Roederer Cristal – Masterclass med Wine Advocate och provning med Jean-Baptiste Lecaillon

Matter of Taste Cristal 20150228

I slutet av februari bjöd The Wine Advocate, Robert Parkers vintidskrift, in till en egen vinmässa i London under namnet ”Matter of Taste”. Den bestod av en omfattande mässa, i princip enbart med ”RP 90+”-viner och ett antal Masterclasses. Jag deltog på två av dessa, där den ena var en vertikalprovning av Roeder Cristal. Masterclassen leddes av Stephan Reinhardt, som är Wine Advocates senaste skribent för Champagne, allehanda tysktalande vinregioner och Loire.

Roederer 20140617 Jean-Baptiste Lecaillon 1I juni förra året kom dessutom Roederers vinmakare Jean-Baptiste Lecaillon på besök och höll en provning som ordnades av importören Vinunic. Det som var mycket speciellt med den provningen var att vi fick prova en stor mängd stilla basviner, vin clair, som används till Roederers årgångslösa Brut Premier. Därutöver provade vi igenom aktuellt sortiment och några äldre årgångar. Eftersom jag märkligt nog aldrig bloggat om den provningen passar jag på att lyfta in Cristal-delen av den provningen här.

Om Roederer Cristal

Cristal är prestigechampagnen från det utmärkta champagnehuset Louis Roederer. Roederer brukar för övrigt kvala in på de flesta rankningar av de bästa champagneproducenterna eftersom hela deras sortiment håller hög klass.

Cristal görs på en blandning av Pinot Noir och Chardonnay. Normalt är det lite mer än hälften Pinot Noir i blenden, med 55%/45% som en typisk sammansättning. Druvorna till Cristal tas från vingårdar där stockarna är minst 25 år gamla. Druvor från yngre stockar i ”Cristal-vingårdslägen” används istället som reservvin i Brut Premier. Ursprunget är nästan enbart grand cru-byar, och så någon enstaka premier cru-vingård. Pinot Noir-druvorna till Cristal kommer till stora delar från grand cru-byarna på nordsluttningar, d.v.s. Verzenay-trakten. Huvuddelen av Cristal-vingårdarna odlas numera biodynamiskt.

En andel av basvinerna behandlas i ekfat, men jag tycker inte att fattonen är särskilt märkbar i Cristal. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning, så syranivån är fullt bevarad och ger friskhet, balans och långt liv – men gör samtidigt vissa årgångar av Cristal lite krävande i deras ungdom.

Cristal är en prestigechampagne av högsta klass. Man ska inte tro att den iögonenfallande flaskan och uppmärksamheten den har fått i vissa ”bling-bling-lyxproduktskretsar” är liktydig med att Cristal bara är förpackning och image. Stilmässigt så är Cristal elegant och rätt stram, men ändå med rejäl koncentration och kraft – således en mycket tilltalande kombination. Jag hittar ofta mycket citrustoner och mycket mineral i Cristal. Med dessa inslag och den höga syran så förekommer det att Cristal får omdömet ”nästan blanc de blancs-stil”. Jean-Baptiste Lecaillon vände sig dock mot detta, och menade att strukturen tveklöst kommer från Pinot Noir, men att Chardonnay bidrar med elegans (och mer syra). Även om Cristal inte riktigt har samma ”tunga” Pinot-intryck som t.ex. champagner från Bollinger eller Egly-Ouriet brukar definitivt en del Pinot-toner finnas där. T.ex. kan citrustonerna mycket väl gå mot blodgrape, de äppliga tonerna drar ofta åt andra typer av äpplen än enbart de gröna och det kan finnas brödtoner och en del kryddtoner som mer är Pinot-typiska.

Flaskan och historik

Porträtt av Alexander II från 1870-talet målat av Alexandr Wegner, som idag finns i Hermitagets samlingar. Bilden länkad från Wikimedia Commons.

Cristal skapades i sin ursprungliga form 1876 av Louis Roederer för den ryske tsaren Alexander II, som redan var en trogen kund och efterfrågade något än mer exklusivt.

Den genomskinliga flaskan kommer alltså redan från den tiden, även om det inte längre rör sig om kristallglas. (En fördel är då att man dels slipper få bly i sin champagne, och dels slipper behandla tomflaskorna som miljöfarligt avfall.) Utmärkande för Cristal-flaskan är också en platt botten, som förmodligen förklarar varför flaskan är gjord av något tjockare glas än en standardflaska.

