Byprofil: Passy-Grigny, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

Diagram Passy-Grigny 201506Nyckelfakta

Ligger i: Vallée de la Marne: Vallée de la Marne Rive Droite
Vingårdar och druvsorter: 196,8 ha, varav 81% Pinot Meunier, 14% Pinot Noir och 5% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (84%)
Känt för: hemby för Dom Caudron-kooperativet.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse. Den streckade röda linjen i kartans vänstra del är departementsgränsen mellan Marne (där Passy-Grigny ligger) och Aisne.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Rive Droite markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Sainte-Gemme
Åt sydväst: Vandières
Åt söder: Verneuil
Åt väst: Champvoisy
Anm: några av grannbyarna som syns på kartan finns inte med i listan ovan eftersom de ligger utanför appellationen Champagne.

Kyrkan i Passy-Grigny, Église Saint-Pierre et Saint-Paul. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto GO69, 2011).

Orten

Passy-Grigny ligger på Marneflodens högra strand, vilket innebär norr om floden, men inte direkt vid floden.

Kommunen Passy-Grigny omfattar 1199 ha och har 379 invånare (läge 2014) som kallas Passiats-Grigniats respektive Passiates-Grigniates.

Vingårdar

Vingårdarna i Passy-Grigny finns i flera delar av kommunen. I nordvästra delen av kommunen, norr om bäcken Ruisseau de Champvoisy, finns ett block som hänger ihop med vingårdarna i Champvoisy och Sainte-Gemme. Väster och sydväst om byn finns ett block som hänger ihop med vingårdarna i den norra delen av Verneuil. Slutligen finns smärre vingårdar i kommunens västra del (men söder om Ruisseau de Champvoisy), öster om byn och i kommunen sydöstra del. Vingårdarna består av milda sluttningar av olika riktning, inklusive sydostsluttningar, med Pinot Meunier som vanligaste druvsort.

Aktuell vingårdsareal i Passy-Grigny (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 196,8 ha. Fördelningen på druvsorter är 159,5 ha Pinot Meunier (81,1%), 26,8 ha Pinot Noir (13,6%) och 10,5 ha Chardonnay (5,3%). 1997 var vingårdsarealen 185 ha. Det finns 62 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociant

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

 • Benjamin Rogge (ND), vars champagner framställs av Boizel i Épernay.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Gilles Allait et Fils (RM)
 • Boizot-Delionnet (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Maurice Caillot (RC)
 • Renée Caillot (RM), har drygt 7 ha vingårdar i Passy-Grigny och Troissy. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Meunier, vinifierad på ekfat. Sortimentet inkluderar två 100% Pinot Meunier från gamla stockar: Vieilles Vignes och Renée Philippe, där den senare är ekfatsvinifierad.
 • Robert Caillot (RC), har 7 ha vingårdar.
 • Jean-Claude Cazaux (RC)
 • Nobert Cez
 • Pascal Cez (RM, Facebook-sida)
 • Garnier-Causin (RC). Årgångschampagnen Cuvée Lorenzo består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Meunier och är vinifierad på ekfat. La Mystérieuse Vieille Vigne är en 100% Pinot Meunier från gamla stockar.
 • Marc Houelle (RC, Facebook-sida), har 6 ha vingårdar med 94% Pinot Meunier, 5% Pinot Noir och 1% Chardonnay.
 • Laurent Laluc (RC)
 • Jean-Christophe Legendre (RM), har ca 10 ha vingårdar, varav huvuddelen på högra stranden av Vallée de la Marne. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som innehåller en majoritet Chardonnay (avser årgång 2003).
 • Laurent Lequart (RC, Facebook-sida), har 10 ha vingårdar i Passy-Grigny och är medlemmar av kooperativet i byn. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Meunier och är vinifierad på ekfat. Prestige Pur Meunier är en 100% Pinot Meunier som är ekfatsvinifierad. Samma champagne med högre dosage (54 g/l socker = doux) heter Sweet Prestige.
 • Christian Liébart (Facebook-sida)
 • Jean-Jacques Mahé (RC)
 • Jean-Michel Pelletier (RC), som har vingårdar i Passy-Grigny, Saint-Gemme och Verneuil. Årgångschampagnen heter Cuvée Anaëlle. Toppchampagnen i sortimentet heter Cuvée Candice och är en ekfatsvinifierad Pinot Meunier.
 • Chantal Robion (RC)
 • Jacky Robion (RC)
 • Rogge-Cereser (RM), skrivs även utan bindestreck (Rogge Cereser), medlem av Vignerons Indépendants med 10 ha vingårdar och en årsproduktion av 70 000 flaskor. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • Rondeau-Crépin (RC)
 • Thévenet-Delouvin (RM), finns i Passy-Grigny och Cersuil (Mareuil-le-Port) och använder ekfatsbehandling till vissa av sina champagner. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som heter Les Quatre Saisons.

Anm: listan är förmodligen inte fullständig.

Vinmakningsmuseet hos kooperativet som framställer Dom Chaudron. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto ADT Marne, 2014).

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole de Passy-Grigny är ett kooperativ som använder varumärket Dom Caudron för sina champagner. Kooperativet grundades 1929 av 23 odlare (då med 12 ha) på uppmaning av prästen Aimé Caudron. Idag finns 75 medlemmar med 130 ha vingårdar i Marnedalen. Pinot Meunier dominerar stort i vingårdsinnehavet (ca 80%), och flera Dom Caudron-champagner består av 100% Pinot Meunier. I några cuvéer finns det därutöver Chardonnay. Små ekfat används delvis till vissa av cuvéerna. Den mest ambitiösa Pinot Meunier-champagnen i sortimentet heter Cornalyne och vinifieras till 50% på ekfat. Årgångschampagnen Sublimité 50/50 består föga förvånande av 50% Chardonnay (vinifierad på ekfat) och 50% Pinot Meunier. Kooperativet satsar mycket på att erbjuda besök och olika former av rundturer, och har även ett museum med gammal vinmakningsutrustning (se bild ovan). En allmän presentation finns i videon nedan:

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2017, senaste uppdatering 2017-07-22

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Passy-Grigny, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

 1. Pingback: Champagne village profile: Passy-Grigny on the right bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s