Några intryck av årgång 2014 i Bordeaux

Bordeauxprovning 20150903Igår ordnade nätvinhandlaren Winefinder en intressant Bordeauxprovning i Stockholm, med hälften primörer och hälften färdigbuteljerade viner. För de som kör med så kallad hashtags var det tydligen #bdxprovning15 som gällde i samband med detta evenemang.

Det hela gick till så att ett antal producenter presenterade primörprover av årgång 2014, samt en buteljerad årgång av sitt vin. Samtliga viner finns till salu av Winefinder, 2014 som primör. Årgång 2014 ligger fortfarande i fat, och är därför inte färdiga viner än. Vid det här stadiet – nästan ett år efter skörd – går det att få en rätt bra bild av hur vinerna är, men det är förstås inte den slutliga bilden.

Jag tänkte ge ett litet sammanfattande intryck av årgången 2014, och så får vi se om jag eventuellt återkommer med bedömningar av enskilda viner. Den bästa 2014 jag provade var dock Leoville-Poyferré, men skam vore väl annars eftersom det också var det dyraste vinet. 🙂 Jag fokuserade inledningsvis på att prova de röda vinerna på vänstra stranden, och tog därefter de mer fåtaliga vita och söta.

2014 är en klart bra årgång! I mitt tycke är 2014 den bästa årgången sedan 2010, vilket betyder att den är bättre än trion 2011-2013. (Näst bäst är 2012.) Det är dock inte en lika bra årgång som toppårgångarna 2010 eller 2005, så vi pratar förmodligen om en fyrstjärnig årgång på en femstjärnig skala. Denna bedömning är jag långt ifrån ensam om, utan nästan alla som provat har samma intryck.

2014 utmärker sig genom hög druvmognad och rena aromer i kombination med hög syra. Den höga druvmognaden åtföljs av rätt hög alkoholhalt, som dock inte direkt är uppenbar tack vare att syranivån bidrar med friskhet. Denna kombination är en lite paradoxal blandning av varm- och kallårgångskaraktär och man kan därför inte riktigt kalla 2014 för ”klassisk”. Många producenter har haft svårt att hitta en tidigare årgång att jämföra med. Jag hörde en av representanterna på plats igår säga att 2014 var som en kombination av 2009 (druvmognaden) och 2008 (”strukturen”), men jag tycker inte att den jämförelsen håller riktigt fullt ut. En blandning av den relativt varm-stilade 2009 (som inte är lika ”övervarm” som 2003 i stilen) och den klassiska 2008 skulle hamna närmare en ”klassisk” Bordeaux än 2014 gör.

Detta gör att vi befinner oss lite i okarterad terräng när det gäller hur vinerna beter sig. Ska man ta fasta på den höga syranivån så kan det leda till att vinerna sluter sig ganska snabbt och behöver lång lagringstid. Ska man ta fasta på den höga druvmognaden, ”fruktigheten”, så skulle det kunna innebära att vinerna är drickbara tidigt. Några producenter igår lutade snarare åt det senare, men reserverade sig med ett ”vi får se”. Så även om de flesta är överens om att årgången är klart bra, är det lite svårare att sia om hur den kommer att bete sig med lagring över tiden.

Min enda tidigare kontakt med 2014 var i slutet av maj, när jag provade Haut Brion och övriga 2014-viner från Domaine Clarence Dillon. (I övrigt var det mycket 2012 som gällde under det Bordeauxbesöket.) Jag har ännu inte bloggat om denna provning. Nåväl, vid detta tillfälle kändes syranivåerna i vinerna – inte minst de röda men även de vita – klart mer påtagliga än vad de gjorde igår. I maj tyckte jag att de röda vinerna jag då provade var klart svårbedömda, men igår hade jag inte samma intryck. Det ska därför bli intressant att se hur vinerna beter sig färdiga och buteljerade, om 1-1,5 år.

