Penfolds Shiraz Masterclass

Penfolds 20150228 glasses top viewI slutet av februari bjöd The Wine Advocate, Robert Parkers vintidskrift, in till en egen vinmässa i London under namnet ”Matter of Taste”. Den bestod av en stor mässa där det i princip enbart hälldes viner som fått ”RP 90″ och uppåt, och så ett antal Masterclasses, där jag deltog i två: Roederer Cristal och Penfolds Shiraz.

Penfolds 20150228 Samuel Stephens

Provningen leddes av Samuel Stephens, som är Penfolds europeiske brand ambassador.

Upplägget på Penfolds-provningen var mycket lärorikt: fyra toppshirazer i olika stil i två årgångar, 2010 och 1998. Dessa två årgångar sägs vara relativt lika, så skillnaden skall visa vad som händer med vinerna vid lagring. Eller The Rewards of Patience som Penfolds brukar kalla det när de själva väljer namn på sina provningar med äldre årgångar. Det är också titeln på en bok med information om deras viner i olika årgångar som de ger ut. Boken delades ut vid provningen i sin 7:e upplaga, som innehåller provningsnoteringar för hela sortimentet fram till årgång 2010, och för vissa viner (mest vita) i årgång 2011 och 2012.

Viner och provningsnoteringar

St Henri

Framställdes i experimentell skala i årgångarna 1953-1956 och lanserades i årgången 1957. Vinet lagras 18 månader på stora gamla ekfat om 1460 liter. Fathanteringen skiljer sig alltså markant från de övriga toppvinerna. En liten andel Cabernet Sauvignon brukar ingår i många årgångar.

St Henri är en klassiker som har rykte om sig att ta lång tid på sig att mogna. I den här provningen framstod vinerna som klart ”tuffare” än Magill och RWT, men visar samtidigt upp en väldigt fin elegans jämfört med hur många nog tänker sig australisk Shiraz. St Henri framstår på sätt och vis som slankare än de övriga men har ändå mycket koncentration.

Jag får intrycket att St Henri har fått mer uppmärksamhet under senare år. Möjligen beror det på att vinerna blivit bättre, men jag tror också att det blivit mer fashionabelt med återhållen ekhantering och att priset fortfarande är rimligt.

St Henri 2010
100% Shiraz

Elegant doft av mogna björnbär, en del mogna svarta vinbär, en del violtoner och annan lätt blommighet, en del peppar och andra kryddor (men inte alltför utpräglade kryddtoner) och ett lätt inslag av läder. Smak med bra koncentration och klart mörka bärtoner med mogna björnbär och svarta vinbär, fin syra, relativt tydliga men välintegrerade tanniner. Fruktig, inte helt ”oäven” nu, men klart ung och har potential, 94(+) p.

St Henri 1998
92% Shiraz och 8% Cabernet Sauvignon

Stor och elegant doft av björnbär, svarta vinbär, tjärton, tydlig kryddton, utvecklade aromer med läder, torkad frukt (bl.a. katrinplommon), torkade kryddor och peppar. Smak med mörka bär inklusive björnbär, tydligt kryddig med rejäl svartpepparton, fin syra, en del tannin som kommer fram i mitten, och en pepprig och mogen eftersmak. Fantastiskt fin balans, relativt fullt utvecklad men inte alls gammal, 93 p?

Magill Estate

Magill Estate ligger i utkanten av Adelaide och är Penfolds historiska ursprung. Egendomen har alltid varit en av källorna för druvor till Grange, men det här vinet lanserades i årgången 1983. Eftersom druvor ”selekteras upp” till Grange kanske man kan se det som ett andravin till en av komponenterna i Grange, även om jag inte tror att Penfolds riktigt gillar det ordvalet eftersom Magill Estate är ett av deras ”luxury wines”. Vinet lagras 12-15 månader på nya fat av fransk ek (ca 65%) och amerikansk ek (ca 35%).

Magill Estate 2010

Kraftig fruktig doft med mogna björnbär och mogna svarta vinbär, svartpeppar, blommighet med en del violton, sötlakrits, antydan till vanilj och ”blandad lakrits” med vita och gula bitar (alltså mintlaktrits och citronlakrits). Smak med mogna björnbär och mogna svarta vinbär, rejält koncentrerad med mogna och söta bär, balanserande syra, rejäl pepparton och andra kryddtoner, rätt tydliga tanniner. Ung och i ”grabbig” stil, 94(+) p.

Magill Estate 1998

Tydligt utvecklad doft med mörka frukttoner, torkad frukt och lite oxiderade toner, tydlig karaktär av katrinplommon, plommonkompott och kryddton men även en del drag som påminner om utvecklad Bordeaux med stall m.m. Smaken är tydligt mogen och visar upp oxidationstoner med mogna bär och ”äldre” mörk frukt, bra syra, integrerade kryddtoner och tanniner. Eftersmaken är kryddig med frukt inklusive torkad frukt. Fullt utvecklad, 91 p?

Det här vinet är mer utvecklat än de övriga tre 1998:orna, med mer inslag av torkad frukt.

RWT Shiraz

RWT står för Red Winemaking Trials och lanserades i årgången 1997 efter ett antal år av sådana ”trials”. RWT kommer från Barossa Valley. Vinet lagras 12-15 månader på 300-litersfat av fransk ek, varav typiskt 50-70% ny ek, dock mer i de två årgångarna som presenterades här. Notera skillnaden mot Grange, där amerikansk ek används.

Mitt intryck från provningen är att RWT är ett riktigt ”maffigt” vin, som är det som kommer närmast Grange i tyngd.

RWT Shiraz 2010
80% ny fransk ek i denna årgång.