På den tiden var champagner betydligt sötare än idag, även om de första Brut-champagnerna för all del hade införts några decennier tidigare. De alla sötaste versionerna efterfrågades inte minst i Ryssland. Jag har sett uppgifter om att det kunde röra sig om runt 200 g/l i det som såldes till Ryssland! Dagens smaklökar skulle förmodligen karaktäriserat Alexander II:s Cristal som vrålsöt och knappast känt igen vinet även om det även på den tiden gjorde på utmärkt råmaterial.

Efter ett uppehåll i produktionen 1917-1927, så har den nya omgången Cristal producerats från 1928 och sett likadan ut sedan dess. Från 1974 har även en roséversion producerats.

Cristal kan alltså sägas vara den första prestigechampagnen, även om det väl är Dom Pérignon (första årgång 1921) som har etablerat prestigechampagnen som ett ”brett koncept” och något som alla stora champagnehus vill ha.

Årgångar och lagring

Cristal lanseras relativt ung för att vara en lagringsduglig prestigechampagne från ett stort och välrenommerat hus. Det är till och med så att Cristal ofta kommer först bland de ”stora och kända” prestigechampagnerna, och 2007:an lanserades relativt nyligen. (Just i årgång 2007 kom Cristal inte först, eftersom Belle Epoque gjorde ett skutt i årgångstabellen och gick direkt från 2004 till 2007.)

Trots detta tidiga släpp ligger Cristal numera längre tid på jästfällningen än förr. Idag är siffran sex-sju år, medan det förr (1990-talet och tidigare?) bara rörde sig om fyra år. Cristal lagras minst åtta månader på korken, efter degorgeringen, innan flaskorna levereras ut.

Redan förra året berättade Jean-Baptiste Lecaillon att Roederer planerade att lansera Cristal 2009 före Cristal 2008. Så gissningsvis dyker 2009:an upp nästa år (2016) och 2008:an först 2017.

Cristal från druvmogna årgångar (t.ex. 2005 och 2006) har i flera fall varit rätt tillgängliga vid släpp, men de från högsyraårgångar (t.ex. 1996 och 2004) och toppårgångar i största allmänhet (t.ex. 2002) kan vara rätt unga och strama vid släpp. Sådana årgångar tycker jag att man bör lagra, och sådana Cristal:er är riktigt långlivade.

Cristal släpps för övrigt i rätt många årgångar. T.ex. släpptes den i årgången 1994, då väldigt få årgångschampagner gjordes överhuvudtaget. De senast överhoppade årgångarna är 2003, 2001 och 1998. Just den uteblivna 1998:an är lite av ett mysterium, eftersom årgången har en stil som borde passa Cristal väl. (Jag tycker champagner från 1998 ofta är bättre än de från 1999 och 2000 när man provar dem idag, även om det finns undantag från den tumregeln.) I och för sig var väl Chardonnay mer lyckad än Pinot Noir i den årgången, så förklaringen är förmodligen att Roederer inte tyckte att Pinot-komponenten till Cristal riktigt höll måttet. En del andra Pinot-tunga champagner uteblev också i årgång 1998, bl.a. Bollinger La Grande Année & R.D. Att de hoppade över den allmänt svaga 2001 och den varma och avvikande 2003 är däremot mindre förvånande.

Dosage

Dosagen är idag 8-10 g/l socker, anpassad till årgången. Stephan Reinhardt påpekade att detta är lite torrare än förr, då siffran låg på 12 g/l. (Övre gränsen för ”Brut” är 12 g/l, men förr var den 15 g/l.) Ännu mer förr var den tydligen ännu högre, för Jean-Baptiste påpekade att han provat Cristal 1959 som hade 17 g/l socker, men som i sitt mogna skick smakade torrt.

Trots att 8-10 g/l idag är högt snarare än lågt för prestigechampagner, kan jag inte minnas att jag hört någon tycka Cristal ligger högt i upplevd dosage. (Jag provar då och då champagne med personer som kommer med sådana klagomål på andra prestigechampagner, i alla fall nylanserade årgångar, även i sådana fall där producenterna uppger att dosagen ligger neråt 6 g/l…) Förklaringen torde vara Cristals höga syra och att Roederer brukar uppnå en utmärkt balans. Kanske är det också så att Cristal lagras tillräckligt länge på korken innan den säljs för att dosagen ska integreras.

Cristal Rosé

Cristal Rosé framställs med saignée-metoden, d.v.s. genom en kortare skalmaceration som ”lakar ur” färg m.m. ur de blå druvorna. (Alternativet är att tillsätta rödvin, och det används alltså inte här.) Framställningsmetoden till tros brukar den vara rätt blekt rosafärgad – om man vill går det att göra djupfärgade roséer med saignée-metoden.

Rosévarianten har ungefär samma druvsammansättning som den vanliga Cristal, d.v.s. även här tillsätts knappt hälften Chardonnay. Den Pinot Noir till rosén kommer dock från gamla stockar i Aÿ, d.v.s. från sydsluttningar snarare än de nordsluttningar som används till vanliga Cristal. Chardonnayn kommer från Côte des Blancs.

