Ortsprofil: Châlons-en-Champagne

Nyckelfakta

Ligger i: östra delen av vinregionen Champagne, utanför vingårdsområdena.
Klassificering: ingen, har inga vingårdar.
Känt för: Regionhuvudstad för Champagne-Ardenne, hemort för champagnehuset Joseph Perrier.

Karta

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap.

Inga av Châlons-en-Champagnes grannkommuner är champagnebyar, så det finns inga profiler för kommunerna/byarna på kartan.

Stadshuset i Châlons-en-Champagne, Hôtel de Ville. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto TitTornade, 2014).

Orten

Châlons-en-Champagne är huvudstad i departementet Marne (där bl.a. Reims och Épernay ligger) och i regionen Champagne-Ardenne, som också består av departementen Ardenne, Aube och Haut-Marne. Det är regionens fjärde största stad efter Reims, Troyes och Charleville-Mézières. Châlons-en-Champagne ligger vid floden Marne.

Fram till 1995 hette staden Châlons-sur-Marne.

Kommunen Châlons-en-Champagne har en yta av 2605 ha och 45 225 invånare (läge 2012), som kallas châlonnais respektive châlonnaises. Några av grannkommunerna är sammanväxta förorter, så hela stadsområdet har något större befolkning. Befolkningsantalet i Châlons-en-Champagne har en något minskande tendens; på 1970-talet var befolkningen i kommunen som mest över 52 000.

Marnefloden flyter genom Châlons-en-Champagne, vilket innebär att staden hade ett bra läge för champagnehus under den tid då flodtransport var praktisk. Här kanalen Le Nau, som bildas av en arm av Marne, i centrala delen av staden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Vassil, 2008).

Vingårdar

Inga vingårdar finns i kommunen eftersom den ligger utanför den tillåtna vingårdszonen för appellationen Champagne, zone de production, som omfattar 319 kommuner. De närmaste vingårdarna finns ca 18 km bort, i sydöstra delen av Montagne de Reims.

Champagneproducenter

Châlons-en-Champagne ligger i den zon runt vingårdarna där druvor och basviner får bearbetas till färdig champagne, zone d’élaboration, som är några hundra kommuner större än zone de production.

Châlons-en-Champagne hade fler producenter under champagneindustrins tidiga framväxt än idag. Anledningen var läget vid Marne, som underlättande transport.

Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Joseph Perrier (NM), fullständigt namn Joseph Perrier Fils & Cie, är ett medelstort champagnehus som idag ingår i Groupe Alain Thiénot. De egna vingårdarna utgörs av 21 ha på högra stranden av Vallée de la Marne, och som till stor del består av Pinot Noir. Hjärtat i vingårdsinnehavet är de 9 ha som finns i trakten av Cumières, inklusive Damery och Hautvillers, där de har en anläggning och ett 1800-talsresidens med med en imponerande park. Rött vin från Cumières används för övrigt till alla husets roséchampagner. Det största vingårdsinnehavet är dock de 12 ha som finns i Verneuil. De egna vingårdarna täcker 25% av produktionen av ca 800 000 flaskor per år. Druvor köps in från Montagne de Reims, Côte des Blancs och Vitryat. Joseph Perrier är ett av de champagnehus som tidigt hade en hög exportandel, och som fortsatt att ha det, idag ca 70% av försäljningen. Alla årgångslösa cuvéer (Brut, Demi-Sec, Blanc de blancs och Rosé) och den vanliga årgångscuvéen heter Cuvée Royale, till åminnelse av att huset en gång i tiden försåg drottning Victoria och kung Edward VII med champagne. I samband med husets 185-årsfirande år 2010 infördes två nya årgångschampagner, en blanc de  blancs och en rosé, båda med årgång 2002 som första årgång. De har sedan döpts till Esprit de Victoria och känns igen på en annan flaskform. Prestigecuvéen heter Joséphine, är döpt efter Joseph Perriers dotter, och är en årgångschampagne som brukar bestå av drygt hälften Chardonnay och resten Pinot Noir.
  Historik
  Huset grundades 1825, men egentligen finns en bakgrund från 1700-talet, då François Alexandre Perrier (Josephs far) grundade firman. 1825 är årtalet då Joseph tog över och satte sitt namn på huset. Joseph köpte en byggnad som tidigare varit postkontor, där det också fanns en kulle där de kunde gräva ut källare. Efter fem generationer söner eller kusiner Perrier i spetsen såldes huset 1888 till Paul Pithois, som var en medarbetare till Pasteur i hans forskning kring vinets jäsning. Efter honom sköttes huset av några ytterligare generationer Pithois, först kom hans söner Pierre och Roger, och i nästa generation Georges. 1994 köptes huset av Laurent-Perrier, och 1998 köptes de av Groupe Alain Thiénot, där även champagnehusen Marie Stuart och Canard-Duchêne ingår. Alain Thiénot är en släkting till Paul Pithois, och så är även hans kusin Jean-Claude Fourmon, som leder huset. Cumières-egendomen köptes i början av 1800-talet av Alphonse Pithois-Bertin, far till Paul Pithois, och hör alltså ihop med huset Joseph Perrier sedan 1888.
 • Även Duval-Leroy (med säte i Vertus) och G.H. Martel (med säte i Reims) har mindre anläggningar i Châlons-en-Champagne.

