Byprofil: Saint-Thierry, en historisk Champagneby i Massif de Saint-Thierry

Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Montagne & Val de Reims / Massif de Saint-Thierry
Vingårdar och druvsorter: 56,1 ha, varav 45% Pinot Meunier, 31% Pinot Noir och 24% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (87%)
Känt för: sitt kloster

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Massif de Saint-Thierry markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Thil
Åt sydost: Reims (ligger i området Vesle et Ardre)
Åt sydväst: Merfy
Åt nordväst: Pouillon
Anm: några av grannkommunerna åt söder och öster ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Stadshuset (mairie i Saint-Thierry. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Orten

Saint-Thierry ligger i Champagneregionens nordvästra del, strax nordväst om Reims.

Motorvägen A26/E17 (senare E15), från Reims i riktning mot Calais, går genom kommunens södra och sydöstra delar.

Kommunen Saint-Thierry omfattar 759 ha och har 636 invånare (läge 2016) som kallas Théodoriciens respektive Théodoriciennes.

Klostret i Saint-Thierry

Klostret i Saint-Thierry i gravyr av Dom Germain  från 1600-talet, och senare utgiven i boken Monasticon Gallicanum. Lägg märke till vinrankorna till vänster och upptill i bilden. Bilden länkad från Wikimedia Commons.

Vinodlingen i trakten har en lång tradition, och ska ha initierats redan på 600-talet av munkarna i det kloster som fanns i byn. Klostret grundades av Thierry du Mont d’Or (Saint Thierry) runt år 500 och kallas ibland Abbaye de Mont d’Hor och ibland Abbaye de Saint-Thierry.

Detta kloster hade under medeltiden ett av de största vingårdsinnehaven i regionen, och klostret och dess grundare har gett namn åt såväl byn som området.

Klostret drogs in 1695 och byggnaderna användes istället som sidoresidens för ärkebiskopen i Reims. Byggnaderna revs sedan 1777. 1968 grundades ett nytt kloster i byn under namnet Abbaye de Saint-Thierry, ett nunnekloster för benediktinsystrar.

Det nutida nunneklostret i Saint-Thierry. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Vingårdar

Vingårdarna i Saint-Thierry ligger runtomkring byn. Vingårdarna ligger på nästan platt mark, med mycket milda sluttningar av varierande riktning. Pinot Meunier är den vanligaste druvsorten, men det finns också rätt mycket Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal i Saint-Thierry är 56,1 ha enligt CIVC (aktuella uppgifter 2019, avser läget med något års fördröjning). Fördelningen på druvsorter är 25,4 ha Pinot Meunier (45,3%), 17,2 ha Pinot Noir (30,7%) och 13,5 ha Chardonnay (24,1%). 1997 var vingårdsarealen 55 ha. Det finns 6 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Saint-Thierry inkluderar bland annat:

  • Le Clos, ett läge som ligger omedelbart söder om byn.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

  • Mont d’Hor (ND), uppges ha 14 vingårdar. De flaskor jag sett anger att en négociant i Épernay är producent. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 59% Pinot Noir, 27% Chardonnay och 14% Pinot Meunier (avser årgång 2004).

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Remi Harlaut-Paris (RC), årgångschampagnen består av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay (avser 2008 och 2010).
  • Thierry Hotte (RM, Facebook-sida), har vingårdar i Brimont och Chaumuzy (i Vesle et Ardre). Millésime Madame är en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Meunier.
  • Arnaud Labbé (RC, Facebook-sida)
  • Carole Noizet (RM, Facebook-sida), medlem av Vignerons Indépendants. Ekfat används till några cuvéer och årgångschampagnen består av en majoritet Chardonnay och resten Pinot Noir (60% Chardonnay i årgång 2008). I sortimentet ingår också flera olika Ratafia, tidigare bl.a. tre druvrena på Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Bör ha blivit RM ganska nyligen (annars kunde de inte vara med i Vignerons Indépendants), var tidigare RC.
  • Noizet-Crémont (RC, Facebook-sida), har ca 5 ha vingårdar i bl.a. Saint-Thierry, Thil, Pouillon och Chenay. Ekfat används till minst en cuvée.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

 Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2019, senaste uppdatering 2019-04-22

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Saint-Thierry, en historisk Champagneby i Massif de Saint-Thierry

  1. Pingback: Champagne village profile: Saint-Thierry, a historical village in the Massif de Saint-Thierry | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s