Domaine de la Romanée-Conti 2012

DRC 2012 glas 20150610

I juni arrangerade importören Vinunic åter en provning av aktuell årgång från Domaine de la Romanée-Conti, den Bourgogneproducent som av många anses göra några av världens bästa viner. Samma typ av provning ordnades förra året med 2011:orna och för tre år sedan med 2009:orna. Det var en mycket trevlig överraskning att det blev en sådan här provning med 2012:orna, för produktionsvolymen är plågsamt liten.

Sammanfattande intryck av 2012:orna

Årgång 2012 i Bourgogne har en rätt stor likhet med 2010, vilket betyder att de har bra (men inte överdriven) fruktmognad i kombination med bra syra som ger friskhet, och överlag rena toner. På marginalen är 2012 inte riktigt lika fenomenal som 2010, och möjligen är vinerna inte lika jämna i stil och kvalitet, men i år har de för mig framstått som mer 2010-lika än de gjorde förra året.

DRC-2012:orna faller väl in i detta mönster, och påminner mycket om DRC:s 2010:or medan de skiljer sig en hel del från den stramare och mer slutna årgången 2011. Det är alltså sagolikt eleganta och välbalanserade viner med tydliga mineraltoner som har en hel del charm nu, men som har potential för riktigt lång lagring.

Nu är det bara i fallet La Tâche jag har provat 2012 och 2010 mot varandra, men jag har intrycket att de ”enklare” 2012:orna – Corton och Échézeaux – står sig fullt ut mot 2010:orna, medan de ”tyngre” 2012:orna – Richebourg, Romanée-Saint-Vivant och La Tâche – ligger en noslängd efter motsvarande 2010:or.

DRC producerade för övrigt ingen Vosne-Romanée 1er cru i årgången 2012.

DRC 2012 flaskor 20150610

Provningsanteckningar om DRC-2012:orna

Corton 2012

Doft av mogna körsbär, viol och andra blommiga toner, diskret lakritston och lite mysk och tryffel. Elegant doft. Smak med mogna körsbär, tydlig syra, bra bärkoncentration, rejäl mineralton, smidiga tanniner, lång mineralisk eftersmak med körsbär. Ung, 93(+) p.

Mycket elegant, smidig och mineralisk för en Corton, och visade på mer komplexitet med tid i glaset. Mer tannin än Échézeaux.

Échézeaux 2012

Doft av mogna körsbär och mogna jordgubbar, parfymerade toner, kryddton, antydan till örtiga och stjälkiga toner samt animaliska toner och mysk. Tydligt elegant doft. Smak med körsbär, rejäl och dominerande mineralton, bra syra, relativt lätta och smidiga tanniner. Fin koncentration och komplexitet. Ung, klart elegant, 94+/95(+) p.

Visar upp lite traditionella stjälkiga och animaliska toner som jag inte hittade i Corton, och  har även mer djup. Skillnaden framstår som tydligare med tid i glaset.

Grands Échézeaux 2012

Doft av mogna körsbär, kryddton, viol, parfymerad, lite mysk, antydan till lakrits, lätt antydan till stjälkighet, elegant. Smak med körsbär, rejäl mineralton, bra koncentration, tydlig mineralton, smidiga men märkbara tanniner. Ung, 95+ p.

Rätt lik Échézeaux i doften men aningen kryddigare och tyngre. I smaken är den lite mörkare och mer koncentrerad, med lite tydligare tanniner, på ungefär samma nivå som Corton.

Romanée-Saint-Vivant 2012

Doft med tydlig mineralton, mogna mörka körsbär, violton, lite hyacint?, rätt tydlig parfymton, lite kryddton och lakrits. Klart elegant! Smaken är enormt mineralisk med körsbär, fin syra, lite kryddton, smidiga tanniner, blommigt och parfymerat smakintryck, smidig och mineralisk eftersmak. Ung, 96+ p.

Lite elegantare och mer mineralisk än de övriga. Ett mycket charmigt och otroligt elegant vin!

Richebourg 2012

Doft av mogna jordgubbar och körsbär, rätt tydliga kryddtoner, en del apelsinskal, lakrits, viol och parfymton, mineral. Smak med mörka körsbär, tydlig kryddton, mineralton, rätt kännbara men mycket smidiga tanniner, bra syra, lång eftersmak med kryddton, körsbär och en del tannin. Ung, behöver tid men någorlunda tillgänglig nu, 96+ p.

Lite kryddigare och tyngre än de föregående vinerna, påminner om en kraftigare version av Échézeaux och Grands Échézeaux och är mindre lik Romanée-Saint-Vivant.

La Tâche 2012

Doft av mogna körsbär, klart tydlig mineralton, en del apelsinskal, kryddton, lakrits, mysk, blomtoner och parfym, en del stallighet och antydan till stjälkiga toner. Kanske tydligast DRC-typiska toner av dem alla, och klart elegant. Smak med körsbär, rejäl koncentration, massiv mineralton, bra syra, parfymton, smidiga tanniner. Ung och elegant, 97(+) p.

Som ofta en kombination av drag från Romanée-Saint-Vivant och Richebourg men ett strå vassare. Denna gång tycker jag den är mer lik Romanée-Saint-Vivant än Richebourg, fast med mer kraft.

Det här var en tvåflaskprovning, och korkdjävulen var denna dag särskilt elak och slog till mot den ena La Tâche-flaskan! Arrangörerna hade någon timme på sig, men någon extraflaska fanns inte att uppbringa, så det fick bli halv ranson i La Tâche-glasen. För att kompensera för detta lyckades Vinunic dock skaka fram en flaska La Tâche 2010 som också fick provas med halv ranson:

La Tâche 2010

Ljusare färg än 2012:an. Stoft doft av jordgubbar, körsbär, klart tydlig mineralton, lite stjälkiga toner, mysk, något utvecklade toner med antydan till multna löv, mycket elegant. Smak med mogna jordgubbar och körsbär, massiv mineralton (mer än 2012:an), enorm koncentration, fin syra, rätt tydliga men samtidigt mycket smidiga tanniner (mer tannin än 2012:an), mineralrik och lång eftersmak med bärton. Relativt ung men med viss utveckling, enormt elegant, 98+ p.

Ett sagolikt elegant vin, faktiskt liter mer mineraliskt och elegant än den fantastiska 2012:an. 2010:an hade inte gått och ”gömt sig i tunneln” och var mer öppen än väntat. Här finns som jämförelse en beskrivning av en provning av DRC-2010:orna när de var nysläppta.

Annons
Detta inlägg publicerades i 2012, Bourgogne, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Domaine de la Romanée-Conti 2012

  1. Pingback: Domaine de la Romanée-Conti, the 2012 vintage | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s