Idag släpper svensk-franske nätvinhandlaren Caviste åter en låda vita viner från Domaine Goisot. Producentens viner kommer från olika appellationer i det område som kallas Grand Auxerrois, vilket är trakterna runt Chablis i nordvästra delen Bourgogne. Goisot är en ekologisk och biodynamisk producent, som är Demeter-certifierad.
Lådans nummer denna gång är CAV0044, och den innehåller två flaskor vardera av tre olika viner till priset 990 kr – alla riktigt bra. I år ingår två Chardonnay- och ett Sauvignon Blanc-vin, men till skillnad från tidigare Goisot-lådor ingen Aligoté.
Jag har tidigare provat släppen under 2013 (CAV0019) och 2012 (CAV0008), men missade det under 2014. I inlägget om CAV0008-lådan skrev jag lite mer allmänt om denna del av Bourgogne.
Saint-Bris Exogyra Virgula 2013
Druvsort: Sauvignon Blanc. Lagrad ett år på ståltank. Taxerad till 135 kr/st av lådans totalpris.
Doft av äpple, framför allt grönt äpple, persika, blommiga toner och relativt diskreta Sauvignon-toner. Smaken är tydligt torr, fruktig med citrus, grönt äpple, lite Sauvignon-toner, en del mineralbeska och hög syra. Klart frisk, ung men funkar nu, 88 p.
Doften är nästan lite Riesling-lik snarare än med de gröna toner som Sauvignon Blanc ofta uppvisar, och med ett inslag av ”djupare” frukttoner i form av stenfrukt än enbart gröna äpplen och citrus. Förklaringen är att druvorna är skördade rätt sent, men vinet har trots det all friskhet det behöver. Jag ser att jag även tidigare har fått parfym- och Riesling-intryck av Goisots Saint-Bris, så det tycks vara en rätt systematisk stil. Den druvmogna stilen är inte så typisk för Bourgogne 2013, utan är en producentstil för detta vin.
Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde 2012
Druvsort: Chardonnay. 18 månader på ekfat, varav 10% nya. Taxerad till 165 kr/st av lådans totalpris.
Doft med gult och grönt äpple, lite citrus, en del fatton med en del smör och rök. Smaken är torr med grönt och gult äpple, lite citrus, hög syra, mineral, bra fruktighet. Relativt ung, 88(+) p.
Vinet påminner om en chablis med rätt tydlig ekfatsbehandling, men är nog lite mer fruktigt än de flesta sådana, så det drar lite mot andra bourgogner (Côte de Beaune) utan att förlora den svala känslan.
Corps de Garde är Goisots terroir-viner som inte är vingårdsbetecknade, och får namnet från ett vakttorn vid domänen. Fatbehandlingen för denna Chardonnay är samma som för de vingårdsbetecknade vinerna, men i detta fall kommer fattonen och smörigheten fram klart tydligare.
Bourgogne Côtes d’Auxerre Biaumont 2012
Druvsort: Chardonnay. 18 månader på ekfat, varav 10% nya. Taxerad till 195 kr/st av lådans totalpris.
Doft med gult äpple, antydan till gula plommon, citrus, parfym och blommiga toner, diskreta fattoner som är väl integrerade, klart elegant! Smaken är torr med citrus, grönt äpple, tydlig mineralton och hög syra. Ung, bör helst lagras, 89+ p.
Här gillar jag doften starkt, och många dubbelt så dyra viner från Côte de Beaune skulle absolut inte behöva skämmas om de hade den här doften, men helhetsintrycket är mer likt en chablis premier cru med väl hanterade ekfatsinslag. Jämfört med föregående vin är det här stramare i smaken och med en mer elegant doft där fattonen är bättre integrerad, men det är inte fylligare. Det är klart mer lagringskrävande, och bör nog helst få några år, och allra helst mer än så (5+ år). Flaskan jag provade från hade varit öppen i över 4 h, och framstod då som ung men rimligt tillgänglig. Några timmar i karaff i kylskåp kan därför vara en bra idé för den som inte kan hålla fingrarna borta i år eller nästa år.
Biaumont är ett av tre vingårdsbetecknade Goisot-viner på Chardonnay. De övriga två heter Gondonne och Les Gueules de Loup. Av de tre förmodas Biaumont vara lite rundare och öppnare som ungt, men Caviste-Martin tyckte själv att det var stramare än väntat. Å andra sidan så är de vita 2012:orna från Bourgogne mer strama än 2011:orna.
Som referens vid provningen (ingår ej i årets låda) serverades också:
Bourgogne Côtes d’Auxerre Biaumont 2009
Doften är blommig och parfymerad med gula och gröna äpplen, citrus, mycket välintegrerade fat och elegans. Smaken är torr och relativt fruktig, lite fylligare och rundare än hos 2012:orna, med hög syra och tydlig mineralton. Relativt ung, funkar nu, 89 p.
Serverades blint med informationen att det var ett av de tre vinerna i en annan årgång. Att det var en av Chardonnayerna var uppenbart, och eftersom fatbehandlingen visade sig på samma sätt så gissade jag Biaumont. Den fruktigare och rundare karaktären indikerade en varmare årgång, så jag gissade på 2009, men syran var så hög (klart bra för en 2009:a!) så jag garderade med 2010 som andrahandsgissning. Så här i efterhand visar det sig att jag provat vinet förut eftersom det ingick i 2012 års låda. Jag gav det då 88+ p, och tänkte även denna gång på en chablis premier cru.
Sammanfattande omdöme
Åter till årets låda! Det här är genomgående riktigt bra viner för sitt pris! Efter att ha provat tre lådor måste jag säga att Goisot är en klart pålitlig producent. Det är trevligt att så bra saker från Bourgogne fortfarande kan köpas till ett så bra pris, trots att producenten är konsekvent bra och inte alldeles okänd. Förklaringen är att Goisot ligger i regionens utkant snarare än i de mest kända appellationerna. Men om vinet är bra och producenten pålitlig är det ju bara att tacka och ta emot om det kommer från en appellation där man inte behöver betala extra för namnet…
Vinarskallen respektive AuZine (signaturen JT) har också hunnit publicera sina intryck av vinerna.
Pingback: Goisot – white wines from northwestern Burgundy | Tomas's wine blog
Pingback: Goisot från Caviste | Vintomas blogg