård som tillhörde Louis Marie Joseph de Chevigné, som gifte sig med Veuve Clicquots dotter Clémentine Clicquot-Ponsardin (1799-1863). När dotterdottern Marie-Clémentine de Chevigné (1818-1877) gifte sig 1839 bestämde sig Veuve Clicquot att finansiera ett nytt slott på platsen.

Det  blev sedan dotterdotterdottern Anne de Rochechouart-Mortemart (1847-1933, som gift hertiginna av Uzès) som ärvde slottet vid Barbe-Nicoles död 1866. Hon sålde slottet 1913.

Under både första och andra världskriget användes slottet som militärsjukhus. Slottet används sedan 1927, och fortfarande idag, av en champagneproducent vid namn Château de Boursault, som inte har någon koppling till champagnemärket Veuve Clicquot. 11 ha parkmark omger slottet.

Boursault med omgivande vingårdar sett från andra sidan Marne. Villemongois kan anas i vänstra kanten i form av enstaka byggnader, därefter kommer Château de Boursalt omgivet av träd. Mitt i bild finns själva Boursault och till höger syns Villesaint. Marne kan anas nedertill i bild. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Denys, 2008).

Vingårdar

Vingårdarna i Boursault utgörs huvudsakligen av milda nordsluttningar med Pinot Meunier som vanligaste druvsort.

Aktuell vingårdsareal i Boursault enligt CIVC (aktuella uppgifter 2019, avser läget med något års fördröjning) är 252,7 ha. Fördelningen på druvsorter är 170,6 ha Pinot Meunier (67,5%), 52,6 ha Pinot Noir (20,8%) och 29,5 ha Chardonnay (11,7%). 1997 var vingårdsarealen 220 ha. Det finns 100 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

 • Les Clos des Bordes, ett huvudsakligen nordsluttande läge i västra delen av kommunen på gränsen mot Œuilly, i övre delen av sluttningen.
 • Clos du Château de Boursault är vingården direkt vid Château de Boursault.
 • Le Clos du Mariés, ett nordsluttande läge omedelbart öster om byn Boursault, i övre delen av sluttningen.
 • Le Clos du Potiers, ett nordsluttande läge omedelbart sydost om Villesaint, i övre delen av sluttningen.
 • La Cuterie, ett nordsluttande läge nordväst om Villesaint, i mellersta-nedre delen av sluttningen. Claude Michez framställer en vingårdsbetecknad champagne från läget, på 100% Chardonnay, i sitt fatbehandlade la Villesenière-sortiment.
 • La Terre Jaune, ett huvudsakligen västsluttande läge i nedre delen av sluttningen, direkt vid vägen D3.
 • Sous Boursois, ett nord/nordvästsluttande läge i övre delen av sluttningen, på gränsen mot Vauciennes.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • J. & Jacques Bérat (NM, Facebook-sida), har 12 ha vingårdar i sluttningarna mellan Boursault och Œuilly med 40% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 30% Pinot Noir. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av en majoritet Chardonnay i kombination med Pinot Noir (2002 är 75% Ch/25% PN, 2007 är 90% Ch/10% PN). De producerar också tre årgångslösa endruvschampagner som namnges efter sitt ursprung: Les Crayons är en Chardonnay från ett vingårdsläge i Œuilly, Les Loges är en Pinot Noir och Villesaint är en Pinot Meunier från denna småby i Boursault.
 • Château de Boursault (NM, Facebook-sida) är en producent som sedan 1927 håller hus i slottet med samma namn och använder sig bl.a. av vingårdar runt slottet. De är en av få Champagneproducenter med ”château” i namnet. (Tidigare uppgav de sig vara ensamma i departementet Marne om detta. Det finns dock andra champagneproducenter i bl.a. departmentet Aube med château-namn.) Sortimentet inkluderar en årgångschampagne med varierande sammansättning. 2002:an är 74% Pinot Noir och 26% Chardonnay och 2004:an är en 100% Chardonnay från vingården direkt vid slottet, Clos du Château de Boursault.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Raphaël Alloux (RC, Facebook-sida), har ca 9 ha vingårdar.
 • Batiste-Sennepin (RC), har 6,4 ha vingårdar i Boursault, Damery, Moussy, Vinay, Brugny-Vaudancourt, Mareuil-le-Port, Mont-Saint-Père och Fossoy.
 • D. Bérat (RM), eller Dominique Bérat, har 4,5 ha vingårdar i Boursault och Œuilly (Montvoisin) och håller hus på gården Ferme de l’Epine.
 • Michel Bérat (RM)
 • Bérat-Schenk (RM), har 4 ha vingårdar och använder sig av ekfat. Årsproduktion ca 25 000 flaskor. Ej samma producent som Schenk-Bérat, men etiketterna är snarlika.
 • Bouchez-Benard (RM)
 • Lucien Dagonet & Fils (RM), skrivs även L. Dagonet & Fils, medlem av Vignerons Indépendants. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Ej att förväxla med Dagonet & Fils i Hautvillers.
 • Alain David (RC, Facebook-sida)
 • Foin-Moigneau (RC)
 • Le Gallais (RM, alternativ webbplats), medlem av Vignerons Indépendants med 4 ha vingårdar som helt befinner sig i en muromgärdad clos (som inte namnges på deras webbplats). Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Pinot Meunier och 50% Pinot Noir (avser årgång 2008). Nedan en video som presenterar producenten (franskt tal, norsk text):

