Byprofil: Cauroy-lès-Hermonville, en Champagneby i Massif de Saint-Thierry

Nyckelfakta

Diagram Cauroy-lès-Hermonville 201509Ligger i: Montagne & Val de Reims: Massif de Saint-Thierry
Vingårdar och druvsorter: 15,3 ha, varav 99,3% Pinot Meunier och 0,7% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (83%)
Känt för: hemby för Francis Boulard och för Champagnes enda tunnbinderi.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse. Den rödmarkerade streckade gränsen är departementsgränsen mellan Marne (där Cauroy-lès-Hermonville ligger) och Aisne.


Google-kartvy med byarna i Massif de Saint-Thierry markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt sydsydväst: Hermonville
Åt nordnordväst: Cormicy
Anm: flera av kommunerna på kartan ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Stadshuset (mairie) i Cauroy-lès-Hermonville. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2011).

Orten

Cauroy-lès-Hermonville ligger i Champagneregionens nordvästra del, en bit nordväst om Reims. Med sitt läge på 49° 21′ N är byn den näst nordligaste av alla byar som ingår i appellationen Champagne, och endast grannbyn Cormicy (49° 22′ N) ligger ännu längre norrut.

Kommunen Cauroy-lès-Hermonville omfattar 1027 ha och har 493 invånare (läge 2012).

I Cauroy-lès-Hermonville finns Champagneregionens enda tunnbinderi, Tonnellerie Artisanale de Champagne Ardenne, som drog igång 1998. Produktionen inkluderar såväl traditionella pièces champenoises på 205 liter som andra storlekar, och delvis används lokal ek. Kunderna finns både bland småproducenter och de större hus som använder sig av ekfat.

Vingårdar

Vingårdarna i Cauroy-lès-Hermonville ligger norr om byn, på relativt platt mark med mycket milda sluttningar. Pinot Meunier dominerar helt.

Aktuell vingårdsareal i Cauroy-lès-Hermonville (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 15,3 ha. Fördelningen på druvsorter är 15,2 ha Pinot Meunier (99,3%) och 0,1 ha Pinot Noir (0,7%). 1997 var vingårdsarealen 13 ha. Det finns 19 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Cauroy-lès-Hermonville inkluderar bland annat:

  • Le Clos, ett läge som ligger omedelbart vid byn åt nordväst.

Kyrkan i Cauroy-lès-Hermonville, Église Notre-Dame. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Fab5669, 2015).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

  • Francis Boulard & Fille (NM), fungerar trots klassificeringen som en ”modern småodlare” och har 3 ha vingårdar huvudsakligen i Cormicy, men också i Paradis (i kommunen Belval-sous-Châtillon), Cuchery, Cauroy-lès-Hermonville och Mailly-Champagne. Vingårdarna drivs huvudsakligen ekologiskt och delvis biodynamiskt. Druvsorter är 40% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 30% Pinot Noir. Vinifiering sker i fat av olika storlek. Den vanliga årgångscuvéen består av 50% Chardonnay, 30% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier. Petraea framställs i en solera som inleddes 1997, består av 25% av den senaste årgången och med sammansättningen 60% Pinot Noir, 20% Chardonnay och 20% Pinot Meunier. Yngsta årgång i soleran anges med romerska siffror. Les Rachais är en vingårdsbetecknad(?) champagne på 100% Chardonnay (vingårdsursprunget anges också som ”Hurtebise/Les Rachais”), medan Les Rachais Rosé är en 100% Pinot Noir som framställs med saignée-metoden. Les Rachais ligger i Cormicy och båda champagnerna är årgångsbetecknade.
    Historik
    Skapades 2009 genom uppdelning av Raymond Boulard i La Neuville-aux-Larris i tre producenter, där de övriga två är Hélène Bertaux-Boulard och Dominique Boulard & Filles. Francis Boulard inledde (inom ramen för Raymond Boulard) 2001 ekologisk odling i vingårdarna i Cormicy och fick Ecocert-certifiering 2004.

    Nedan en video med Francois Boulard och dottern Delphine i vingården Les Rachais och i källaren, skapad i samband med ett Fundovino-projekt.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2016, senaste uppdatering 2016-07-30

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Cauroy-lès-Hermonville, en Champagneby i Massif de Saint-Thierry

  1. Pingback: Champagne village profile: Cauroy-lès-Hermonville in the Massif de Saint-Thierry | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s