Kraftig doft av mogna björnbär med lite söt bärton, tydlig ton av lakrits och framför allt saltlakrits, peppar. I smaken ett riktigt stort och närmast massivt vin med mogna björnbär, saltlakrits, kryddtoner med svartpeppar, hyggligt välintegrerade men massiva tanniner. Ung, 95+ p.

Ett ”större” vin än St Henri 2010 med rejäl koncentration, och har mer utvecklingspotential än Magill Estate 2010.

RWT Shiraz 1998
100% ny fransk ek i denna årgång.

Doft med björnbär, mörka bär, tjärton, peppar, en del mint- och eukalyptuston (som jag inte hittade i de övriga 98:orna), aningen lakrits och anis, samt en del klassiska toner av utvecklad Bordeaux eller Rhône. Smak med rejäl koncentration, mogna mörka bär, tydlig kryddton med peppar, rätt bra syra, relativt mjuknade och integrerade tanniner, kryddig och mogen eftersmak. Relativt fullt utvecklad, men inte ”gammal”, 93 p.

På mässan provade jag också:
RWT Shiraz 2012
75% ny fransk ek i denna årgång.

Doft av mogna björnbär, lite viol, saltlakrits och peppar; ger ett ”sötare” doftintryck än 2010:an. Smak med bra koncentration, mogna björnbär, relativt söt fruktton, peppar, väl integrerade tanniner, fruktig eftersmak. Ung, 93 p.

Mitt intryck – dock baserad på en snabb provning av en mindre mängd – är att 2012:an är ett klart bra vin, men inte riktigt når upp till 2010:ans nivå.

Grange

Grange – eller Bin 95 Grange Shiraz som det fullständiga namnet lyder – är ett ikonvin inte bara för Penfolds i deras sortiment, utan också bland de australiska vinerna som helhet. Vinet var resultatet av att vinmakaren Max Schubert ville framställa ett Bordeaux-liknande vin av australiska druvor, och kom fram till att Shiraz var det mest lämpliga råmaterial de hade. Årgång 1951 framställdes i experimentell skala, och 1952 var den första kommersiella årgången. Namnet var då Grange Hermitage, eftersom Hermitage var ett av de namn som druvsorten Syrah/Shiraz då gick under i Australien. Eftersom namnet på en skyddad ursprungsbeteckning inte får användas på ett annat vin vid försäljning inom EU, har Penfolds från årgång 1990 tagit bort denna del av namnet.

Vid denna tid var ambitiösa australiska viner liktydigt med förstärkta söta viner i portvinsstil, så att framställa ett ”bordsvin” med höga ambitioner var något nytt. Inte alla uppskattade vinstilen, så 1957 bestämde sig Penfolds ledning för att lägga ner produktionen. Dock framställde Schubert & co i smyg årgångarna 1957-1959 på Magill Estate, och gömde undan faten av de årgångar som ännu inte buteljerats vid nedläggningsbeslutet. 1960 återupptogs produktionen, då de tidigare sålda flaskorna hade omvärderats i positiv riktning. Grange började senare även få uppmärksamhet på den internationella marknaden. Mitt intryck är dock att det egentligen var först när Wine Spectator år 1995 utnämnde Grange 1990 till årets vin som Grange helt hade uppnått statusen som ett av vinvärldens verkligt stora. Deras första 100-poängare från Robert Parker fick årgång 1976, men först vid en uppvärdering år 2002. Årgång 1986 var nära med 99 poäng år 1995. Det första och hittills enda RP 100-omdömet i ungt skick har årgång 2008 fått, men mer än hälften av 2000-talsårgångarna har idag fått RP 98 eller högre. Nämnas kan också att Parker och australiska källor skiljer sig åt en hel del i sina bedömningar av många årgångar av Grange.

Vinet lagras 18-20 månader på 300-litersfat av ny amerikansk ek. Förutom Shiraz ingår i de flesta årgångar en liten andel Cabernet Sauvignon, numera normalt inte mer än 8%.

Grange 2010
96% Shiraz och 4% Cabernet Sauvignon

Stor och kraftig doft av mogna björnbär, kraftig ton av sötlakrits, violtoner som ger elegans, och peppar. Smak med rejäl koncentration, mogna björnbär, mogna svarta vinbär, sötlakrits, en rejäl dos svartpeppar, välintegrerade men rejäla och tydliga tanniner. Ung, 95-96(+) p.

Grange 1998
96% Shiraz och 4% Cabernet Sauvignon

Stor doft med björnbär och tjära (närmast ”Mourvèdre-mörka” toner), sötlakrits, diskret vaniljton, aningen läder och klassiska toner av utvecklad Bordeaux. Smak med rejäl koncentration, mogna björnbär, tydligt kryddig och pepprig, något mjuknade men ändå tydliga tanniner, rejäl längd med bra balans, och tydligt kryddig eftersmak. 96 p.

Grange 1998 har mörkare toner och är kraftigare än de övriga 1998:orna, och visar upp mer peppartoner.

Penfolds 20150228 glassesSom en söt avslutning serverades:
Grandfathers Rare Tawny
Blandade druvsorter, huvudsakligen Mataro (=Mourvèdre), Shiraz, Cabernet Sauvignon och Grenache, men även andra. Årgångslös, medelålder minst 20 år vid release. 19,5% alkohol, hittar ingen angivelse om sockerhalt.

Bärnstensfärg med blekare grönaktig kant. Gammal Tawny Port-doft med dragning åt Madeira, röda bär, nötkaka, kryddton. Smaken är rejält koncentrerad och söt med rejäla kryddtoner, torkad frukt och balanserande syra. 93 p

Annonser
Det här inlägget postades i Australien, Syrah och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Penfolds Shiraz Masterclass

  1. Ping: Penfolds Shiraz Masterclass | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s