De första omdömena om vinerna från Sauternes i april pratade om så extremt höga syranivåer att de närmast smakade ”torrt” (förmodligen menades egentligen ”halvsött”). Detta gav vinerna höga omdömen eftersom detta innebar att de hade en intressant balans, med lite annorlunda gastronomisk potential. Igår provade jag tre Sauternes i slutet av provningen, d.v.s. då gommen hade fått jobba en del. Jag uppfattade då syranivåerna som höga men alls inte extrema, utan intrycket motsvarade något i stil med årgången 2010. Frågan är om samma fenomen som jag råkade ut för i april spelade in, d.v.s. att vinerna i april av någon anledning gav ett tydligare syraintryck än vad de gör nu. (Den malolaktiska jäsningen, som får viners syranivå att ”mjukna” något, inträffar före primörprovningen i april, så det är inte den som spökar.) Nåväl, baserat på enbart tre viner så framstod Sauternes 2014 som en klart bra men stilmässigt ”normal” högsyraårgång i appellationen.

De få torra vita viner jag provade var också bra, som sig bör i en högsyra-årgång, men jag hade ärligt talat förväntat mig att syran och friskheten skulle vara än mer påtaglig.

Finns det någon risk att den relativt höga alkoholhalten i vinerna slår igenom i en mindre bra balans, d.v.s. alkoholkänsla? Jag tror risken är relativt liten, och man behöver nog vara på den klart alkoholkänsliga sidan för att störa sig på detta. Om det väl inträffar borde risken vara större för högra strandens Merlot-dominerade viner (som regelmässigt ligger högre i alkohol än de från vänstra stranden) och kanske för de torra vita vinerna. Jag tror risken är mindre för röda från vänstra stranden.

Lite mer om primörer i Bordeaux

I Bordeaux finns det en lång tradition av att sälja vinerna en primeur, d.v.s. innan de är buteljerade, vilket innebär att det är en form av terminskontrakt.

De stora primörprovningarna sker på plats i Bordeaux i april och är en stor tilldragelse i branschen. Inte minst Robert Parkers omdömen om vinerna vid detta tillfälle har haft stor betydelse för efterfrågan på en primeur-marknaden. Från och med i år (och därmed årgången 2014) har dock Parker slutat att täcka en primeur. Den av honom grundade tidskriften The Wine Advocate publicerar fortfarande omdömen därifrån, men i år är det Neal Martin som står för ”Parkerpoängen”. (Han brukar för övrigt inte ha riktigt samma smak som Robert Parker.)

Strax efter primörprovningarna släpps vinerna till försäljning till ett pris på förstahandsmarknaden som slottet själva sätter. Winefinder är såvitt jag vet idag den enda aktör på den svenska marknaden som säljer en primeur-viner direkt till konsument, och provningen ordnades med anledning av detta. Systembolaget hade sådan försäljningsverksamhet förr i tiden (men självklart aldrig någon motsvarande provningsverksamhet för konsumenter…), men har slutat med det. Monopolet köper in en primeur, men sedan lanseras vinerna som webblanseringar när de väl finns fysiskt.

I forna tider var det oftast en bra affär att köpa en primeur, eftersom priserna på andrahandsmarknaden regelmässigt steg. Under en lång följd av år blev topp-Bordeauxer dyrare och dyrare, bl.a. drivet av efterfrågan på den asiatiska marknaden. För några år sedan började så priserna att sjunka, men på sistone tycks botten vara nådd och priserna ökar en aning igen. Efter rekordpriser för toppårgångarna 2009 och 2010 var slotten ovilliga att sänka priserna på de efterföljande årgångarna, så årgångarna 2011-2013 har tveklöst sålts till väl höga priser jämfört med kvaliteten och efterfrågan. Även de som köpt 2009 och 2010 på andrahandsmarknaden har fått vidkännas förluster på sitt innehav.

Det går därför inte att säga att det alltid är en bra affär att köpa en primeur, och perioden med riktigt stora vinster för en primeur-köparna var förmodligen en historisk parantes. Det finns dock en del som tyder på att 2014 kan vara ett bättre köp än de föregående tre årgångarna: det är en bättre årgång som säljs till ungefär samma pris som de föregående och andrahandsmarknaden sjunker inte längre. Så den som är sugen på att köpa en primeur, och är medveten om att prisnivån kan innebära såväl chans som risk, har här en årgång som ser mer lovande ut än de föregående tre.

Annonser
Det här inlägget postades i 2014, Bordeaux, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Några intryck av årgång 2014 i Bordeaux

  1. Ping: Some impressions of the 2014 Bordeaux vintage | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s