Rosévarianten av Cristal har framställts från 1974, och är märkbart dyrare än den vanliga Cristal.

Roederer 20140617 flaskor på kylning

Provningsnoteringar

Cristal 2007
…dök upp för någon månad sedan och är den nu aktuella årgången på Systembolaget. Den var dock inte lanserad vid Masterclass:en och tyvärr har jag inte provat den än. Generellt är 2007 en slankare årgång än 2006 (och 2005) med mer markerad syra. Gissningsvis medför det en Cristal som framstår som stramare och mer lagringskrävande än 2006:an. Kanske kan den vara lite som en lite lättare version av 2004:an. 2007 består av 58% Pinot Noir och 42% Chardonnay, 15% av vinet är lagrat på ek och dosagen är 9,5 g/l.

Cristal 2006
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay, 20% av vinet lagrat på ek, dosage 8-10 g/l.

Masterclass feb 2015:

Elegant och stor doft med mycket citrus inklusive grapefrukt, blodgrape och citrusskal, mogen gul frukt och lite persika, tydligt brödig ton med brioche. Med tid i glaset tillkom lite nötiga toner och kakao. Smaken är mer än medelfyllig med mycket citrus, klart hög syra, en del kryddton, röda och gula äpplen i bakgrunden, samt en lång och elegant eftersmak. Tillgänglig nu men kan utvecklas mer, 93-94(+) p.

Framstår som kryddigare än 2002 och 2004, och mer drickfärdig än dem.

Roederer-provning juni 2014:

Mycket elegant, öppen doft med moget äpple, persika, citrus, brödiga och nötiga utvecklade aromer, nougat, lite vanilj och blommor. Smak med rejäl koncentration, mycket citrus, riktigt hög syra, kryddton och en lång mineralisk eftersmak. Relativt ung men tillgänglig, 94(+) p.

2006 var förvånansvärt färdig redan när den lanserades förra året, samtidigt som den håller hög kvalitet. Årgången 2006 karaktäriseras av hög druvmognad men den kombineras i fallet Cristal 2006 med klart bra syra som ger friskhet och balans.

Cristal 2005
55% Pinot Noir och 45% Chardonnay, 20% av vinet lagrat på ek, dosage 8-10 g/l.

Från en provning med blandade champagner juli 2014:

Rätt fruktig, öppen och tillgänglig doft med persika, vanilj, diskret brödiga toner och citrus. Smaken är torr och mer än medelfyllig med mycket frukttoner, mycket citrus, äpple, hög syra, mycket mineral och en lång eftersmak med mycket citrus och mineral, 92-93 p.

2005 är en årgång som karaktäriseras av hög druvmognad och där de flesta champagner har varit rätt drickfärdiga från start. På den nivån är alltså årgångarna 2005 och 2006 rätt lika. Dock tycker jag att Cristal 2006 är ett snäpp bättre, och jag tror att det finns mer skäl att lagra 2006:an än 2005:an.

Cristal 2004
55% Pinot Noir och 45% Chardonnay, 20% av vinet lagrat på ek, fick 5 år på jästen, dosage 8-10 g/l.

Masterclass feb 2015:

Doften är klart elegant och citrusdominerad, inklusive citrusskal, med mineral, mycket lätt krydd- och honungston, lätt blommiga toner och ett svalt intryck med antydan till örtighet. Smak med tydlig citruston, grönt äpple, tydlig mineralitet, klart hög och påtaglig syra, diskret kryddton och en lång eftersmak. Mycket frisk, fortfarande ung, behöver mer tid, 94-95+ p.

Framstår som yngre än 2006:an i både doft och smak.

Cristal 2004 är en absolut toppchampagne och är en av de allra bästa 2004:orna. Många 2004:or har utvecklats snabbare än 2002:orna, men de två Cristal-årgångarna verkar snarare utvecklas i samma takt. Således har Cristal 2004 en hel del att vinna på mer lagring.

Cristal 2002
55% Pinot Noir och 45% Chardonnay, dosage 10 g/l.

Masterclass feb 2015:

Doften är relativt ung och lite blyg men har en del mognadstoner. I övrigt visar den tydligt eleganta doften upp mogen gul frukt, tydliga citrustoner inklusive citrusskal och citronpaj, aningen nötighet med bl.a. mandel, antydan till vanilj, lite brödighet och lätt blommiga toner. Smaken har rejäl koncentration och är citrusdominerad med mogen citrus och annan gul frukt, hög syra, tydlig mineralton, rejäl längd med mycket citrus även i eftersmaken. Fantastiskt fin balans, lite mer brödig än 2004:an, men fortfarande någorlunda ung, kan utvecklas mer, 95(+) p.