 • André Gilbert
 • Husson-Joliet (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne. Företagsnamnet är Jean-Pierre Husson.
 • Michel Laval (RC, Facebook-sida)
 • Claude Lemaire (RM), anges även som Patrice Lemaire på etiketterna. Har knappt 5 ha vingårdar och använder ekfatsvinifiering till vissa champagner. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som är 100% Chardonnay. Den årgångslösa Blanc de Blancs är en Chardonnay från vingårdsläget La Terre Jaune i Boursault.
 • Lemaire Rasselet (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Jean-Pierre Lété (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som består av 60% Chardonnay, 30% Pinot Noir och 10% Pinot Meunier (avser årgång 2008). Ej att förväxla med Pierre Lété i Damery.
 • Claude Michez (RM), medlem av Vignerons Indépendants med drygt 4 ha vingårdar, huvudsakligen i Boursault men också i Mardeuil och Cuis (i Côte des Blancs). Sortimentet inkluderar årgångschampagnen Cuvée d’Antan som består av 1/3 vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir (avser årgång 2009) och har gammaldags snörförslutning. Säljer också champagner under namnet:
  • la Villesenière (Facebook-sida), där ekfat används till alla cuvéer. Sortimentet inkluderar den vita druvblandade Harmony, rosén Saignée och en vingårdsbetecknad champagne vid namn Les Cuteries, på 100% Chardonnay från läget La Cuterie i Boursault.
 • Quencez-Talbot
 • Schenk-Bérat (RC). Ej samma producent som Bérat-Schenk, men etiketterna är snarlika.
 • Stéphane & Fils (RM)
 • de Villepin (RC), har 7 ha vingårdar. Egendomen kommer från Ferme de Boursois (ligger i övre delen av sluttningen mellan Boursault och Vauciennes), som tidigare tillhörde hertiginnan d’Uzès, men som sålde gården 1912, d.v.s. vid samma tid som hon sålde Château de Boursault. Företagsadressen är dock i Saint-Martin d’Ablois. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole de Boursault är ett kooperativ med 54 medlemmar med sammanlagt 37,93 ha vingårdar. Det är ett av de 82 kooperativ som är medlemmar av storkooperativet Centre Vinicole Champagne-Nicolas Feuillatte (CVC-NF), med huvudanläggning i Chouilly.

Villesaint, en liten by som ligger strax öster om Boursault men inom kommunen Boursaults gränser, med omkringliggande vingårdar. I fjärran syns vingårdarna på högra stranden av Marne. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Denys, 2007).

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2019, senaste uppdatering 2019-03-16

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Boursault, en Champagneby på vänstra stranden av Marnedalen

 1. Pingback: Champagne village profile: Boursault on the left bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s