Byprofil: Grauves, en premier cru-by för Champagne i Côte des Blancs

Diagram Grauves 201508Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 190,0 ha, varav 92% Chardonnay, 7% Pinot Meunier och 1,5% Pinot Noir.
Klassificering: Premier cru (95%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna visas i grönt och premier cru-byarna, inklusive Grauves, i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Cuis, premier cru
Åt nordost: Cramant, grand cru
Åt öster: Avize, grand cru
Åt sydost: Oger, grand cru
Åt väster: Moslins (ligger i Côteaux Sud d’Épernay)
Åt nordväst: Mancy (ligger i Côteaux Sud d’Épernay)
Anm: den återstående länken kommer när profilen över den byn har lagts upp.

Grauves med omgivande vingårdar. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto François Collard, 2009).

Orten

Grauves ligger på ”baksidan” av själva Côte des Blancs-sluttningen, i en dalgång som bildas av bäcken Le Darcy. Le Darcy rinner upp i Grauves och rinner åt nordväst in i området Côteaux Sud d’Épernay. Ett skogsparti skiljer Grauves från övriga byar i Côte des Blancs.

Utöver själva byn Grauves ligger även småbyarna Le Grand Pré, Montgrimaux och Le Darcy i kommunen.

Namnet Grauves kommer från latinets grava, grus. Ett lokalt smeknamn för byn är ”Royal Coteau” eftersom skogen på flertalet sidor omger Grauves som något av en kungakrona. I och för sig vore en hästsko en bättre beskrivning av skogsbrynets form.

Kommunen Grauves omfattar 784 ha och har 626 invånare (läge 2016) som kallas Gravriots respektive Graviotes.

Kyrkan och kyrkogården i Grauves med vingårdar i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Quispiam, 2014).

Vingårdar

Vingårdarna i Grauves ligger runt byn, på båda sidor av bäcken Le Darcy. Sluttningarna varierar men inkluderar sydvästsluttningar på högra stranden och nordostsluttningar på vänstra stranden. Chardonnay är den dominerande druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i Grauves är 190,0 ha. Fördelningen på druvsorter är 174,1 ha Chardonnay (91,6%), 13,0 ha Pinot Meunier (6,8%) och 2,9 ha Pinot Noir (1,5%). 1997 var vingårdsarealen 185 ha. Det finns 193 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Premier cru-statusen

På den numera avskaffade échelle des crus-skalan, där 100% = grand cru och 90-99% = premier cru, var det ett fåtal byar som hade olika siffror för gröna respektive blå druvsorter, d.v.s. Chardonnay respektive Pinot Noir och Pinot Meunier. Grauves var en av dem, med 95% för gröna druvsorter och 90% för blå druvsorter, vilket i båda fallen innebar premier cru-status. Denna premier cru-status har Grauves behållit, i likhet med övriga byar som hade uppnått den.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Grauves inkluderar bl.a.

 •  Les Hautes Roualles ligger i kommunens norra del, högt upp i sluttningen. Pierre Domi framställer en vingårdsbetecknad champagne på 100% Chardonnay från vingården.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Bauchet-Augé (RM)
 • Pierre Cordonnier (RM), har 2,6 ha vingårdar och en årsproduktion av 6 000 flaskor.
 • Courty-Leroy (RM)
 • Pierre Domi (RM), har 8,5 ha vingårdar i Grauves, Mancy och Monthelon. Den vingårdsbetecknade Les Hautes Roualles på 100% Chardonnay lanserades 2014.
 • Ange Dominé (RM)
 • Marc Dominé, har 3,37 ha vingårdar med 97% Chardonnay och 3% Pinot Noir och en årsproduktion av 10 000 flaskor.
 • Driant-Valentin (RM, Facebook-sida), medlem av Vignerons Indépendants med drygt 7 ha vingårdar i Grauves och Aÿ. Toppchampagnen heter Cuvée des Lys och består av 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir i likhet med årgångschampagnen.
 • Gaspard-Bayet (RM)
 • P. Guyon (RM) med företagsnamnet Guyon Pierre.
 • Pascal Marest (RM)
 • Hugues Populus (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 4,8 ha vingårdar. Flera av champagnerna framställs delvis på ekfat.
 • Mathieu-Princet (RM, Facebook-sida), har ca 9 ha vingårdar i Grauves, Bisseuil, Verneuil, Bligny (i Côte des Bar) och Bertignolles. Sammansättningen på årgångschampagnen varierar.
 • Remue-Gaspard (RM, Facebook-sida), har vingårdar i 10 kommuner i Côte des Blancs, Vallée de la Marne och Aube.
 • Ruelle-Lagedamont (RM)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av ett kooperativ anges producentkoden som CM = coopérative de manipulation, till skillnad från RC när de säljs av en kooperativmedlem under sitt eget namn.

 • Coopérative Vinicole de Grauves är ett kooperativ i Grauves grundat 1948 med ca 200 medlemmar med knappt 60 ha vingårdar, huvudsakligen i Grauves men också i några grannbyar i Côte des Blancs. Champagnerna säljs under namnet:
  • Le Royal Coteau (Facebook-sida), som har två årgångschampagner: Brut Millésime som består av en blandning av Chardonnay och Pinot Noir och Vieilles Vignes Millésime som består av 100% Chardonnay från gamla stockar i Grauves.

Historiskt kända champagner

 • Pol Roger Grauves 1928 var den första champagne som champagneskribenten Richard Juhlin gav 100 poäng till. 1928 var för övrigt en legendarisk champagneårgång och den ”vanliga” Pol Roger 1928 var Winston Churchills favoritchampagne.

Producenter i andra byar

 • Frerejean Frères (Facebook-sida) grundades 2005 av tre bröder Frerejean Taittinger. Champagnerna kom inledningsvis från Grauves men företagsadressen var i Reims. Numera har de en adress i Avize. Sortimentet inkluderar flera årgångschampagner: Extra Brut består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2006). Cuvée des Hussards är en Chardonnay-dominerad årgångschampagne från gamla stockar (2008: 100% Chardonnay, 2012: 85% Ch och 15% Pinot Noir). Årgångs-rosén består av 60% Chardonnay, 28% Pinot Noir och 12% Pinot Noir som rött vin (avser årgång 2012). VV26 är en årgångslös blanc de blancs från gamla stockar, där de äldsta planterades 1926.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2019, senaste uppdatering 2019-04-28

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Grauves, en premier cru-by för Champagne i Côte des Blancs

 1. Ping: Champagne village profile: Grauves, a premier cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s