Georges Descombes med Caviste, Beaujolais 2013/2014

Det är idag åter dags för en Beaujolais-lansering från nätvinhandlaren Caviste med viner från Georges Descombes, denna gång under beteckningen CAV0041. Jag har skrivit om två tidigare Caviste-släpp av Descombes, 2012:orna (CAV0029) förra året och 2011:orna  (CAV0016) året dessförinnan. Det sistnämnda inlägget innehåller lite mer om Beaujolais i allmänhet.

Vinerna i CAV0041 är samma som i förra årets CAV0029, ett vin från var och en av Beaujolais-appellationerna Brouilly, Morgon och Régnie, men är ett-två år yngre än förra året. Instegsvinet från Brouilly är en 2014, eftersom årgång 2013 av det vinet redan var slutsålt. De övriga två är 2013. Priset för lådan, som innehåller två flaskor av varje vin, d.v.s. sex flaskor totalt, är 990 kr, vilket är samma pris som förra året.

Caviste Descombes 20150415

Detta var mitt intryck av vinerna när jag provade dem igår:

Brouilly 2014
Taxerad till 125 kr/st av lådans pris.

Relativt fruktig doft av körsbär, hyggligt mörka bäraromer, aningen tjära, lätt inslag av örtighet och gröna toner, även en aning stjälkighet. Fruktig men relativt lätt smak, hygglig fruktkoncentration och bra syra, aningen krydd- och tanninbett och bärsyrlig eftersmak. Kan drickas ung, 85 p?

Så ung att den är lite svårbedömd bredvid de övriga. Mitt intryck är dock att 2014 känns lite lättare och enklare än tidigare Caviste-släpp av Descombes Brouilly.

Régnie Vieilles Vignes 2013
Taxerad till 185 kr/st av lådans pris.

Bärig doft av mogna röda bär inklusive tranbär, röda vinbär och jordgubbar, lätt blommig. Smaken är bärig med klart bra koncentration, lite mörkare bärkomponent i smaken än i doften, som inkluderar körsbär och ”blandsaftfrukt”, bra syra, lite krydd- och tanninbett, bärig eftersmak med en del tanninbett. Lättdrucken och funkar bra nu men kan definitivt lagras, 88-89 p.

För mig mest Pinot Noir-lik av de tre, och det verkar vara ett drag som just det här vinet visar upp i de flesta årgångar. Mest elegant av de tre, men Morgon har mer komplex doft. Framstår som mer tillgänglig än Régnie 2012:an i förra årets släpp.

Morgon Vieilles Vignes 2013
Taxerad till 185 kr/st av lådans pris.

Doft av mogna körsbär, relativt mörka bär, lite tjärton, lite kryddton och diskret fatton. Mer komplex och mörkare toner än Régnie. Saftig smak av körsbär med bra syrlighet, bra koncentration, kryddton, en del tannin som ligger kvar i eftersmaken ihop med syrliga och saftiga bär. Relativt ung, men kan drickas nu tack vare saftigheten, men bör helst lagras, 89(+) p.

Det kraftigaste vinet och det som är mest lämpat för lagring, vilket är som vanligt. Samtidigt för mig lite mer typiskt Beaujolais/Gamay än Régnie, d.v.s. inte lika Pinot Noir-likt.

Baserat på vad de här två vinerna visar upp, verkar 2013 vara en riktigt lovande Beaujolais-årgång! Vinerna har bra koncentration och bra (men inte överdriven) druvmognad, vilket gör att de inte bara är saftiga utan också lite mer lättillgängliga än 2012:orna var vid release. Jag tycker det finns en viss likhet med bl.a. 2009, den fantastiska årgång som gjorde att många upptäckte modern och högklassig Beaujolais, och fler än tidigare fick klart för sig att den helt inte bör heta ”Noveau” i efternamn. Så det kan finnas god anledning att bunkra upp bra Beaujolais 2013!

Som referens fick vi också prova ett äldre vin, som serverades från magnum dolt i folie. Detta vin ingår alltså inte i den låda som säljs nu.

Régnie Vieilles Vignes 2009

Doft av mogna körsbär och lite mörka bär, aningen tjärton, kryddton och en del fat, antydan till animaliska toner och utveckling, aningen mint och mineral i bakgrunden. Smak med klart bra koncentration, körsbär, klart hög syra, kryddton och lite tjära, relativt inbäddade tanniner med fin bärfrukt och en bärig eftersmak. Tillgänglig nu, tål mycket mer lagring, 90 p.

Jag var inne på att det kunde vara en 2009, men min gissning var att det var en Morgon, eftersom jag tyckte jag kände en likhet i krydd- och fattonerna. För mig märks fatinslaget tydligare här än i Régnie VV 2013.

Detta inlägg publicerades i 2013, Beaujolais, Gamay, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Georges Descombes med Caviste, Beaujolais 2013/2014

  1. Pingback: Some 2013/2014 Beaujolais wines from Georges Descombes | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Beaujolais 2014 från Georges Descombes med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s