Champagnehus som flyttat härifrån eller lagts ner

 • Beaumet är idag ett varumärke som används av Château Malakoff i Épernay, som i sin tur ägs av Laurent-Perrier.
  Historik
  Beaumet grundades 1878, och flyttade i början av 1900-talet från Pierry till Châlons-en-Champagne. 1977 köptes huset av Jacques Trouillard, vilket lade grunden till Trouillards champagne Château Malakoff i Épernay. Verksamheten flyttades från Châlons-en-Champagne till Épernay efter köpet.
 • Jacquesson, som numera finns i Dizy, låg ursprungligen i Châlons-en-Champagne.
  Historik
  Huset grundades 1798 av Memmie Jacquesson i Châlons-sur-Marne. Från de tidiga åren kan nämnas att Napoleon gärna drack champagnerna, och att Joseph Krug jobbade hos dem innan han grundade sitt eget hus. Memmies son Adolphe Jacquesson tog över, men båda Adolphes söner dog unga och firman förföll från 1875. Léon de Tassigny, en champagnemäklare från Reims, tog över från 1925. 1974 köptes Jacquesson av familjen Chiquet och flyttades till Dizy, där de hade egna vingårdar.

Château Jacquesson. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

 • Albert Le Brun, som idag är ett varumärke som används av Charles de Cazanove i Reims. Prestigechampagnen Vieille France produceras fortfarande.
  Historik
  Huset grundades 1860 i Avize av Leon Le Brun, och togs över av Albert i generationen efter. Huset flyttade senare till Châlons-en-Champagne, enligt en uppgift så sent som 1975. Där fanns huset när det i slutet av 1998 såldes av Francois Le Brun till den amerikanska investmentfirman Plantagenet Capital Management. Årsproduktionen var då cirka 500 000 flaskor, och i köpet ingick 3 km källare och rättigheterna att använda Salvador Dali-målningar på etiketter. Därefter såldes huset vidare 2000 till Patrick Raulet (med företaget SA Finance du Levant), som 2003 sålde till Lombard & Médot-gruppen (som då fortfarande hette Charles de Cazanove). Albert Le Bruns hemadress blev Pargny-lès-Reims, där systerhuset Médot också hade en anläggning. Efter att G.H. Martel köpte Charles de Cazanove från Lombard & Médot senare under 2003 tycks varumärket Albert Le Brun ha följt med i köpet.
 • När Henry Vizetelly skrev sin bok A History of Champagne 1882, fanns också bl.a. Freminet et Fils (Charles Freminet är ett av varumärken som använts av Château Malakoff och senare De Castellane i Épernay, så det kan ha följt med i köpet av Beaumet, se ovan), Dagonet et Fils (idag finns en annan producent med det namnet i Hautvillers) och Jacquard Frères i Châlons-en-Champagne.

Abbaye de Saint-Pierre-aux-Monts

I Châlons-en-Champagne fanns det förr ett benediktinkloster vid namn Abbaye de Saint-Pierre-aux-Monts som hade stor betydelse för den tidiga utvecklingen av vinproduktionen i Champagne, innan de mousserande vinerna hade blivit den vanliga stilen. Klostret grundades år 660 eller tidigare, och deras vingårdar finns omnämnda i början av 1100-talet. Klostret ägde bl.a. vingårdar i trakten av Pierry, och broder Jean Oudart som verkade som vinmakare där 1679-1742 hörde till detta kloster.

I likhet med de mesta andra kyrkliga egendomar konfiskerades klostrets alla byggnader och mark efter franska revolutionen. Vingårdarna auktionerades ut, och själva klostret blev en kavallerikasern som revs 1836.

Abbaye de Saint-Pierre-aux-Monts avbildat i Louis Barbats bok Histoire de la ville de chalons et de ses monuments från 1854, och bör visa hur klostret såg ut i slutet av 1700-talet. Bilden länkad från Wikimedia Commons.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ortsprofil: Châlons-en-Champagne

 1. Ping: Champagne city profile: Châlons-en-Champagne | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s