Blandade viner från Franska vinlistan

Förra veckan körde nätvinhandlaren Franska vinlistan en provning av blandade viner ur deras sortiment. Här noteringar om några av vinerna.

Chartogne-Taillet Cuvée Sainte Anne baksida 201504

Jag gillar när baksidesetiketten på champagneflaskor, särskilt på årgångslösa cuvéer, talar om vad som faktiskt finns i flaskan. Dels för att jag är nyfiken, dels för att hålla koll på särskilt bra batcher och dels för att jag gillar att spara flaskor och då är det bra om man kan hålla isär olika batcher och veta hur länge man lagrat dem. Det här är en av de mest informativa jag sett!

Chartogne-Taillet Cuvée Sainte Anne
Champagne, 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay. Basår 2012 (55%), reservvin från 2011 och 2010 (45%), dosage 4,5 g/l, d.v.s. i grund och botten en Extra Brut. 275 kr/st (säljs i 6-pack).

Doft med mogen gul frukt, äpplen, lite vita vinbär, lätt brödig och nötig. Fruktig smak med gula och gröna äpplen, citrus, bra syra, mineral. Pinot Noir-doft med småodlarkaraktär, men mer Chardonnay-smak, och inga direkta röda toner. Relativt ung, men funkar nu, 88 p.

Klart seriös och rätt stram för en ”instegsskumpa”, men så är det också en producent med bra rykte. Chartogne-Taillet är nämligen en av den nya generationen av småodlare i Champagne, och finns i byn Merfy i Champagnes nordvästra utkanter. Cuvée Sainte Anne är den årgångslösa ”bycuvéen” i sortimentet. I min byprofil över Merfy har jag skrivit lite mer om Chartogne-Taillet.

Château Pégau Cuvée Lône 2014
Côtes-du-Rhône blanc, druvsorter 40% Clairette, 30% Bourboulenc, 20% Grenache Blanc, 10% Ugni Blanc. 119 kr/st (säljs i 6-pack) alternativt i 3+3-pack ihop med nedanstående vin (Sancerre).

Lätt pommactonad färg. Diskret fruktig doft med citrus, lätt blommig och parfymerad. Fruktig smak, lätt visköst intryck, matig lätt beska, medelhög syra, lite kalkig mineralton, fruktig eftersmak. 85 p?

Relativt slank för ett vitt Rhônevin, d.v.s. inte så oljig som vissa andra viner. Château Pégau är Châteauneuf-du-Pape-producenten Domaine Pégaus andravin.

Domaine Joseph Balland-Chapuis Sancerre Le Chatillet 2013
Loire, druvsort Sauvignon Blanc. 149 kr/st (säljs i 6-pack) alternativt i 3+3-pack ihop med ovanstående vin (Côtes-du-Rhône).

Doft av citrus, äpple, krusbär, lite druvtypiska gröna och gräsiga toner, antydan till honung och tropisk frukt. Smak med citrus och grönt äpple, hög syra, en del mineral, eftersmak med fruktighet, citrus och grönt äpple samt ett stramt slut. Doften är rätt fruktig och ”generös” för en Sancerre (kunde hört hemma i en Sauvignon Blanc från ett varmare ställe), men i smaken är vinet mer stramt och klassiskt. Funkar bra nu, 87 p.

Tydligen den sista årgången från den här producenten i denna form, p.g.a. en genomförd uppdelning på flera ägare.

Domaine Petit Barabas Côtes du Rhône Rosé 2014
Druvsorter Grenache och Carignan. 89 kr/st (säljs i 6-pack)

Klart blekrosa färg. Har en rätt typisk ”Provencerosédoft” med smultron, mineraltoner och lätt blommighet. Smaken är klart torr, matig med en lätt beska, mineral, bra syra och en eftersmak med mineral. 85-86 p

Den här rosén påminde mig lite mer om en Provence-rosé (som det inte är) än de typiska sydrhône-roséerna, som typiskt har lite djupare färg och kan vara lite mer på den fruktiga sidan.

I mitten och till höger de två röda som nämns nedan, i sällskap med några andra flaskor.

I mitten och till höger de två röda som nämns nedan, i sällskap med några andra flaskor.

Marabino Noto 2011
DOC Noto Rosso, Sicilien, druvsort Nero d’Avola. 142 kr/st (säljs i 6-pack).

Riktigt mörk och kraftig doft med björnbär, tjära, lite rök, kryddton, animalisk ton med lite gödselstacksinslag (vilket i ett bra rött vin oftast är klart trevligare än det kanske låter…). Fruktig smak med sötaktig attack av mogna röda bär, hög syra, en del tannin och bra eftersmak. Inte riktigt så tuff i smaken som doften indikerar, så funkar rätt bra nu. 86-87 p.

Domaine du Pégau Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée Rouge 2012
Södra Rhône, 85% Grenache, 9% Syrah samt andra druvsorter. 529 kr/st (säljs i 6-pack).

Klart elegant doft av mogna röda bär inklusive röda vinbär och jordgubbar, blommig, diskret örtig ton, välintegrerad fatton och mineral. Smak med bra koncentration, mogna röda bär, rätt tydliga tanniner, kryddton, stenig mineralton, blommigheten märks även i smaken, sträv eftersmak. Elegant profil, ung, 91-92(+) p.

2012 är en relativt sval årgång i Rhône, och det tycker jag visar sig i detta vins stil, som drar än mer åt det eleganta hållet än i genomsnittsårgången. Något som bidrar till detta intryck är att jag trevligt nog inte noterade någon alkoholeldighet.

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagne, Grenache, Loire, Nätvinhandel, Nero d'Avola, Rhône, Sauvignon Blanc, Sicilien. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Blandade viner från Franska vinlistan

  1. Pingback: Mixed wines | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s