Tre röda bourgogner från Tortochot

Tortochot Charmes-Chambertin 2002

Tortochots gamla etikett, som har bytts sedan några år tillbaka. Detta är Charmes-Chambertin 2002:an som jag provade på egen hand.

Här mina intryck av tre viner från Bourgogneproducenten Tortochot som jag provade i samband med Bourgogne Wine Tour 2015 i Stockholm i februari.

Först några ord om producenten, som finns i byn Gevrey-Chambertin i Côte de Nuits. Vingårdarna omfattar 12 ha, huvudsakligen i Gevrey-Chambertin och grannbyn Morey-Saint-Denis. Innehavet inkluderar fyra grand cru – Chambertin (0,40 ha), Charmes-Chambertin (0,57 ha), Mazis-Chambertin (0,42 ha) och Clos de Vougeot (0,21 ha) – samt tre premier cru: Morey-Saint-Denis Aux Charmes, Gevrey-Chambertin Lavaux-Saint-Jacues och Gevrey-Chambertin Les Champeaux. Omvandling till ekologisk odling påbörjades 2003, och alla vingårdar är ekologiskt odlade från årgång 2013.

Vinstilen hos Tortochot är traditionell, med kraftiga tanniner, rätt tydligt fatinslag och oftast en hel del animaliska och andra traditionella toner, och ibland lite gröna och örtiga toner. Det är för det mesta viner som mår bra av lång lagring, och som inte är alltför flirtiga och lättdruckna som unga. Dock noterar jag att de alltid avstjälkar, så det går att göra tuffare och än mer ”traditionella” viner än Tortochot gör. Inom ramen för den traditionella stilen har vinerna för övrigt successivt blivit mer polerade under senare år, sedan Chantal Tortochot tog över från sin far 2001. Andelen nya ekfat är 25% för byvinerna, 50% för premier cru och 100% för grand cru (särskilt det senare är högt), och vinerna lagras 15-18 månader på fat.

För de som gillar en något traditionell stil och inte har något emot att lagra vinerna, håller Tortochots viner rätt rimliga priser med Bourgogne-mått mätt. Tortochots viner brukar regelbundet dyka upp på Systembolaget (eller i beställningssortimentet), och importören ClosProbus brukar därutöver ha ett något bredare restaurangsortiment.

Gevrey-Chambertin Les Corvées 2013
Årgång 2012 finns på SB för 345 kr. 2013 dyker upp senare i år på SB.

Doft av mogna jordgubbar, körsbär, en del örtiga och gröna toner, traditionella toner med lite gödsel, men också lätt parfym. Smak med jordgubbar och moreller, bra syra och rätt tydligt tanninbett. Ung och tuff, mer rustik än de övriga, 88+ p.

Gevrey-Chambertin 1er cru Lavaux Saint Jacques 2013
Årgång 2012 finns på SB för 496 kr. 2011:an finns för 539 kr, men i mitt tycke är 2012 en klart bättre Bourgogneårgång än 2011. 2013 dyker upp senare i år på SB.

Doft av körsbär, lite mogna jordgubbar, blommig ton med viol, kryddton, återhållen traditionell ton och elegans. Smaken är rätt ”saftig” med körsbär, bra koncentration, tydlig mineralton, lingonbeska, rätt tydliga tanniner, bärsyrlig eftersmak med tannin. Klart mer polerad än Les Corvées ovan, ung, 90+ p.

Nämnas kan att jag först blev lite osäker på om det var 2013 eller 2012 jag provade, eftersom 2012 fortfarande finns listad på SB (och min Lavaux-provningsnotering gav ett ”2012-intryck” när jag skrev inlägget), även om det stod 2013 i provningsprogrammet. I en kommentar nedan har importören verifierat att det var 2013 som serverades av de två vinerna ovan.

Mazis-Chambertin Grand Cru 2012
897 kr på SB (restpost)

Doft av körsbär, blommig ton med viol, kalkig mineralton och elegans. Smak med körsbär tillsammans med lite mogna jordgubbar, mycket mineral med viskositet och smidig smak, bra syra, välintegrerade tanniner samt en lång och smidig eftersmak. Ung, men mest lättdrucken idag av de tre vinerna, 92(+) p. Faktiskt ett förvånansvärt smidigt vin för att komma från en producent av Tortochots profil!

…och ett fjärde: i form av ett ytterligare Tortochot-vin provat hemma

Charmes-Chambertin Grand Cru 2002

Doft av körsbär, en del mogna jordgubbar, aningen apelsinskal, rätt tydlig kryddighet tillsammans med välintegrerade fattoner, en del undervegetation med antydan till tryffel och animaliska toner inklusive köttsaft, rätt blommig. Stor doft med en del utvecklade drag. Smak av syrliga körsbär (moreller) med klart påtaglig syra, en del kryddtoner inklusive lite fatkänsla, hyggligt kännbara tanniner och eftersmak med moreller och tannin. Rätt tuff smak för en bourgogne med lite ålder. Även om doften är härlig nu så indikerar smaken (som gärna kunde varit smidigare) att det här vinet skulle må bra av mer lagring. 90-91 p.

Annonser
Det här inlägget postades i Bourgogne, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tre röda bourgogner från Tortochot

  1. Hej, Roligt att läsa dina kommentarer. Du provade helt riktigt årgång 2013. Den är ECO-certifierad. Vinerna kommer att säljas via SB senare i år. hälsningar Susanne von Schéele, ClosProbus

  2. Ping: Some red Burgundies from Tortochot | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s