Champagne från Pehu-Simonet med Caviste

Den fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste har idag släppt en låda champagne från Pehu Simonet under beteckningen CAV0042. Det är tredje gången som Pehu Simonet dyker upp som Caviste-lansering, efter tidigare släpp i maj 2013 (CAV0017) och maj 2014 (CAV0030). Av de två champagneproducenter som stått för flera årligen återkommande släpp med Caviste, så är Pehu Simonet den som gör champagner i en mer fruktig och lättillgänglig stil. Så Caviste-Martin tänker sig nog att det här släppet ska tilltala dem som räknar med att vara champagnetörstiga i sommar.

Pehu Simonet är en mindre producent som finns i byn Verzenay (länken går till min byprofil), som är en Pinot Noir-dominerad grand cru-klassad by i området Grande Montagne de Reims. En del av Pehu Simonets vingårdar finns i grannbyarna Verzy, Sillery och Mailly, men även i Le Mesnil-sur-Oger, en Chardonnay-dominerad grand cru-by i Côte des Blancs. En av champagnerna i årets låda kommer från just Le Mesnil-sur-Oger.

Några saker har ändrats sedan förra året. Pehu Simonet har ändrat utseendet på sina etiketter, och de årgångslösa champagnerna har nu namnet ”Face Nord”, vilket betyder nordsluttning. Namnet förklaras av att hembyn Verzenay ligger just på nordsidan av Montagne de Reims-kullen, till skillnad mot flera andra Pinot-tunga grand cru-byar som Aÿ, Bouzy och Ambonnay, som ligger i sydsluttningar. Även sortimentet är under förändring, genom att ett antal årgångschampagner från utvalda vingårdar respektive byar införs under beteckningen Fins Lieux, ”fina platser”. Den första av dessa nya champagner, en blanc de blancs från Le Mesnil-sur-Oger, finns med i årets låda. Samtidigt utgår en del andra (årgångslösa) champagner ur sortimentet, de som producerats på de druvor som nu går till Fins Lieux-champagnerna. Bl.a. gäller det den Blanc de Noirs som funnits i 2013 och 2014 års låda. Druvorna kommer istället att gå till två Fins Lieux-champagner, som ännu inte har släppts.

Priset för lådan är 1690 kr, och den innehåller 3+2+1 av nedanstående flaskor.

Pehu Simonet 20150422

De tre flaskorna i årets släpp, med de nya etiketterna, i förgrunden. Bakom till vänster referenschampagnen (ej i lådan) med det gamla etikettsutseendet.

 

Detta var mina intryck av champagnerna när jag provade dem igår:

Face Nord Brut Grand Cru NV
70% Pinot Noir, 30% Chardonnay, basår 2011 (70%) + 30% reservvin. Degorgerad januari 2015. Taxerad med 255 kr/st av lådans pris, lådan innehåller tre flaskor av denna.

Fruktig och relativt kraftig doft av rött äpple, diskret blommighet och en del mineral. Smaken är fruktig, rött äpple, grapefrukt, bra syra, en del mineral och grönäpplig eftersmak. Smaken är torr men inte knastertorr, avslutet är torrare än attacken. Funkar bra nu, men kan må bra av lite lagring, 87-88 p.

Rätt lik de tidigare släppen av motsvarande champagne under den förra etiketten.

Face Nord Rosé Brut NV
80% Pinot Noir varav 8% rött vin, 20% Chardonnay, 15% av vinet lagrat på ekfat, basår 2011. Taxerad med 285 kr/st av lådans pris, lådan innehåller två flaskor av denna.

Blekrosa färg. Fruktig doften med smultron, röda vinbär, röda äpplen och lite kryddtoner.  Smaken är fruktig med smultron, lite körsbär, röda äpplen, lite kryddton, bra syra och äpplig eftersmak. Både doft och smak är lite kryddigare och kraftigare än hos den vita Face Nord, och rosén framstår därför som lite matigare. Relativt tillgänglig, men tål mer lagring. 88-89 p.

Fins Lieux No 5 Le Mesnil-sur-Oger Blanc de Blancs Millesime 2010
100% Chardonnay från fem plättar i Le Mesnil-sur-Oger. Vinifierad på ståltank (inga fat). Taxerad med 355 kr av lådans pris, lådan innehåller en flaska.

Doft av mogen citrus, lite annan gul frukt, antydan till kryddton, honung och nötter, en del vita blommor och mineral. En elegant doft som ger ett intryck av diskret fatkaraktär, trots att inga fat använts. Smaken visar upp citrus, bra koncentration, tydliga och steniga mineraltoner och hög syra. Eftersmaken är lång och citrusdominerad, framför allt grapefrukt, med mineral. Ung, funkar någorlunda redan nu, 90(+) p.

Den här champagnen är  stramare och mindre uppenbart fruktig än de övriga, och är därför den flaska i lådan som är mest avsedd för lagring. Stilmässigt tycker jag att den är trogen sin ursprungsby.

Det här är alltså den första champagnen som produceras i Fins Lieux-serien, och den har ersatt Pehu Simonets tidigare Blanc de Blancs (som inte sålts av Caviste). Att den första heter No 5 kan verka ologiskt, men tydligen är det vingårdarna nära hembyn som fått de låga numren; innehavet i Le Mesnil-sur-Oger är den del av vingårdsportföljen som ligger längst bort från Verzenay.

Som referens fick vi också prova en champagne från 2013 års släpp, som motsvarar den vita Face Nord Brut Grand Cru. Den här champagnen ingår alltså inte i årets låda.

Selection Brut Grand Cru NV
75% Pinot Noir, 25% Chardonnay, basår 2010, degorgerad 2013.

Doft av gula och röda äpplen, brödighet, en del nötighet och utvecklade toner, d.v.s. ”klassiska champagnetoner”, rätt mycket utveckling för två års lagring. Smaken är fruktig med röda äpplen, en del kryddighet, bra syra, fruktig eftersmak med lite grönt äpple. 88 p

Den här flaskan, och den från samma batch provad förra året, antyder att de här champagnerna – i alla fall de i mer fruktig stil – utvecklas rätt fort om de lagras. Så den som vill ha lite mer klassiska champagnetoner behöver inte ligga alltför länge på flaskorna.

Helhetsintrycket av Pehu Simonets champagner består från de tidigare två släppen, de är välgjorda i en rätt fruktig och tillgänglig stil och har bra koncentration. De högre delarna av sortimentet kan däremot må bra av lite lagring.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Champagne från Pehu-Simonet med Caviste

  1. Ping: Champagne from Pehu-Simonet with Caviste | Tomas's wine blog

  2. Ping: Champagne från Pehu Simonet – nytt släpp från Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s