Byprofil: Pierry, en premier cru-by strax söder om Épernay

Diagram Pierry 201506Nyckelfakta

Ligger i: Vallée de la Marne: Côteaux Sud d’Épernay
Vingårdar och druvsorter: 109,4 ha, varav 50% Pinot Meunier, 32% Chardonnay och 18% Pinot Noir.
Klassificering: Premier cru (90%)
Känt för: enda premier cru-byn i sitt område, den by där benediktinermunken Jean Oudart verkade.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog, orange är bebyggelse och orangeröd tät bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i området Côteaux Sud d’Épernay markerade. Premier cru-byn Pierry är i gult och autre cru-byarna i orange.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Épernay
Åt öster: Chouilly, grand cru (ligger i Côte des Blancs)
Åt sydost: Cuis, premier cru (ligger i Côte des Blancs)
Åt söder: Monthelon
Åt sydväst och väster: Moussy

Stadshuset (mairie) i Pierry. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Animationspierry, 2007).

Orten

Pierry ligger omedelbart söder om Épernay, och är sammanväxt med Épernays södra delar. Byn ligger vid foten av sluttningen med vingårdarna. Bäcken Le Cubry, som bildar dalgången som fortsätter åt väster, löper nedanför byn och rinner ut i Marne i Épernay. Bäcken Le Darcy, som bildar dalgången åt sydsydost (runt Grauves), rinner ut i Le Cubry i Pierry.

Slottet Château de la Marquetterie ligger i Pierry, upp mot sluttningen. Slottet räknar sin historia till 1734 och köptes 1932 av Pierre Taittinger, samma år som han startade sitt champagnehus i Reims. Närmast föregående ägare till slottet var champagnehuset Forest-Fourneaux. Château de la Marquetterie används än idag av Taittinger för representation.

Château de la Marquetterie, uppe till höger i bild, omgivet av vingårdar på sluttningarna ovanför Pierry. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2012).

Slottet Château de Pierry, som ägs av champagneproducenten Paul Gobillard, hyr ut konferens- och festlokaler. Ett annat slott i byn, Château Les Aulnois, drivs som hotell.

Kakproducenten Fossier från Reims, som bl.a. gör de rosa kakorna, har en butik i Pierry.

Kommunen Pierry omfattar 516 ha och har 1179 invånare (läge 2013) som kallas Pierritiers respektive Pierritières.

Jean Oudart och benediktinerna i Pierry

Jean Oudarts grav i kyrkan i Pierry, med en mer nutida minnessten. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Animationspierry, 2012)

Jean Oudart (1654-1742) var en benediktinbroder som var verksam i Pierry från 1679 till sin död, och som var en framstående vinmakare. Han var alltså samtida med Dom Pierre Pérignon (1638/9-1715) i Hautvillers och Dom Thierry Ruinart (1657-1709) som även de var benediktiner. Jean Oudart kallas idag ibland ”Dom Oudart”, men eftersom han var lekbroder (frère convert) var han inte prästvigd, och ska därför inte kallas ”Dom” om man använder termen korrekt. Frère Oudart är däremot helt riktigt.

Att Oudarts viner var uppskattade visas av att vinerna från just Pierry och Hautvillers år 1700 betingade i Paris dubbelt så höga priser som övriga bra viner från regionen: 800-980 livres per queue (ca 400 liter) mot 400-550 för de som var bons eller plus excellents, 300 för dem som var médiocrement bons qui sont pourtant bons och 150-200 för de därunder. Det allra mest eftertraktade Pierry-vinet kom från vingården Le Clos Saint-Pierre.

Egendomen i Pierry och de omkringliggande vingårdarna tillhörde Abbaye de Saint-Pierre-aux-Monts i Châlons-en-Champagne. Det fanns alltså inte någon självständigt kloster i Pierry, utan det rörde sig om en klosterägd lantbruks- och vinegendom. Vingårdarna fanns i Pierry, Chouilly, Avize, Cramant och Épernay.

Efter franska revolutionen, då franska staten konfiskerade all kyrklig egendom, såldes benediktinerhuset i Pierry. 1999 köptes byggnaden av kommunen Pierry.

Benediktinhuset i Pierry med tillhörande trädgård. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Animationspierry, 2013).

Vingårdar

Vingårdarna i Pierry ligger på sluttningen väster om Épernay och utgörs huvudsakligen av sydostsluttningar. Pinot Meunier är den vanligaste druvsorten. Vingårdarna hänger ihop med de i Épernay och Moussy.

Aktuell vingårdsareal i Pierry (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 109,4 ha. Fördelningen på druvsorter är 54,7 ha Pinot Meunier (50%), 35,1 ha Chardonnay (32,1%) och 19,6 ha Pinot Noir (17,9%). 1997 var vingårdsarealen också 109 ha. Det finns 125 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Hus som använder sig av vingårdar i byn inkluderar Taittinger.

