Madeira från Barbeito

På portugisiska vindagen för några veckor sedan fanns det med en producent från Madeira, i form av Vinhos Barbeito. Detta är en producent av hög klass, som gör viner som är eleganta i stilen och oftast ligger lite lägre i sötma än andra madeiror av samma typ, vilket tillsammans med den höga syran ger dem en trevlig friskhet.

Tyvärr är både söta viner och förstärkta viner i allmänhet underskattade vintyper, vilket är synd eftersom de kan bjuda på fantastiska aromupplevelser. Madeira är bland ”breda vinnördar” framför allt känt för sina riktigt gamla viner, och inte sällan står Madeira med bred marginal för de äldsta (drickbara/goda) viner som många har provat. Tyvärr verkar det ibland ha lett till att de yngre varianterna ”missas” av en del vinnördar, vilket är synd eftersom det även finns intressant madeira som inte är urgammal frasqueira/klassisk årgångsmadeira. Det borde helt enkelt drickas mer madeira ute i stugorna, såväl yngre som gammal!

Barbeito 20150525

Viner provade:

Barbeito Delvino Reserva Dry 5 Years Old
Druvsorter är 80% Tinta Negra och 20% Sercial; restsötma ca 45 g/l.

Doft av aprikos, lite karamell, lite kryddton, honung, lätt blommig. Smaken är något åt det halvtorra hållet med bra koncentration, hög syra och därmed mycket friskhet, samt karamell. 90 p

Observera att ”Dry” i samband med Madeira betyder något annat än för andra viner, d.v.s. mer åt det halvtorra hållet, men kan uppfattas ligga på ”nedre delen av halvtorr” tack vare den höga syran.

Barbeito Rainwater Madeira Reserva Medium Dry 5 Years Old
Druvsorter är Tinta Negra och Verdelho. Finns på SB, 232 kr/50 cl.

Doft av karamell, en del nötter (valnötter), en del kryddton och torkad frukt. Smaken är halvtorr med torkad frukt, lite tropisk frukt, kryddton och bra syra. 88 p

Rainwater ska vara en lättare stil av madeira med bl.a. lite lägre alkoholhalt än de övriga. Men det saknas verkligen inte kraft i vinet, vilket visas av att det även visades i en vin och mat-kombinationshörna, där det serverades ihop med mörk choklad med mandel och funkade alldeles utmärkt.

Barbeito Boal Reserva Velha 10 Years Old
Klassad ”medium sweet”.

Doft av nötter – valnötter och hasselnötter, karamell, torkad frukt, aningen honung, diskreta blommiga toner. Smaken är halvsöt med bra syrabett och rejäl koncentration, torkad frukt, lite kryddton, hög syra och lätt eldighet. Bra balans, tydligare syra än den 10-åriga Malvasian, 92 p.

Barbeito Malvasia Reserva Velha 10 Years Old
Restsötma 106 g/l, klassad ”sweet”.

Doft av valnötter, lite nötfnas, torkad frukt, karamell, kryddig honung och lätt blommiga toner. Smaken är söt med rejäl koncentration, torkad frukt, honung, kryddton och eftersmak med nötter, frukt och sötma. 92 p

Barbeito Verdelho 1992 Frasqueira
Buteljerad augusti 2013

Doft av karamell, nötter, torkad frukt, honung, lite rökton, lätt blommighet. Lite mer tyngd och komplexitet i doften än hos 10-åringarna. Halvtorr till halvsöt smak, rejäl koncentration, hög syra och kryddton. 92 p.

Frasqueira är de klassiska årgångsmadeirorna som måste vara över 20 år när de buteljeras, d.v.s. tidigast 21:a året efter skörd. Det är inte ovanligt att de buteljeras betydligt senare än så.

Barbeito Malvasia 20 Years Old Ribeiro Real
85% Malvasia och så 15% Tinta Negra från 1952, 1953 och 1954; restsötma 100 g/l

Doft med tydlig kryddton, nötter (framför allt valnötter), rökton, en del torkad frukt och klassiska mognadstoner. Smaken är halvsöt med tydlig kryddton, hög syra (klart bra syra som ger friskhet), nötter och torkad frukt. 93 p.

Här har Barbeito hittat ett kreativt sätt att använda regelverket för att göra bra och intressanta viner. Anges en druvsort på etiketten som måste det finnas minst 85% av den druvsorten i vinet, enligt gemensamma EU-regler. De övriga 15% används här för att ”spetsa” vinet med drygt 60-årigt vin på Tinta Negra, som hittills inte fått säljas under eget druvsortsnamn (men det kommer senare i år), och på så sätt ge extra mognadstoner ihop med Malvasia-karaktären.

Svensk importör är Vinopia, som utöver den enda produktion på SB har två andra Barbeito-madeiror i sitt restaurangsortiment (dock ej någon av de jag provade här).

Den som är intresserad av Madeira gör för övrigt klokt i att kolla in Niklas Jörgensens blogg Mad about Madeira. Under delar av portugisiska vindagen hade Niklas fattat posto vid Vinopias och Barbeitos bord och hjälpte med stor entusiasm till att presentera vinerna.

Annons
Detta inlägg publicerades i Bual, Madeira, Malvasia, Verdelho. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Madeira från Barbeito

  1. Pingback: Madeira from Barbeito | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s