Roederer-provning juni 2014:

Mycket elegant doft med viss utveckling, som visar upp gult äpple, en del persika, citrus, aningen honung, rejäl mineralton, diskret vaniljinslag, lite hasselnötter. Smaken med rejäl mineralton, mycket hög syra, citrus, grönt äpple, lång eftersmak med grapefrukt. En champagne med väldigt precision och ung smak, behöver mer tid och har helt klart potential, 94+ p.

Så vitt jag vet var detta en ”originalflaska” och inte en flaska från Roederers ”family reserve”, som karaktäriseras av sen degorgering och lägre dosage. Jämfört med 2006:an vid samma provning var det inte så stor skillnad i graden av utveckling i doften, men 2002:an var yngre i smaken!

2002 är en verklig toppårgång i Champagne och Cristal 2002 presterar helt klart som den ska i de sammanhangen. I mitt tycke är den alltså inte fullt mogen än, men är man mindre förtjust i mogna champagner än jag eller har dåligt tålamod, lär man inte bli besviken om man öppnar en flaska i närtid…

Cristal 2000
55% Pinot Noir och 45% Chardonnay, dosage 10 g/l.

Masterclass feb 2015:

Utvecklad doft med mogen gul frukt, gult äpple, lite stekt äpple, kryddton, lite brödighet, lätt nötighet och andra mognadstoner. Mer utvecklad än 99:an och mindre citrustoner än de övriga. Smak med rejäl koncentration, gult äpple tillsammans med lite bokna och stekta äpplen, bra syra, lite nöttoner, tydlig kryddighet. Fullt utvecklad och mest utvecklad av de fem årgångarna på provningen, men inte gammal, 92 p.

En årgång i kraftig stil som i och för sig är bra, men som inte riktigt når upp till de bästas nivå, p.g.a. att den inte riktigt har samma friskhet. Baserat på den här flaskan har den inte så mycket att vinna på ytterligare lagring.

Cristal 1999

Masterclass feb 2015:

Fruktig doft med mogen gul frukt, gult äpple, citrus, lite persika, lite vanilj, aningen utvecklade toner. Rätt ungt doftintryck. Smak med bra koncentration, gult äpple, en del citrus, hög syra, kryddton och lång eftersmak. Relativt fullt mogen, men inte alls överutvecklad och har lång tid kvar, 93-94 p

En årgång i kraftig stil som presterar mycket bra. Har mer eller mindre nått toppen, men som verkligen inte tar skada av ytterligare några år i källaren. Baserat på den här flaskan skulle jag ge rådet att behålla den sista flaskan Cristal 1999 till efter Cristal 2000 är uppdrucken. Ifall man råkar vara försedd med en vinkällare där man har den typen av valmöjligheter, vill säga. 🙂

Cristal Rosé 2006
55-60% Pinot Noir och 40-45% Chardonnay, 20% av vinet lagrat på ek.

Roederer 20140617 Cristal i glas

Roederer-provning juni 2014:

Elegant doft med mycket mineral, rött äpple, smultron, citrus, diskret blommighet och en diskret kryddton. Med tid i glaset tillkommer lite nougat- och chokladtoner. Doften ger ett mycket elegant och svalt intryck. Smaken visar upp rejäl koncentration, kryddton, rött äpple, smultron, rejäl mineralton, riktigt hög syra och en lång eftersmak med mycket mineral. Sammantaget en enorm mineralitet! Relativt ung med viss tillgänglighet redan nu, 95+ p.

Rosé-2006:an är yngre i stilen än den vanliga Cristal 2006, och har mer mineraltoner. Skillnaden mellan de två var rätt påtaglig. Det här var första gången jag provade Cristal och Cristal Rosé bredvid varandra, så jag kan inte riktigt säga om det är så här som skillnaden brukar yttra sig. Det är dock fascinerande att rosén i detta fall framstår som yngre som stramare, och närmast trotsar årgångskaraktären, trots att dess Pinot-komponent kommer från ett ursprung som brukar ge klart mogna druvor!

Avslutningsvis en video där Jean-Baptiste Lecaillon presenterar Cristal 2005 inför lanseringen av den årgången:

Winepunker har (för länge sedan) skrivit om hela Roederer-provningen med i juni 2014.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Roederer Cristal – Masterclass med Wine Advocate och provning med Jean-Baptiste Lecaillon

  1. Ping: Penfolds Shiraz Masterclass | Vintomas blogg

  2. Ping: Roederer Cristal – Masterclass with Wine Advocate and tasting with Jean-Baptiste Lecaillon | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s