Byprofil: Mancy, en Champagneby i Côteaux Sud d’Épernay

Diagram Mancy 201507Nyckelfakta

Ligger i: Vallée de la Marne: Côteaux Sud d’Épernay
Vingårdar och druvsorter: 188,6 ha, varav 52% Chardonnay, 42% Pinot Meunier och 6% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (88%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i området Côteaux Sud d’Épernay markerade. Premier cru-byn Pierry i gult och autre cru-byarna, inklusive Mancy, i orange.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Monthelon
Åt nordost: Cuis, premier cru (tillhör Côte des Blancs)
Åt sydost: Grauves, premier cru (tillhör Côte des Blancs)
Åt sydsydväst: Moslins
Åt väster: Morangis

Kyrkan i Mancy. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto François Collard, 2009).

Orten

Mancy ligger söder om Épernay i en grenad dalgång som bildas av bäckarna Le Darcy och Le Mancy. Själva bybebyggelsen ligger vid Le Mancy, på bäckens vänstra strand. De två bäckarna rinner ihop i norra delen av kommunen, där Le Mancy rinner ut i Le Darcy, som rinner från Grauves-hållet.

Kommunen Mancy omfattar 357 ha och har 268 invånare (läge 2013) som kallas Mancéens respektive Mancéennes.

Vingårdar

Vingårdarna i Mancy ligger utspridda i hela kommunen, på båda sidor av Le Darcy och Le Mancy. Vingårdarna i kommunens västra del ligger på sluttningar på Le Mancys vänstra strand, och hänger ihop med de i Monthelon, Morangis och Moslins. Vingårdarna i kommunens mellersta och östra delar, mellan Le Mancy och Le Darcy, respektive en mindre mängd på högra stranden av Le Darcy, hänger ihop med de i Grauves. På grund av läget i en grenad dalgång är sluttningarna mycket varierande, men mestadels sydost i kommunens västra del. Chardonnay är den vanligaste druvsorten, men andelen Pinot Meunier är bara något mindre.

Aktuell vingårdsareal i Mancy (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 188,6 ha. Fördelningen på druvsorter är 98,2 ha Chardonnay (52,1%), 79,2 ha Pinot Meunier (42%) och 11,2 ha Pinot Noir (5,9%). 1997 var vingårdsarealen 186 ha. Det finns 48 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Mancy inkluderar Les Hautes Norgeailles och Les Bas Putroux som Laherte Frères i Chavot-Courcourt använder till sin champagne Les Vignes d’Autrefois.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • D’Oliveira-Fransoret
 • Domi-Moreau et Fils
 • Dumez-Bourboin (RC)
 • Roger Fransoret, en producent som var tidig med ekologisk odling.
 • B. Girardin (RM), tidigare Bernard Girardin, medlem av Vignerons Indépendants med vingårdar i områdena Côteaux Sud d’Épernay och Vitryat med 65% Chardonnay, 25% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir. Cuvéerna har av Sandrine Girardin döpts efter olika musiktermer, med Vibrato, en blanc de blancs, i toppen.
 • Pernet-Lebrun (RM), med årgångschampagnen Cuvée Authentick Millésimé.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole de Mancy är ett kooperativ som grundades i början av 1948 i Mancy. Bakgrunden var att årgången 1947 (som visade sig bli lysande) mognade så tidigt att många odlare fortfarande var osäkra på om de skulle kunna sälja sina druvor när det började bli dags att skörda. Tre odlare som ville undvika sådan osäkerhet i framtiden tog därför initiativet till detta kooperativ. Huvudkontoret ligger sedan 1994 på Avenue de Champagne inne i Épernay, men vinifieringen sker i Mancy och presshus finns på tre ställen (Chapelle-Monthodon, Mancy och Sézanne). Kooperativet har 190 medlemmar med 113 ha, med en hög andel Chardonnay. Kooperativet äger också 7,5 ha egna vingårdar i Saint-Agnan (i området Terroir de Condé, längre västerut i Vallée de la Marne). Årsproduktionen är ca 1,2 miljoner flaskor. Champagnerna säljs under varumärkena:
  • Esterlin, som representerar en årsproduktion på ca 400 000 flaskor. Toppcuvéen heter Cuvée Cléo och görs på 100% Chardonnay, medan Cuvée Cléo rosée ”de saignée” görs på 100% Pinot Meunier.
  • Victor Lejeune
  • Samt åtminstone tidigare D’Alencourt.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2016-03-26

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Mancy, en Champagneby i Côteaux Sud d’Épernay

 1. Ping: Champagne village profile: Mancy in the Côteaux Sud d’Épernay | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s