Byprofil: Brugny-Vaudancourt, en Champaneby i Côteaux Sud d’Épernay

Diagram Brugny-Vaudancourt 201507Nyckelfakta

Ligger i: Vallée de la Marne: Côteaux Sud d’Épernay
Vingårdar och druvsorter: 77,7 ha, varav 73% Pinot Meunier, 23% Chardonnay och 4% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (86%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i området Côteaux Sud d’Épernay markerade. Premier cru-byn Pierry i gult och autre cru-byarna, inklusive Brugny-Vaudancourt, i orange.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Vinay
Åt nordost: Chavot-Courcourt
Åt söder: Morangis
Åt nordväst: Saint-Martin-d’Ablois
Anm: några av grannbyarna som syns åt väster och söder på kartan finns inte med i listan ovan eftersom de ligger utanför appellationen Champagne, och därför inte har några byprofiler.

Orten

Kommunen Brugny-Vaudancurts vapen. Bilden länkad från Wikimedia Commons (skapad av Chatsam, 2014).

Brugny-Vaudancourt ligger sydväst om Épernay, längs väg D951 som fortsätter i riktning mot Sézanne.

Kommunen består av byarna Brugny (som är den som markeras Brugny-Vaudancourt på kartorna), Vaudancourt, Les Limons och Le Grange Le Comte i kommunen.

Kommunen Brugny-Vaudancourt omfattar 1987 ha och har 468 invånare (läge 2013) som kallas Brugnitiers-Vaudancouriers respektive Brugnitières-Vaudancourières. På bynivå gäller dock beteckningarna Brugnuytiers/Brugnytières respektive Vaudancouriers/Vaudancourières.

Vingårdar

Vingårdarna i Brugny-Vaudancourt ligger i kommunens nordöstra del, framför allt runt Vaudancourt, på sluttningar som utgörs av bäcken Le Cubrys dalgång. Vingårdarna ligger på högra stranden av Le Cubry och utgörs av sluttningar där riktningen varierar från väst via nord till öst. Vingårdarna hänger ihop med de i Saint-Martin-d’Ablois, Vinay och Chavot-Courcourt. Pinot Meunier är den dominerande druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i Brugny-Vaudancourt (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 77,7 ha. Fördelningen på druvsorter är 56,7 ha Pinot Meunier (73%), 18,2 ha Chardonnay (23,4%) och 2,8 ha Pinot Noir (3,6%). 1997 var vingårdsarealen också 78 ha. Det finns 49 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Château de Brugny-Vaudancourt, som ligger strax söder om byn. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Monalixa, 2009).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

 • Michel Testulat (NM), toppchampagnen heter Cuvée Thomas och är en årgångs-blanc de blancs.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Edmond Bourdelat (RM), toppchampagnen heter Magnifi Sens och är en årgångscuvée med 65% Chardonnay och 35% Pinot Meunier (avser årgång 2006). Nedan en presentationsvideo med en del bilder från vingårdarna i byn, tal och text dock enbart på franska.

 • De Sloovere-Pienne, vars champagner anger att de är framställda i Brugny av Alain Pienne (RM), med adress i Monthelon.
 • James Didier (RM)
 • Gabriel Fresne (RM), har 4,2 ha vingårdar i sex kommuner: Brugny-Vaudancourt, Vinay, Chavot-Courcourt och Morangis i Côteaux Sud d’Épernay står för 70% medan Marfaux och Pourcy i Vallée de l’Ardre står för 30%. Totalt finns 80% Pinot Meunier, 15% Chardonnay och 5% Pinot Noir i vingårdarna. Toppchampagnen i sortimentet är årgångschampagnen, Cuvée Gabriel Millésime.
 • Henry-Bourdelat (RM), har vingårdar i bl.a. Brugny, Chouilly, Cuis, Epernay, Chavot och Moussy. Toppchampagnen i sortimentet är årgångschampagnen, Cuvée Millésime.
 • Alain Hugot (RM)
 • Benoit Hugot (RM), har vingårdar i Brugny-Vaudancourt, Vinay, Moussy, Pierry och Hautvillers. Har ett litet museum med äldre vinmakningsutrustning.
 • Lahaye-Berthelot (RM), har 3 ha vingårdar och en årsproduktion på 25 000-30 000 flaskor. Toppchampagnen heter Cuvée Préstige och 50% av basvinet har spenderat ett år på fat.
 • Bernard Oudart (RC)
 • Étienne Oudart (RC), har 8,9 ha vingårdar i Brugny, Vinay och Essômes-sur-Marne. Är medlem av kooperativet i Vinay. Toppchampagnen heter Cuvée Juliana Millésimée och består av 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier (avser årgång 2006). Producenten kallar sig också Le Manoir des Arômes efter namnet de gett sin byggnad.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2016-03-26

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Brugny-Vaudancourt, en Champaneby i Côteaux Sud d’Épernay

 1. Ping: Champagne village profile: Brugny-Vaudancourt in the Côteaux Sud d’Épernay | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s