Huré Frères, en ny champagneproducent från Caviste

Den fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste har idag släppt en låda champagne från Huré Frères under beteckningen CAV0046. Huré är en ny producent i Cavistes sortiment, och är för närvarande den tredje champagneproducenten vid sidan av Pehu-Simonnet och den hett eftertraktade Savart.

Huré Frères är en mindre champagneproducent som finns i premier cru-byn Ludes på nordsidan av Montagne de Reims. Här befinner vi oss i den svalare delen av Pinot-land, men i den delen där både Pinot Meunier och Pinot Noir spelar en betydande roll.

Att Caviste-Martin nyligen har fått upp ögonen för just den här producenten beror på att deras stil ändrats de senaste åren, efter att ett generationsskifte genomförts inom familjen. Jämfört med tidigare är nu stilen mer i linje med andra ”moderna småproducenter”. Stilförändringen är dock inte avslutad än och delar av sortimentet – framför allt de som inte ingår i aktuell Caviste-låda – bygger fortfarande på druvmaterial skördat under föregående regim. Omdömen om producenten som ligger några år bakåt i tiden speglar därför inte nödvändigtvis dagens cuvéer.

Priset för lådan är 1690 kr, och den innehåller 2+2+2 av nedanstående flaskor.

Caviste Huré 20150909

Invitation – årgångslös vit
Årgångslös, basårgång 2011 (60%) samt reservvin (40%) från en solera. 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier och 20% Chardonnay. Degorgerad april 2015, dosage 6 g/l. 255 kr/st av lådans pris.

Doft av mogen gul frukt, framför allt gula äpplen med aningen inslag av äppelmust och bokna äpplen, lite stekta äpplen, kryddton, lite mandel, antydan till halm och honung, samt mineral. (Det går faktiskt att inbilla sig att vinet har spetsats med lite Chenin Blanc-arom!) Fruktig smak med äpplen av blandad färg (rött, gult, grönt), ett intryck av äppelmust, klart bra syra, en del kryddton, en del mineral, och en röd- och guläpplig eftersmak. En champagne med ren stil som är fruktig och äpplig, och hyggligt matig. Behöver ingen ytterligare lagring, men har syran och strukturen för att tåla lagring. 88 p.

Provningsnoteringen ovan är baserad på en flaska som varit öppen någon timme (men stått kallt). En nyöppnad flaska gav ett intryck av mer mineral och lite mer gröna toner, inklusive gröna äpplen, men å andra sidan mindre komplexitet i aromerna.

Insouciance – årgångslös rosé
Årgångslös, basårgång 2012 (70%, varav 5% rödvin) samt reservvin (30%) från en solera. 37,5% Pinot Noir, 37,5% Pinot Meunier och 25% Chardonnay. Degorgerad april 2015, dosage 6 g/l. 275 kr/st av lådans pris.

Färgen är djupt laxrosa. Rätt djup och fruktig doft med smultron, röda äpplen, en del kryddton, och aningen körsbärskärnor. Fruktigare och bärigare doftintryck än den vita champagnen ovan. Fruktig smak, äpplig med mestadels röda äpplen, aningen äppelmustinslag, bra syra, tydlig kryddton, en del mineral, och en äpplig och bärig eftersmak med lite grönäppligt bett på slutet. Fruktig och äpplig stil, behöver i likhet med den vita versionen egentligen inte lagras. 88 p.

Framstår som aningen tyngre än den vita versionen (aktuell basårgång i rosén, 2012, förmodas vara en lite bättre årgång än 2011), men lite mindre tydliga mineraltoner. En nyöppnad flaska gav ett intryck av lite mer mineral och grönäppliga toner, men hade mindre bärtoner, d.v.s. var ”mindre röd”.

Instantanée 2008
Degorgerad juni 2015, 35% Chardonnay, 35% Pinot Noir och 30% Pinot Meunier, dosage 3,5 g/l. 315 kr/st av lådans pris.

Doft med äppelton med en del stekta äpplen, mineral, lite mandel och annan nötton, antydan till kakao, lite halm och andra aromer som jag förknippar med ”moderna småodlarchampagner”. Smak av äpplen av blandad färg, en del äppelmustkaraktär, aningen stekt äpple, bra koncentration, klart tydlig mineralton (som är av det kalkiga och ”mineralvattenslika” slaget), en del kryddton, hög syra, eftersmak med äpple och mineral. Funkar bra nu, men kan utvecklas mer, 90(+) p.

Jämfört med de två årgångslösa så är 2008:an inte så mycket tyngre, men har däremot en helt annan mineraldominans i smaken som gör att det här vinet lyfter till en annan nivå. Återigen ser vi exempel på vilken toppårgång 2008 är! En fantastiskt bra champagne för det priset. Caviste är för övrigt först med att sälja 2008:an.

Caviste Huré baksida 20150909Om jag ska sammanfatta mitt stilintryck av dessa viner, så skulle jag säga att de har en del ”moderna småodlardrag” i form av viss stramhet och ”terroirkänsla”. Dessa drag är dock inte så utpräglade som hos t.ex. Savart, utan jag skulle säga att de här champagnerna ligger halvvägs mellan en sådan stil och ”vanlig småodlarstil”. Dessutom är de rätt drickfärdiga, t.o.m. årgångschampagnen. Det gör dem sammantaget klart lättgillade. Stilen är också rätt typisk för druvmaterialet, d.v.s. Pinot-blandning från ett svalt område. (Möjligen ger rosén ett lite varmare intryck än de övriga.)

Det här var min första egentliga bekantskap med Huré Frères. I och för sig kände jag igen namnet, förmodligen för att de är medlemmar i en av flera sammanslutningar av småproducenter, Les Artisans du Champagne, vars mässa jag besökte förra våren. Flera andra medlemmar i samma organisation torde vara väl bekanta för svenska champagnefantaster, bl.a. Savart, Vilmart och Pierre Péters.

Anmärkning: jag ser att lådan redan står som slutsåld…

Detta inlägg publicerades i Champagne, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Huré Frères, en ny champagneproducent från Caviste

  1. Pingback: Champagnes from Huré Frères with Caviste | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s