Premier cru-statusen

På den nu avskaffade skalan échelle des crus hade Pierry 90%, vilket har gjort det till en premier cru-by. Det är den enda byn i Côteaux Sud d’Épernay som är premier cru-klassad; de tre grannkommunerna i samma område låg på 88%. Det bör ha varit vingårdarnas homogena lutning i en bra riktning i en bredare del av dalgången som gjort att Pierry ansågs aningen bättre än grannbyarna. Möjligen har också jordmånen bidragit; ett lokalt talesätt lyder Pierry est pierreux, ”Pierry är stenigt”.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Pierry inkluderar Cantuel, Les Chevernets, Les Gayères, Les Gouttes d’Or, Les Noues, Les Porgeons, Les Rouges Fosses och Les Tartières.

Bäcken Le Cubry i Parc du Ru i Pierry. Det här vattendraget bildar den dalgång och de sluttningar som vingårdarna i Pierry och omgivande byar ligger i/på. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2012).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

 • A. Bagnost (NM), där A står för Arnaud.
 • Barthelemy, har 12 ha vingårdar. Låg tidigare i Taissy, men finns sedan juli 2013 i Pierry.
 • Bouché Père & Fils (NM), har 30 ha vingårdar i nio byar. Toppvinet är den årgångslösa Cuvée Saphir, som innehåller en majoritet Chardonnay.
  Historik
  Producenten grundades 1920 av Abel Bouché, men det var först 1945 som de började vinifiera och säljs sin egen champagne, på initiativ av sonen Pierre.
 • Paul Gobillard (NM), en producent som finns i Château de Pierry och som är en del av Groupe Thiénot. På mer sentida flaskor anges producenten som Thienot-företaget Société de Vieillissement des Vins de Champagne i Reims.
  Historik
  Paul Gobillard började producera champagner under eget namn 1941, och huset har senare köpts av Alain Thiénot.
 • Michel Lenique (NM), tidigare Lenique & Fils, har 9,3 ha vingårdar i bl.a. Vincelles, Le Mesnil-sur-Oger och Épernay.
 • Mandois (NM), tidigare Henri Mandois, är ett medelstort champagnehus. Mandois har 35 ha vingårdar i 12 byar, huvudsakligen i Épernay-trakten, Côte des Blancs och Sézannais med 70% Chardonnay, 15% Pinot Noir och 15% Pinot Meunier. De egna vingårdarna räcker till 70% av produktionen, vilket är en hög siffra bland champagnehusen. Två årgångschampagner ingår i deras ”Collection 1735”, varav en blanc de blanc som brukat få positiv uppmärksamhet och utmärkelser. I ”Collection Unique” ingår den årgångsbetecknade Cuvée Victor från gamla stockar, delvis ekfatsbehandlad, och Le Clos (också kallad Clos Mandois) från en 1,5 ha stor muromgärdad vingård i Pierry planterad med Pinot Meunier och helt ekfatsbehandlad. En presentations/reklamvideo återfinns nedan.
  Historik
  Victor Mandois (f. 1842) började producera champagne i Épernay 1860 (men familjen Mandois räknar sin historik som vingårdsägare tillbaka till 1735), och 1906 flyttades huset till Pierry av Auguste Mandois.

  Champagnerna säljs också under varumärkena:

