Bourgogne från Le Grappin med Caviste

Fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste släpper idag en låda med vita och röda viner från Bourgogne. Lådan kommer från Le Grappin, som drivs av en australier vid namn Andrew Nielsen. Det är samma producent som stod för augustisläppet efter semestern förra året, som jag skrev om då.

Innehållet i lådan är dock något annorlunda än förra året, vilket beror på att årgången 2013 gav väldigt liten skörd. Detta har tyvärr varit en följetång i Bourgogne flera år i rad, med konkurrens om flaskorna (inte minst tack vare ökat intresse från Fjärran Östern) och stigande priser som följd. Martin har fördelat de sex flaskorna i lådan på fem olika viner (alltså 1+1+1+1+2) för att få ihop tillräckligt många lådor för att det ska gå att göra en lansering. Alla är från 2013. Förra året var det tre olika viner i Le Grappin-lådan CAV0032, vilket är det normala i Caviste-lanseringar.

Lådan CAV0045 kostar 2190 kr för sex flaskor, varav tre vita och tre röda.

Caviste Le Grappin 20150812

Savigny-lès-Beaune Blanc 2013
Chardonnay, produktion 2013 är tre fat. Taxerad med 295 kr/st av lådans pris, en flaska i lådan.

Doften ger ett rätt fruktigt intryck med päron, lite citrus, lite mineral, en del vita blommor, aningen fat och smör. Smaken är medelfyllig med päron och äpple med lite äppelmustkaraktär, lätt kryddig, bra syra och fruktig eftersmak. Relativt tillgänglig nu, 87-88 p.

Santenay Premier Cru Les Gravières Blanc 2013
Chardonnay, produktion 2013 är två fat. Taxerad med 355 kr/st av lådans pris, en flaska i lådan.

Doft med äpple, antydan till citrus, mineral inklusive antydan till lera och jord, antydan till fat och parfym. Smaken är medelfyllig(+) med grönt äpple, citrus, mineral, hög syra, grönäpplig eftersmak med mineral. Ung, får gärna lagras, 88-89(+) p.

Det här vinet är helt klart mest lagringskrävande av de tre vita, och då provade jag ändå från en flaska som stått öppen i några timmar.

Beaune Premier Cru Les Grèves Blanc 2013
Chardonnay, produktion 2013 är två fat. Taxerad med 415 kr/st av lådans pris, en flaska i lådan.

Doft med gult äpple, en del gula plommon med antydan till persika, en del fat och smör. Mest klassisk och typisk fatat vit bourgogne-doft av de tre. Smaken är medelfyllig(+) med äpple, citrus, mineral, hög syra och en mineralfylld eftersmak. Yngre och stramare smak än vad doften indikerar, kan utvecklas, 89(+) p.

Även om detta vin kan må bra av utveckling så är det inte i lika stort behov av lagring som den vita Santenay:en ovan.

Savigny-lès-Beaune Rouge 2013
Pinot Noir från vingården Aux Fourneaux. Taxerad med 295 kr/st av lådans pris, en flaska i lådan.

Doft med körsbär, like kalkton och antydan till apelsinskal. Möjligen hovrar också ett litet grönt intryck i bakgrunden, men det är inte så utpräglat. Smaken är medelfyllig med körsbär och hallon, tydlig mineralton, hög syra och en eftersmak med äpple, körsbär och en del tannin. Stramt och ungt vin som kan må bra av en del lagring, 87(+) p.

Många röda Bourgogne 2013 jag provat är rätt strama med markerad syra, så det här vinet visar upp en rätt årgångstypisk stil. Det hade hänt rätt mycket med 2012:an av detta vin på bara ett år (se nedan), så gissningsvis är det här vinet lite mer tillgängligt redan nästa år.

Beaune Premier Cru Les Boucherottes 2013
Pinot Noir, produktion 2013 är sju fat. Taxerad med 415 kr/st av lådans pris, två flaskor i lådan.

Elegant doft med jordgubbar och körsbär, parfymerad och blommig ton, aningen apelsinskal. Relativt ljus frukt och komplexitet i doften. Smak med jordgubbar, lite lingon, mineral, kalkigt intryck, hög syra, antydan till strävhet, eftersmak med äpple och hallon. Relativt ung, elegant doft, 89-90(+) p.

Det här vinet är faktiskt i nuläget mer tillgängligt än den röda Savigny-lès-Beaune, men jag gissar att det kommer att ha en längre utvecklingskurva. Trevligt att det vin som jag tyckte var bäst var det som det finns två flaskor av i lådan.

Som referensvin provade vi en flaska från förra årets låda:

Savigny-lès-Beaune Rouge 2012
Pinot Noir från vingården Aux Fourneaux, 12 månader på ekfat varav 14% ny ek (1 av 7 fat). Ej med i årets låda.

Komplex doft med mogna jordgubbar, lite körsbär, lite apelsinskal, viss blommighet, aningen animaliska toner. Rätt öppet intryck. Smaken är medelfyllig(+) med jordgubbar, mineral, kalkigt intryck, hög syra, mineralisk och stram eftersmak med lite tannin. Ung smak, komplex och härlig doft, 88(+)/89 p.

Det hade hänt en hel del med det här vinet på ett år, inte minst har det fått en mer komplex och större doft. Förra året satte jag 87+ p på det, och skrev ”redan ett år kan nog vara bra här”, vilket trevligt nog visade sig stämma.

Baserat på dessa viner tycker jag att stilen hos Le Grappin är ren och elegant med tydlig syra, även om det också är ett årgångsdrag hos 2013. De röda vinerna har rätt måttliga tanniner som framför allt kommer fram i eftersmaken.

Annons
Detta inlägg publicerades i Bourgogne, Chardonnay, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bourgogne från Le Grappin med Caviste

  1. Pingback: Burgundies from Le Grappin | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Vit och röd Bourgogne från Le Grappin med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s