  • Comte De La Rochefoucauld
  • Gastin Dericbourg
  • Hervé Malraud

 • Vollereaux (NM), ett champagnehus med 40 ha vingårdar, huvudsakligen i Épernay-trakten. Toppvinet heter Cuvée Marguerite och består av 75% Chardonnay och 25% Pinot Noir (avser årgångarna 2007 och 2008).
  Historik
  Victor Vollereaux började producera sina egna champagner i liten skala 1923, men kom från en familj som ägde vingårdar i Pierry och Moussy sedan 1805.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • DS, som står för Dunoyer de Segonzac, har 3,1 ha vingårdar, Pinot Noir från Mareuil-sur-Aÿ och vingårdar i Épernay-trakten med 85% Chardonnay. Har också en företagsadress i Mareuil-sur-Aÿ.
  Historik
  Producenten startade när Mauricette Mordant och Philippe Dunoyer de Segonzac (som sedan 1985 var verksam i Bordeaux) i början av 2009 köpte en mindre producent i Pierry.
 • Bruno Gobillard (RM)
 • Lagache (RM), har 12 ha vingårdar i 10 olika byar, inklusive Chavot, Chouilly, Épernay och Pierry. I sortimentet ingår tre årgångschampagner: Cuvée Millésime Prestige (grand cru, med en majoritet Chardonnay), Cuvée Millésime Veuve Prévost (majoritet Pinot Noir) och Prestige des 3 Demoiselles (majoritet Chardonnay) som enbart fylls i genomskinliga magnumflaskor, varav en specialversion förses med några Swarovskikristaller. Ej att förväxla med Jean Lagache i Œuilly.
  Historik
  Producenten grundad 1959 under namnet Gilbert Lagache av Gilbert och Monique Lagache.
 • Bruno Michel (RM), medlem av Vignerons Indépendants (presentationssida där), med 13 ha vingårdar i Pierry och Moussy med 50% Chardonnay, 45% Pinot Meunier och 5% Pinot Noir. Påbörjade ekologisk odling 1997, fick Ecocert-certifiering 2004 och har ställt om vissa vingårdar till biodynamisk odling. Använder delvis ekfat. I vingården Les Roses har Bruno Michel en 0,12 ha plätt med gamla stockar av Pinot Meunier planterade en foule, d.v.s. gammaldags tätplantering, som används till roséchampagnen Lieux-Dit Les Roses.
  Historik
  Bruno Michel påbörjade sin produktion 1980, och är son till José Michel, som sedan 1955 driver champagneproduktion i grannbyn Moussy.
 • Guy Michel & Fils (RM), har 22 ha vingårdar med 50% Pinot Meunier, 35% Chardonnay och 15% Pinot Noir.
  Historik
  Guy Michel påbörjade sin produktion 1959.
 • Paul Pothelet (RM), som har flera cuvéer med olika djurmotiv som täcker hela flaskan.
 • Jean Sélèque (RM), har 5,15 ha vingårdar i fyra kommuner – Moussy, Pierry, Épernay och Boursault – med 50% Chardonnay, 40% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir. Årgångschampagnen heter Comédie. Baksidesetiketterna har föredömligt detaljerad information om druvsorter, vingårdsursprung, basårgång och degorgering. Ej att förväxla med J-M Sélèque nedan.
  Historik
  De två Sélèque-producenterna (Jean och J-M nedan) hade en gemensam historia till 2008, som går tillbaka på Henri Sélèque. Han planterade sina första egna vingårdar 1965/66, med hjälp av sin svärfar Jean Bagnost, byns borgmästare och en av grundarna av Pierry-kooperativet. Etiketten säger ”depuis 1969”, vilket bör vara då vingårdarna började ge skörd. Sönerna Richard och Jean började arbeta i familjeföretaget 1974. Henri Sélèque dog 1995, och 2008 delades familjeegendomen upp i två delar: Jeans dotter Nathalie står för denna del och Richards son Jean-Marc Sélèque står för J-M-delen (nedan). Namnet Jean Sélèque började användas på denna del 2013. Före uppdelningen tycks namnet helt enkelt ha varit Sélèque. Årgångscuvéen Comédie började produceras när Henri Sélèque dog och finns idag hos båda producenterna.
 • J-M Sélèque (RM), där J-M står för Jean-Marc. Har 7,5 ha vingårdar i sju kommuner: 1,9 ha i Pierry, 1,5 ha i Moussy, 1,1 ha i Épernay, 1 ha i Vertus, 1 ha i Boursault, 0,7 ha i Mardeuil och 0,3 ha i Dizy. Vingårdarna innehåller 60% Chardonnay, 30% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir. Ca 30% av produktionen vinifieras på ekfat av olika storlek, och alla cuvéer innehåller en viss andel ekfatsbehandlat basvin. De två årgångschampagnerna är Cuvée Comédie (Chardonnay-dominerad och delvis ekfatsbehandlad) och Cuvée Partition, som framställs av sju utvalda fat (namnet syftar på sju musikaliska noter) och är Chardonnay-dominerad (fem av sju fat i årgång 2008). Baksidesetiketterna har föredömligt detaljerad information om druvsorter, basårgång och degorgering. Ej att förväxla med Jean Sélèque ovan.
  Historik
  Se Jean Sélèque ovan för den gemensamma historiken fram till 2008. Jean-Marc Sélèque tog över ena delen av familjeegendomen 2008, samtidigt som hans kusin Nathalie tog över den andra.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

Producentstatusen CM = Coopérative de manipulation, ett kooperativ som säljer champagner framställda av medlemmarnas druvor, oftast under ett varumärke ägt av kooperativet.

Världens största champagneglas finns utställt hos kooperativet i Pierry. Höjden är 2,13 meter och volymen 117 liter. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Cellierspierry, 2013).

 • Union Vinicole des Coteaux d’Epernay (CM), förkortat U.V.C.E och ibland kallat Les Celliers de Pierry, är ett kooperativ i Pierry grundat 1956. Kooperativet har idag (2015) över 240 medlemmar med 85 ha vingårdar i Pierry och Moussy med omgivningar, varav 55% Pinot Meunier, 25% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Vineriet moderniserades 2007. Champagnerna säljs under varumärket:

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2016-04-24

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Pierry, en premier cru-by strax söder om Épernay

 1. Ping: Champagne village profile: Pierry, a premier cru just south of Épernay | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s